Ett passionerat intresse för ledarskap och människor förde unge Albin Nilsson tio mil norr om polcirkeln. Det blev en resa som gav resultat då han för ett år sedan utsågs till årets medarbetare inom Granngårdens koncern samtidigt som butiken i Gällivare fick ett betydande uppsving.
Albin Nilsson skulle bli brandman men istället packade han väskorna och flyttade till Gällivare. När han fick frågan om att ta över rodret vid Granngården i Gällivare såg han möjligheten att fördjupa sin ledarkompetens.
- Jag har alltid varit intresserad av beteenden och grupper. Redan under militärtjänstgöringen hade jag min första roll som chef. Då insåg jag hur roligt det är att arbeta med människor och ända sedan dess har jag velat fortsätta att utvecklas som ledare, säger Albin Nilsson.
Första tiden som butikschef hade Albin Nilsson fokus på att skapa en bra stämning i arbetsgruppen så att de tillsammans kunde ge kunderna en fin upplevelse i butiken. Och effekten av ett trevligt och hjälpsamt bemötande i butiken blev omedelbar.
- Vi ökade försäljningen med 15 % under mitt första år på Granngården och med ytterligare 10 % året därefter. På trädgårdssidan har vi till och med sett en fördubbling jämfört med tidigare och försäljningen av växter ökade med hela 262 %. Det är väldigt motiverande för mig, säger Albin Nilsson.
När vi frågar vad som bidragit till ökningen kommer svaret snabbt.
- Hela personalen har arbetat tillsammans för att nå samma mål. Vi har en bra stämning där vi hjälper varandra. Och så tror jag att det bidrar att alla i personalen på något sätt är intresserade av djur och natur. Jag tror att det blir lättare att göra ett bra jobb om man redan har ett naturligt engagemang för de produkter man säljer. Själv tycker jag mycket om odling. Just nu blir det mest att jag tar hand om olika sorters chiliplantor i köket men jag är uppvuxen med en morfar som var potatisodlare och tycker om att ha fingrarna i jorden, berättar Albin Nilsson.
Granngården har spännande planer för framtiden. De håller på att vidareutveckla ett koncept, kallat för ”Grannhjälpen”, som handlar om att erbjuda tjänster som till exempel beskärning, plantering, vinterförvaring av trädgårdsutrustning och service på motorsågar, röjsågar, gräsklippare, snöslungor och robotklippare.
Men först och främst måste Granngården hitta nya lokaler. Helst av allt vill de till Malmheden.
- Där är det bra genomströmning med kunder och det finns goda möjligheter till parkeringsplatser. Det bästa är om vi kan hitta en lokal där vi även kan ha en utemarknad med drive-in funktion och ett lager för jord, gödsel och pellets, menar Albin Nilsson.
Andreas Hinzer, utvecklingschef Gällivare kommun, menar att Albin Nilsson är ett tydligt exempel på hur viktigt ledarskapet är för ett företags framgång. En målmedveten ledare som tar ut riktningen och får alla medarbetare att dra åt samma håll är avgörande för utvecklingen, menar han.
Text: Företagsbolaget.
Bild: Granngården
Nyheterna ges ut av:
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.