2025-04-28 06:30Pressmeddelande

Upptäck höjdpunkterna under Malmös designfestival Southern Sweden Design Days

karta över årets designfestival

Vad säger ett plagg på en strand i Ghana om vårt sätt att konsumera i Sverige? Hur kan design fungera som terapi, samhällskommentar och brobyggare mellan olika generationer av formgivare? Och vad händer när temat Echo tar sig uttryck genom tygrester, återbruk och kreativt hantverk? Med ett fullspäckat program med 160 programpunkter, på 80 olika platser i Malmö fylls staden med design 22–25 maj 2025. Hela programmet finns att upptäcka på southernswedendesigndays.com 

Syftet med Southern Sweden Design Days är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig till en bred allmänhet såväl som professionella besökare. Festivalens huvudarena är de gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg i Malmö.

Vi ser att årets deltagare lägger särskilt fokus på att lyfta frågor kring konsumtion och mode – både som uttrycksform och som en del av de stora hållbarhetsutmaningar vi står inför. Det finns en tydlig vilja att inte bara visa upp design, utan att använda design som ett verktyg för att utforska ansvar, identitet och nya sätt att tänka kring våra val – både som konsumenter och som medmänniskor, säger projektledare Ann Isler, Form/Design Center.

Besökare får uppleva design ur olika perspektiv på olika platser runt om i Malmö, samtidigt som det ges en möjlighet att upptäcka nya områden i staden. Årets program breder ut sig på 80 platser över hela staden, från Limhamn i väster till Arlöv i öst. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.   

Ansök om pressackreditering till Main location och boka in dig på vår guidade pressvisning den 22 maj kl. 13.00–14.00. Läs mer →

Höjdpunkter i programmet

Årets tema för Southern Sweden Design Days program är ECHO, som utforskar samspelet mellan dåtid, nutid och framtid. Likt ett eko skapar varje designbeslut ringar på vattnet, vilket påverkar både miljö och samhälle. Utforska det omfattande programmet med över 160 programpunkter här →

KEYNOTE – MARIA BRUUN 

Den danska möbeldesignern Maria Bruun blir den andra mottagaren av det nyinrättade Bruno Mathsson Design Residency. Maria Bruun har blivit internationellt erkänd för sina innovativa och skulpturala designer, där hon visar en djup förståelse för träets naturliga egenskaper. Den danska möbelformgivaren tog sin masterexamen från Det Kongelige Danske Kunstakademi 2012. Under de senaste åren har hon tilldelats Danmarks två mest prestigefyllda designpriser: Wegnerpriset (2022) och Finn Juhl-priset (2021). Maria Bruun kommer att delta i residenset 15 maj till 15 juni, 2025, bosatt och arbetande i ett hus från 1955 i Värnamo ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson, på uppdrag av Vandalorums grundare Sven Lundh.  

Deltagare: Maria Bruun, Bruno Mathsson Design Residency
Plats: SSDD Studio på Main location, Lokstallarna 
Läs mer → 

BREATHE CRITICAL

Breathe Critical är en fiktiv rehabiliteringsmaskin. Det botar inga fysiska symptom, men den kan bota djupt rotade föreställningar som vi har om den kontroll och den makt som medicinsk utrustning utövar på våra kroppar. Maskinen är en två meter hög kammare med luftkuddar som styrs av besökarens andetag via en sensor.  Designen härrör från medicinsk humaniora, som fokuserar på subjektiva och osynliga upplevelser i medicinsk praktik. Verket reflekterar över spåren från det förflutna som ekar in i dagens sjukvård när den medicinska blicken tar formen av biosensorer. Det är utvecklat som en del av ett designforskningsprojekt vid IT-universitetet i Köpenhamn i samarbete med MUNCH-museet i Oslo. 

Deltagare: Piyakorn Koowattanataworn 
Plats: Main location, Lokstallarna 
Läs mer →  

HOOK ME UP

Vad vill du ha? Behöver du en formgivare, en fotograf, en arkitekt, en AI-expert eller en grymt bra stylist? Eller kanske en ny samarbetspartner att starta ett projekt med? Kom till Streck Office and they’ll hook you up! Streck agerar matchmaker för Malmös kulturella och kreativa aktörer under Southern Sweden Design Days. Enligt årets tema ”Echo” vill de sprida sitt kontaktnät vitt och brett och kroka arm med nya förmågor. I utställningen kan du bläddra bland deras kontaktannonser (konstverk i sig!) eller hänga upp din egen. På fredagen den 23 maj bjuder de dessutom in till kontaktnätsparty. Ta med dig din businesspartner, din work wife eller din revisor och dela med dig av dina gamla och nya bekantskaper! 

Deltagare: Streck Office, Pia Högman, Ebba Lindgren 
Plats: Streck Office, Per Wickenbergsgatan 5 
Läs mer →  

RE:TREAT

I Re:Treat kombinerar Daniela Doe, Waxiu Shehu och Yasmina Karli Malmsten sina olika kunskaper och perspektiv i en gemensam utställning om textil pånyttfödelse. Genom användandet av olika kreativa tillvägagångssätt och hantverksmässiga tekniker kan funktioner alterneras och estetiska element adderas, på ett sätt som ger nytt liv åt begagnade klädesplagg och textilier. 

