2013-10-08 12:00Pressmeddelande

Nytt flaggskepp från Pentax, med världens första lågpassfilter-simulator

null

Nu kommer Pentax K-3, en avancerad systemkamera med en rad nya innovativa funktioner, som t.ex: lågpassfilter-simulator, ”Pentax Real-Time Scene Analysis System” och intervallfilmning i 4K. Samtidigt med kameran kommer också ett nytt väderskyddat objektiv, HD Pentax-DA 55-300mm F/4-5,8 ED WR.

Det finns mycket att säga om denna kamera, men kanske det viktigaste är hur enkel den är att använda, trots all teknik”, säger Helge Rose, Nordic Product Manager hos Focus Nordic, nordens största fotodistributör.

Väderskyddad

Att de flesta av Pentax kameror är väderskyddade har vi vant oss vid och K-3 är inget undantag. Hela 92 stycken speciella tätningar ser till att kameran fungerar i de mest ogästvänliga miljöer. Spöregn, snöstorm eller sand stoppar inte Pentax K-3.


Sensor

En nyutvecklad CMOS-sensor i APS-C storlek och med 24 megapixel ger, i kombination med den nya processorn Prime III, en mycket låg brusnivå även vid höga ISO-världen.


Bildstabilisering (sensor shift), lågpassfilter-simulator & astrofunktion

Pentax K-3 har inbyggd bildstabilisering som fungerar med alla gamla objektiv i K-fattning.

Det är inget nytt för Pentax, men den här gången utnyttjar man den rörliga sensorn till att fungera också som lågpassfilter-simulator. De flesta (nästan alla) kameror på marknaden har ett inbyggt lågpassfilter. Detta för att undvika moaré-effekter vid speciella motiv. På senare tid har det dock kommit kameror utan detta filter då högre kvalité och bättre skärpa kan uppnås utan.

Priset man betalar med dessa modeller är alltså risken för oönskade moaré-effekter på vissa motiv. Med nya K-3 får man alla fördelar med en kamera utan lågpass-filter, men samtidigt möjlighet att slå på en funktion som simulerar filtret vid behov.

Den rörliga sensorn ger också ytterligare ett antal fördelar, man kan använda den för rengöring från damm på sensorn, för automatisk nivåkontroll och för astrofotografering.

Vid astrofotografering med mycket lång slutartid kan sensorn flytta sig lagom mycket för att kompensera en himlakropps rörelse, under långa exponeringstider. Detta ger en perfekt bild utan rörelseoskärpa (kräver Pentax O-GPS tillbehör, ingår ej).


Safox 11 AF-modul

Även AF-modulen är ny och har nu hela 27 autofokuspunkter, varav 25 korslagda, positionerade i mitten. Punkterna i mitten och precis över och under är designade för att fungera även med den ljusstrålning som bildas vid användning av riktigt stora bländaröppningar.

Modulen är mycket ljuskänslig och fungerar i ett område från -3EV till +18EV.


Pentax Real-Time Analysis System

K-3 är försedd med det nya ”Real-Time Analysis System” som är en RGB ljusmätnings-sensor med 86 000 pixlar och en ny algoritm. Denna möjliggör inte bara mer korrekt exponeringsmätning utan även en mer precis autofokus och en bättre vitbalansering.


Seriebildstagning med 8,3 bilder per sekund

Tack vare en rad nyheter i K-3, som den nya snabbare processorn, en ny kontrollmekanism som styr slutare, spegeluppfällning och bländaren individuellt, så kan K-3 ta 8,3 bilder per sekund vid seriebildstagning. Upp till 22 bilder i rad i RAW-format och upp till 60 bilder i rad i JPEG-format.


Sökaren – nu ännu bättre

Pentax har alltid fått mycket beröm för sina sökare som ofta är tydligare och ljusstarkare än motsvarande modeller från andra märken. Nu tar man ett steg till och med hjälp av en ny coating och en helt ny optisk konstruktion har K-3 fått en optisk sökare som är den vassaste Pentax gjort hittills.


Imponerande videofunktioner

K-3 filmar i Full-HD (1920x1080) 60i/30p med H.264, men har också ett uppgraderat intervall-läge som kan filma intervaller med 4K-upplösning (3840x2160).

Kameran har mikrofon-ingång som stödjer stereo-mikrofoner och också en hörlursutgång för medhörning. Inspelningsnivån från den externa mikrofonen kan justeras direkt i kameran.


Smartphone-support

Genom att använda Pentax Flu Card 16GB (ingår ej), kan man styra kameran från sin smartphone och utlösa den, se live-bilden på sin telefon, spara och överföra.


LDC-skärmen

K-3 har en 3,2” LCD-skäm med 1,037 000 pixlar. Ett skyddsglas gör LCD-skärmen tålig och tack vara att luftspalt saknas under skyddsglaset är ändå betraktningsvinkeln stor, samtidigt som skärmen fungerar mycket bra utomhus, även i starkt solsken. K-3 tillåter att man betraktar tagna bilder i full upplösning.


Dubbla kortplatser

Dubbla kortplatser för SD-kort. Stödjer även de nya SDXC UHS-1 korten.

Överföring kan ske från kameran via USB 3,0

HDR

Inbyggd HDR (High Dynamic Range) som även fungerar med RAW-format.

Funktionen innebär att kameran tar tre bilder i mycket snabb följd som sedan automatisk läggs ihop till en. Detta gör att rätt exponering kan fås både i ljusa och mörka partier av bilden.


Ny väderskyddad telezoom

HD Pentax-DA 55–300mm F/4-5,8 ED WR.

Med 5,5x zoom motsvarande 84,5–460mm (i 35mm-fomatet) täcker detta objektiv de allra flesta behov vid porträtt, sport och naturfotografering. Det har två ED-glaslinser för att minimera kromatisk aberration (färgspridning).

Väderskydd och ”Quick-Shift Focus system” som innebär att man snabbt växlar mellan autofokus och manuell fokus, är några trevliga egenskaper hos detta objektiv.


Pris och leverans

Både kameran och det nya objektivet börjar levereras i slutet av november, med följande cirkapriser:

Pentax K-3 kamerahus. Ca-pris: 11 599: -, inkl. moms.

Pentax K-3 med väderskyddat 18-55mm. Ca-pris: 11 999: -, inkl. moms.

Pentax K-3 med väderskyddat dubbelvikt, 18-55mm och 50-200mm. Ca-pris: 13 699: -, inkl. moms.

Pentax K-3 med väderskyddat 18-135mm. Ca-pris: 14 399: -, inkl. moms.

Pentax BG-5 batterigrepp för K-3. Ca-pris: 1 899: -, inkl. moms.

HD Pentax-DA 55-300mm. Ca-pris: 4 499: -, inkl. moms.

För mer information kontakta: Helge.Rose@focusnordic.no


Focus Nordic  i  Göteborg är Nordens största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Pentax, Kodak, Lowepro, SanDisk, Transcend, Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon,Sirui, GePe, Kenko, Metz, iSAW och Lensbaby. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se


Om Focus Nordic – Sweden

Focus Nordic i Göteborg är Europas största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Ricoh/Pentax, Kodak, Lowepro, Lexar, Transcend, Delkin Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon, Sirui, Samyang, GePe, Joby, Kowa, Celestron, LumeCube, Impossible, Lomography, Azden, Nissin, Kenko, Polaroid, Novoflex, Zeiss, NiSi, Ledgo, Zhiyun och Rotolight. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se