2019-03-06 12:36Pressmeddelande

Forena stämmer Skandia för diskriminering och kollektivavtalsbrott

Anders Nilsson, förbundsjurist ForenaAnders Nilsson, förbundsjurist Forena

Försäkringsbranschens fackförbund Forena stämmer nu Skandia för att ha nekat tre anställda kvinnor och tre män rätt till förtida pensionsavgång. I kvinnornas fall gäller stämningen kollektivavtalsbrott, och i männens fall diskriminering.

- Kvinnorna nekas trots att de uppfyller samtliga krav för att omfattas av den kollektivavtalade regel som ger rätt till förtida pensionsavgång. Därmed gör sig arbetsgivaren skyldig till kollektivavtalsbrott, säger Anders Nilsson, förbundsjurist på Forena.

Den så kallade 62-årsregeln, som ingick i försäkringsbranschens pensionsavtal (FTP-planen) fram till 2007, gav rätt till förtida pensionsavgång mellan 62 – 65 år med full tjänstepension. När parterna förhandlade bort 62-årsregeln infördes en övergångsregel på tio år där arbetstagare födda 1955 och tidigare fick behålla 62-årsregeln.

Detsamma skulle även gälla arbetstagare födda 1956 och 1957, om dessa omfattats av FTP-planen sedan 1985 och då hade 62 år som pensionsålder. I praktiken är detta endast kvinnor, eftersom kvinnor fram till år 1986 hade 62 år som pensionsålder, medan män hade 65 år.

- Eftersom kravet om 62 års pensionsålder endast kan uppfyllas av kvinnor blir övergångsregeln diskriminerande. Därför yrkar vi att Arbetsdomstolen ska jämka skrivningen så att både männen och kvinnorna får möjlighet att gå i pension vid 62, säger Anders Nilsson.

Stämningsansökningarna lämnades in den 6 mars 2019. Ombud i tvisten är Annett Olofsson och Marie Nordström från LO-TCO Rättsskydd.


Om 62-årsregeln
Den så kallade 62-årsregeln ingick i försäkringsbranschens pensionsavtal, FTP-planen fram till 2007. Regeln gav rätt till förtida pensionsavgång mellan 62 – 65 år. Mellan 62 och 65 år fick den pensionerade arbetstagaren - om hen hade en maximal intjäningstid på 30 år - försörjning motsvarande cirka 65 procent av slutlönen, och fortsatte samtidigt att tjäna in tjänstepension på samma nivå som tidigare.

År 2006 förhandlade parterna bort 62-årsregeln. För att den som planerat att utnyttja regeln ändå skulle kunna göra det, infördes en övergångsregel på 10 år där arbetstagare födda 1955 och tidigare fick behålla rätten till förtida pensionsavgång.

Detsamma skulle även gälla arbetstagare födda 1956 och 1957 om dessa omfattats av FTP-planen sedan 1985 och då hade 62 år som pensionsålder enligt FTP-planen. I praktiken är detta endast kvinnor, eftersom kvinnor fram till år 1986 hade 62 år som pensionsålder, medan män hade 65 år.


Om Forena - försäkringsfacket

Forena (tidigare FTF) är försäkringsbranschens fackförbund. Sedan 1919 har vi jobbat för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Vi är partipolitiskt obundna och en del av TCO.