Handens närvaro är en central del i arbetet med utställningen, där bearbetningen av materialen kan verka på flera plan, ibland som någon form av terapi. AI har härmed fått en ny betydelse: Artisanal Intelligence. 

Deltagare: Daniela Doe, Waxiu Shehu, Yasmina Karli Malmsten 
Plats: Jaktpaviljongen, Folkets Park, Falsterbogatan 11B 
Läs mer →  

LERAN 

Leran är en utforskande utställning om ett av våra mest jordnära material, leran, som ligger dold strax under våra fötter – i stort sett överallt i det svenska landskapet. Kristine Thenman och Joel Stuart-Beck är båda keramiker verksamma i Arvika. De har under ett par års tid samarbetat i ett projekt, som utgått från den lokala leran som de först grävt upp och bearbetat, sedan format och bränt till färdiga bruksobjekt. Processen och resultatet får Malmöpubliken nu ta del av. Utställningen arrangeras av Konsthantverkscentrum i samarbete med Konstfrämjandet Skåne. 

Deltagare: Kristine Thenman, Joel Stuart-Beck, Konsthantverkscentrum 
Plats: Konsthantverkscentrum, c/o Konstfrämjandet Skåne, Östergatan 9A 
Läs mer →  

ALLTID LÄDER – WORKSHOP 

Skinn och läder är ett av de första materialen den uppresta människan började använda för tillverkning av kläder, väskor, tältdukar och remmar. Och vi har aldrig slutat. Idag är skinn en biprodukt från livsmedelsindustrin och blir, förädlat under rätt betingelser, till ett hållbart material med lång livslängd. Läder är tåligt, slitstarkt, funktionellt, komfortabelt. Och det åldras vackert. Kom och delta i en läderworkshop, där du får prova på att designa och skapa i läder. Tillsammans används design som metod för att utforska och söka nya, kanske oväntade användningsområden. Lär känna materialet och möt professionella designers med erfarenhet av att arbeta med läder. 

Deltagare: Svensk Form, Swedish Tanners 
Plats: Main location, Lokstallarna 
Läs mer →  

MADE IN BANGLADESH, DUMPED IN GHANA, BACK IN MALMÖ – THREE WAYS TO BE COMPLICIT 

En utställning som belyser modekonsumtionens miljöpåverkan och vårt kollektiva ansvar. Aktivister från Greenpeace Africa samlade in kläder från Ghanas stränder, vilka skickades tillbaka till sina ursprungsländer. Tre av dessa plagg utgör grunden för verket av Anna Lidström, Gustav Martner och Jonas Larsson, där de symboliserar olika sätt att förhålla sig till modeindustrins miljökatastrof. 

Deltagare: Anna Lidström, Gustav Martner, Jonas Larsson 
Plats: Main location, Lokstallarna 
Läs mer →  

CRAFTING NEW FROM OLD: TEXTILE PLAY WORKSHOP 

Denna workshop är en lekfull utforskning av utställningen Crafting New from Old, där du kommer att lära dig att skapa ett föremål med textilavfall genom olika metoder. Med temat Echo i fokus, belyser workshoppen den långvariga miljöpåverkan av textilavfall och fotavtrycket som lämnas av bortkastade material. Genom att visa de steg som ingår i att använda överskottsmaterial och produktionsspill för att skapa nya verk, får deltagarna en inblick i hur olika textilier samverkar med varandra och "ekot" mellan dem, i processen att omvandla avfall till värde. 

Deltagare: The Cloth Lab, Birgitta Helmersson STUDIO 
Plats: The Cloth Lab / Birgitta Helmersson STUDIO, Storgatan 26 
Läs mer →  

MUSIKGRUPPENS SKROTS MUSIKLEKPLATS 

Musikgruppen SKROTs musik och ljudlekplats är en portabel musiklekplats för musik och rörelse med annorlunda musiklekinstrument och unika ljudinstrument-experiment. En musiklekplats där barnen får spela, leka och röra på sig, där musik, slöjd, rörelse, lek, innovation, teknik och matematik är inbyggt i unika musiklekinstrument/experiment. 

Deltagare: Musikgruppen SKROT 
Plats: Main location, Lokstallarna 
Läs mer →  

HALSDUKSMONOPOLET PRESENTERAR EN KALL VINTERNATT I MITTEN AV MAJ

Tio+ halsdukar. Tio+ konstnärer. Ett textilt experiment utan like. Från graffitilegendarer och tatuerare till textilkonstnärer och designikoner – alla har satt sin prägel på varsin halsduk. Resultatet är en samling uttryck, stilar och idéer som värmer mer än bara halsen. Det är mönster med attityd, tyg med budskap och ett gemensamt försök att tänja på vad en halsduk kan vara. Kylan må vara påhittad, men uttrycken är på riktigt. 

Deltagare: M. Michaelsdotter, A one, A. Gudmundsdottir, S. Sjöbäck, E. Hannerz, J. Nordberg, S. Cederqvist, Miss Mostah, O. Janson, Finitoinkognito, Farfar, D. Sapunar, D. Christensen, B. Åberg
Plats: Föreningsgatan 47B 
Läs mer →  

 



Om Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i Sverige. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan du uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt. Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 och drivs med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.


Kontaktpersoner

Kommunikationschef – Form/Design Center
Marina Jackler
Projektledare Southern Sweden Design Days – Form/Design Center
Ann Isler