2022-04-20 12:29Pressemeddelelse

Fristads tager første skridt mod cirkulær tøjproduktion

Fristads tager første skridt mod cirkulær tøjproduktionFristads tager første skridt mod cirkulær tøjproduktion

Arbejdstøjsproducenten Fristads - Kansas' svenske søsterbrand - har udviklet en polotrøje, der delvist er lavet af frasorteret tøj. Det bringer Fristads et skridt tættere på målet om cirkulær tøjproduktion.

”Vi har gjort store fremskridt, når det kommer til at måle og reducere vores produkters miljøpåvirkning gennem hele produktionsprocessen. Det næste logiske skridt er også at passe på tøjet, når det har nået slutningen af dets levetid,” siger Anders Hülse, Administrerende Direktør hos Fristads.

Fristads har i årevis forsynet den største hollandske post- og logistikvirksomhed PostNL med deres polotrøjer. Takket være et nyt pilotprojekt vil disse polotrøjer nu blive indsamlet og genanvendt til nye produkter, hvilket på en effektiv måde binder sløjfen på en del af Fristads’ tøjproduktion. Den langsigtede plan er at bruge det frasorterede tøj i alle orange og blå skjorter, som de 25.000 PostNL-ansatte er iført.

"Vi undersøger alle muligheder for også at gøre brug af denne bæredygtige tilgang fra projektet ved andre kunder," siger Marie-José Verbeek, Administrerende Direktør hos Fristads Benelux, og fortsætter, "med dette projekt ønsker vi at gøre en langsigtet forskel inden for tøjproduktion."


En del af løsningen
Fristads henter først de brugte polotrøjer hos kunden og sender dem herefter til et genbrugsanlæg, hvor de bliver behandlet og blandet med bomuld og genbrugspolyester lavet af PET-flasker. Det genanvendte materiale bliver derefter farvet og brugt til at lave nye polotrøjer. Cirka 15 procent af materialet i den nye polokollektion består af genanvendt materiale fra frasorteret tøj, hvilket reducerer tøjets samlede miljøpåvirkning både ved at forhindre spild samt ved at mindske C02-udledning og vandforbrug. Hele produktionsprocessen er auditeret og certificeret af tredjepart.

"Vi har en ambition om at arbejde cirkulært, og det er vores livscyklusperspektiv en del af. Vi ønsker at være en del af løsningen – ikke problemet,” siger Heleen Westerhoff, Produktspecialist hos Fristads Benelux.


Om Kort om Fristads Kansas

Fristads, Kansas og Leijona er blandt de førende mærker inden for arbejdstøj til byggeri og konstruktion, industri og service på deres respektive markeder i Sverige, Danmark og Finland. Derudover eksporteres de tre brands til Europa. Fristads, Kansas og Leijona har over 600 ansatte og en samlet årlig omsætning på ca. 1,2 mia. svenske kroner. Arbejdstøjet fra de tre brands er af høj kvalitet og er udviklet i tæt samarbejde med slutbrugerne og altid med fokus på innovation og bæredygtighed.