Hur kan Gällivares näringsliv få hjälp att utvecklas genom LTU? Den frågan besvarades under ett Snack-möte i torsdags samtidigt som kommunen och universitetet/ Centek proklamerade sitt samarbete.
Johanna Bergström-Roos från Centek, Luleå tekniska universitets näringslivsbolag, gästade näringslivets frukostmöte Snack! för att berätta om hur studenter och forskare på LTU samarbetar med näringslivet i regionen.
– Vi utgår från näringslivets behov och skapar möten med rätt personer på universitetet. Dessa möten kan bidra till gemensamma projekt och utveckling på olika sätt - allt ifrån kortare studentprojekt till examensarbeten eller mer ingående forskning.
Från och med i år har Gällivare kommun och LTU ett tätare samarbete där ett utbyte av kunskap ska ske och genom närmare kontakter ska de olika företagen i Gällivare, stora som små, vinna fördelar på LTUs kunskaper samtidigt som universitetet får chansen att lära sig mer från verkligheten ute på de olika verksamheterna.
– Vi inledde ett samarbete med LTU för flera år sedan i samband med uppstarten av samhällsomvandlingen, speciellt när det gäller området träbyggnad. I och med detta steg stärker vi vårt arbete tillsammans. Nu handlar det om att Gällivares företag ska få chansen att dra nytta av de kunskaper som universitet erbjuder, säger Ulf Hansson, utvecklingschef Gällivare kommun.
Inom kort ska Gällivare kommun ha ett fysiskt kontor inne i kommunhuset där LTUs kontakt kan ta emot för möten och besök. Allt för att öka närheten mellan de olika parterna.
– Målet med ett tätare samarbete med LTU är att företagen i kommunen ska öka sin konkurrenskraft och växa ännu mer, speciellt viktigt eftersom vi befinner oss mitt i en samhällsomvandling, säger Ulf Hansson.
Kontakta utvecklingsenheten, Gällivare kommun, för mer information kring näringslivet i Gällivare. Telefon 0970-18 000 vx.
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.