2014-04-22 13:18Nyheter

Euromining förändrar och ser framåt

null

Hos Euromining i Gällivare har förändringens vindar blåst den senaste tiden.

I december fick de uppdraget att utveckla LKABs gruva i Vitåfors, exploateringar sker för ett nytt bostadsområde på ”Bryggeribacken” och de har byggt ut sina lokaler på Betongvägen.

Under Snack! företagarfrukost för Gällivares näringsliv fick vi höra mer om det nya spännande uppdraget som Euromining fått förtroende att utföra åt LKAB i samarbete med norska Veidekke.

- Det handlar om tunneldrivning på cirka 37 000 meter som vi ska utföra åt LKAB inför malmbrytning. Hela affären innebär nyanställning av hundra personer, varav sjuttio redan är anställda, och ett ordervärde på omkring 500 miljoner kronor, säger Ulf Carlzon, vd Euromining.

Utöver detta uppdrag som sträcker sig över tre år, exploaterar Euromining även ett nytt bostadsområde, Bryggeribacken efter Porjusvägen, planerat för 104 hushåll. Men på grund utav överklagan ligger det projektet på is och de väntar in beslut från mark- och miljööverdomstolen.

- Det är inte vi som ska bygga, om och när vi i framtiden förhoppningsvis får ett positivt besked, utan det får någon annan göra. Vi diskuterar även med LKAB gällande det nya området på Bryggeribacken, säger Ulf Carlzon.

När det gäller Euromining och framtiden i Gällivare är ”potential” ledordet. De ser stora möjligheter till att fortsätta växa både på orten, men även västerut med utgångspunkt i Gällivare.

- Det är mycket som händer och ska hända både i norra Sverige och norra Norge, så där ser vi givetvis stor potential för oss, säger Ulf Carlzon.

Kontakta utvecklingsenheten, Gällivare kommun, för mer information kring näringslivet i Gällivare. Telefon 0970-18 000 vx.Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund