2015-12-10 08:47Nyheter

EuroMining bygger bostäder i Gällivare

null

EuroMining har fått klartecken för sitt bostadsprojekt på Bryggeribacken. Mark- och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd för den överklagade detaljplanen. Ett beslut som inte kan överklagas.

Kommunfullmäktige antog detaljplanen för Bryggeribacken i mars 2015. Efter att detaljplanen överklagats står det nu klart att EuroMining kan starta upp projektet vilket innebär ca 104 nya bostäder i Gällivare.

- Äntligen har denna process med överklagan nått sitt slut. Nu har vi kommit ett stort steg närmare det välbehövda bostadsbyggandet. Det känns verkligen toppen, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

- EuroMining ska ha en stor eloge för sin uthållighet och vilja att vara en aktiv part i byggandet av det nya Gällivare, säger Lars Alriksson, kommunalråd.

EuroMining planerar att starta med markberedning så snart som möjligt, men det blir tidigast 2016 när tjälen har gått ur marken. Det är planerat för villor, flerfamiljshus, parhus och radhus i området.

- Det känns skönt att äntligen få komma igång efter flera år av överklaganden och samtidigt veta att den demokratiska processen har fungerat, säger Lars-Åke Augustsson, ekonomiansvarig på EuroMining AB.

EuroMining AB är en del av MineDrill-koncernen där även FirstStop Gällivare, MineralProjekt AB samt BryggeriBacken AB ingår.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund