2016-06-22 16:24Nyheter

​Eldstad och flätverk

null

Rastplatserna och naturslingan kring sjön Nuolajärvi ska rustas upp med start i sommar. Kommunen har tagit fram ett plan- och skissförslag för utveckling av rekreationsområdet.

Sjön Nuolajärvi ligger nära samhället och har kvalitéer som kan förstärkas och kommunen vill förbättra tillgängligheten till området. Det är också en av Gällivares entréer så det är en viktig plats att synliggöra ännu mer, både för folk på genomresa och ortsbor. En fin plats att stanna på för att fika, fiska eller ta en rast ska bli ännu finare.

En projektplan och skisser har tagits fram för att underlätta genomförandet som delas in i olika etapper. En viss del av arbetet med att lägga spänger och därigenom förbättra stråken påbörjas redan nu i sommar. Det ökar tillgängligheten för barn, gamla och funktionsnedsatta att ta sig ner till sjöstranden där det blir en liten vändplan och lågt staket.

- Skissen har tagits fram för att få en gemensam syn på området och hur vi ska utveckla det på bästa sätt. Det är också en konkretisering av kommunens grön-, blå- och vitplan, säger Liza Yngström, samhällsplanerare. 

Återbruk 

Materialet som ska användas för att göra spänger kommer från Koskullskulle där kommunen avverkat träd för att förbereda ett nytt bostadsområde. Det går hand i hand med kommunens hållbarhetstänk och är bra ur miljösynpunkt.

- Vi klyver träden till plank och de ska användas till södra och östra sidans spänger och en vändplan är det tänkt. Vi har nyligen restaurerat kring Luspebryggan och fixat nya spänger till ett fågeltorn i Dokkas, så vi har fullt upp med projekt som ökar tillgängligheten till olika platser i Gällivare kommun, säger Jan Karlsson, arbetsledare på service- och teknikförvaltningen.


Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund