2015-01-26 13:51Nyheter

Ett lysande centrum i ny skepnad

null

På lördag kväll den 24 januari lyste delar av Gällivare centrum upp på ett spektakulärt sätt. Under en timme riktades massor av strålkastare mot kommunhuset, Gröna skolan och brandmuséet Spruthuset, som till publikens stora förtjusning fick helt nya skepnader. Med hjälp av ett 20-tal tillfälliga ”ljusmästare” genomförde Gällivare kommun eventet i samarbete med ÅF Lighting. Detta var världens nordligaste Guerrilla Lighting-event som syftar till att låta allmänheten uppleva hur olika ljussättning påverkar stadsmiljöer.

- Gällivare kommun har arbetat med ett gestaltning- och profilprogram och Guerrilla Lighting är ett konkret sätt att visa vilka möjligheter det finns med ljus i staden, säger Liza Yngström, samhällsplanerare och riktar ett stort tack till alla som kom och gjorde eventet möjligt.

Läs mer om Guerrilla Lighting här.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund