2018-08-31 09:01Pressmeddelande

G2-version av Tamrons legendariska 15-30mm

null

Nu kommer en ny generation av Tamrons mycket framgångsrika 15-30mm f/2.8 vidvinkelzoom för fullformat, med bland annat snabbare AF, bättre bildstabilisering och ännu högre bildkvalitet i svåra ljusförhållanden.

Tamron har byggt många utmärkta objektiv under åren men somliga av dem höjer sig ändå över resten, med exceptionellt fina prestanda till och med vid jämförelse med avsevärt dyrare konkurrenter. Ett av dessa objektiv är Tamrons legendariska SP 15-30mm f/2.8 – en av de bästa vidvinkelzoomar som någonsin tillverkats.

Men till och med det objektivet kan förbättras och vi har nu nöjet att presentera efterträdaren – Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2.

Snabbare och stadigare

I likhet med andra objektiv i Tamrons G2-serie har nya 15-30mm f/2.8 utrustats med dubbla mikroprocessorer som medför en påtagligt piggare autofokus och ännu bättre prestanda hos den inbyggda bildstabiliseringen, VC (Vibration Reduction).

Den förbättrade VC-funktionen klarar att hålla bilden tillräckligt stadig för att man ska kunna fotografera på frihand med uppemot 4,5 steg längre slutartid än vad som normalt behövs för att undvika skakningsoskärpa. Tillsammans med den höga ljusstyrkan, f/2.8 vid samtliga brännvidder, innebär det att fotografen kan ta knivskarpa bilder även i mycket dåliga ljusförhållanden – utan stativ!

Objektivets autofokus drivs av en ultraljudsmotor (USD, Ultrasonic Silent Drive) som inte bara är snabb utan dessutom mycket tyst. För dig som planerar att fotografera bröllop är det här objektivet ett perfekt val. En annan värdefull egenskap är den korta närgränsen, endast 28 cm genom hela zoomområdet. Den kan användas för att ta spännande närbilder som också inkluderar omgivningen.

Gedigen konstruktion

Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 är ett extremt välbyggt objektiv avsett för professionell användning. Ett robust och vädertätat hölje skyddar insidans värdefulla samling av linser och elektronik. Frontlinsens skyddande fluorinbeläggning har blivit ännu mer motståndskraftig mot repor, smuts, fett och fingeravtryck. Den gör också det enklare att torka rent objektivet.

Optik utan kompromisser

Men oavsett hur gediget det här objektivet än är så är ändå dess optiska prestanda viktigast. I det avseendet är Tamrons professionella vidvinkelzoom till och med ännu mer imponerande. Den avancerade optiska konstruktionen består av 18 linser arrangerade i 13 grupper.

En stor asfärisk lins av gjutet glas placerad i den främre delen samt ytterligare två asfäriska linser längre bak används för att garantera låg distorsion och exceptionellt hög skärpa ända ut i kanten av bilden vid samtliga bländare. Tre linser tillverkade av LD-glas med låg färgspridning förhindrar kromatisk aberration och bidrar också till objektivets fantastiska upplösningsförmåga.

En Akilleshäl hos alla ljusstarka vidvinkelzoomar är den stora välvda frontlinsen som är känslig för ströljus och reflexer som kan orsakas av ljuskällor i utkanten av bilden. På grund av detta har Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 försetts med en helt ny antireflexbehandling, AX (Anti-reflection eXpand) särskilt framtagen för att minimera påverkan från perifert ljus. Tillsammans med Tamrons effektiva och mycket uppskattade ytbeläggningar eBand och BBAR säkerställer den att objektivet får samma höga motståndskraft mot reflexer, ströljus och slöjbildning över hela frontlinsen.

Med sin enastående optiska prestanda är Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 ett synnerligen användbart objektiv för landskaps-, rese- och arkitekturfotografering, eller helt enkelt vilket motivområde som helst som kräver en bra vidvinkel!

Kompatibel med Tap-in

En annan viktig förbättring jämfört med föregångaren är att det nya G2-objektivet är kompatibelt med Tamrons Tap-in Console, en liten adapter som monteras på bajonetten och ansluts via USB-kabel till en dator. I det medföljande programmet kan man finjustera autofokusen och göra uppdateringar av objektivets firmware (interna mjukvara).

Och som en extra bonus har Tamron dessutom lyckats addera en bakre filterhållare för gelatinfilter (bladfilter). Av tekniska skäl finns denna dock endast i Canon-versionen.

Pris och leverans

Leverans av Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 med Nikon-fattning börjar under september medan Canon-versionen kommer i oktober.

Ca-pris inklusive moms kommer att bli:

Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 (Canon), 15 199 kronor

Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 (Nikon), 15 199 kronor

För ytterligare information: karsten.rath@focusnordic.dk


Viktiga egenskaper

  • Professionell och ljusstark vidvinkelzoom för fullformat
  • Robust och vädertätat objektivhölje
  • Dubbla mikroprocessorer = förbättrad bildstabilisering och snabbare AF NYHET
  • Enastående optisk kvalitet; hög skärpa och låg distorsion vid alla inställningar
  • Ny AX coating motverkar reflexer från perifera ljuskällor NYHET
  • Förbättrad fluorincoating skyddar fronlinsen NYHET
  • Ultraljudsmotor för tyst och precis fokusering
  • Närgräns endast 28 cm
  • Kompatibel med Tamron Tap-in Console NYHET
  • Bakre filterhållare för gelatin-bladfilter (endast Canon-versionen) NYHET


Specifikationer
Brännvidd:
15-30 mm
Ljusstyrka: 2.8
Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat). Passar även APS-C
Objektivfattning: Finns för Canon EF och Nikon F
Fokusering: Autofokus
Bildstabilisering: Yes
Optisk konstruktion: 18 linser / 13 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 28 cm
Maximal förstoring: 0.20x (skala 1:5) @ 30 mm
Antal bländarlameller: 9
Filterdiameter: Filterfattning saknas
Längd: Canon: 145 mm. Nikon: 143 mm
Diameter: 98.4 mm (båda versionerna)
Vikt: Canon: 1110 gram. Nikon: 1100 gram
Medföljande tillbehör: Objektivlock
Övrigt: Integrerat motljusskydd. Väderskyddad konstruktion. Tyst autofokus med USD-motor. Bakre filterhållare (endast Canon-versionen). Kompatibelt med Tamron Tap-in Console

Focus Nordic i Göteborg är Europas största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Ricoh/Pentax, Kodak, Lowepro, Lexar, Transcend, Delkin, Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon, Sirui, Samyang, GePe, Joby, Kowa, Celestron, LumeCube, Kipon, Polariod Originals, Lomography, Azden, Nissin, Kenko, Polaroid, Novoflex,  Zeiss, NiSi, Ledgo, Zhiyun och RoadEyes. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se


Om Focus Nordic – Sweden

Focus Nordic i Göteborg är Europas största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Ricoh/Pentax, Kodak, Lowepro, Lexar, Transcend, Delkin Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon, Sirui, Samyang, GePe, Joby, Kowa, Celestron, LumeCube, Impossible, Lomography, Azden, Nissin, Kenko, Polaroid, Novoflex, Zeiss, NiSi, Ledgo, Zhiyun och Rotolight. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se