2013-11-06 09:00Pressmeddelande

Äntligen smidig medhörning vid filmning med DSLR-kameror.

null

Filmfunktionerna i moderna systemkameror ger en enastående bildkvalité, men tyvärr gäller det inte ljudet, som oftast blir mediokert för att inte säga dåligt. Det vill det Australiensiska företaget MyMyk göra något åt, och nu finns deras revolutionerande produkter även i norden.

MyMyk

Behovet av bättre ljud vid filmning med DSLR-kameror skapade faktiskt MyMyk. Visst finns det en uppsjö av professionell utrustning för de som har råd och är beredda att bära med sig stor tung utrustning, men för de som vill ha allt sittande på kameran, saknas i de flesta fall medhörning p.g.a. att kamerorna saknar hörlursutgång. Att spela in ljud utan att höra är som att fotografera utan att se.

MyMyk är ett ljudsystem som levererar högkvalitativt ljud till DSLR och liknande kameror. Systemet består av en riktad mikrofon – SmartMyk, en ljudkontroll/mixer – SmartLynk, ett vindbrusskydd – Wind Shield, samt två iOS-appar.

SmartMyk

Den riktade mikrofonen är ”upphängd” i ett syntetiskt silikongummi för att absorbera ljud från kamerans motorer. Materialet är mycket tåligt och klarar även extrema temperaturer. Den drivs av ett enda CR2032-batteri som klarar upp till 200 timmars användning. Designen är mycket låg för att god balans skall uppnås när mikrofonen är monterad på en kamera. Detta ger även fördelen att den lätt glider ner i de flesta fotoväskor.

SmartLynk

Är hjärtat i systemet och ger användaren möjlighet till medhörning och att mixa ljud från två mikrofoner. Den har också möjlighet att koppla ur ”automatic gain control” (AGC) vilket avsevärt förbättrar ljudkvalitén och möjligheten för redigering. Hörlursutgången ger användaren möjlighet till medhörning, vilket givetvis är ett måste om man vill ha kontroll på sin inspelning. SmartLynk drivs av två AAA-batterier som ger över 40 timmars användning. Den har ett avtagbart fäste för kamerans blixtsko och även en stativgänga.

Wind Shield

MyMyk Wind Shield är ett vindskydd gjort av ”öppna celler”. Format skum med integrerad päls, som skyddar SmartMyk under svåra förhållanden, samtidigt som den ger ett mycket bra vindskydd. Den minskar vindbruset med upp till 20dB utan negativa effekter för toner i höga frekvenser. Pälsmaterialet tål extrem UV-exponering, så att produkten behåller sin ursprungliga kvalitet även efter långvarig användning.

Den inre kärnan av vindskyddet är gjord av ett skum speciellt utvecklat för akustiskt ljud, för att säkerställa att ljudet inte påverkas negativt, samt att det effektivt dämpar vindbrus, medan högfrekventa ljud behålls.

Appar

Två olika appar för iOS finns köpa på App Store och är skräddarsydda för journalister/intervjuare som vill använda sin iPhone för ljudupptagning men behöver bättre kvalité än vad den inbyggda mikrofonen kan ge.

Pris och tillgänglighet

MyMyk finns ut i handeln nu och kostar:

SmartMyk, ca-pris: 1 299: - inkl. moms.

SmartLynk, ca-pris: 2 100: - inkl. moms.

Wind Shield, ca-pris: 499: - inkl. moms.

För ytterligare information: lasse.ericson@focusnordic.se


Focus Nordic  i  Göteborg är Nordens största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Pentax, Kodak, Lowepro, SanDisk, Transcend, Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon,Sirui, GePe, Kenko, Metz, iSAW och Lensbaby. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se


Om Focus Nordic – Sweden

Focus Nordic i Göteborg är Europas största fotogrossist. Sortimentet innehåller en rad starka varumärken som Panasonic, Ricoh/Pentax, Kodak, Lowepro, Lexar, Transcend, Delkin Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon, Sirui, Samyang, GePe, Joby, Kowa, Celestron, LumeCube, Impossible, Lomography, Azden, Nissin, Kenko, Polaroid, Novoflex, Zeiss, NiSi, Ledgo, Zhiyun och Rotolight. Dessutom finns en egen produktlinje under namnet Focus. Focus Nordic är medlem i BSCI som jobbar för rättvisare arbetsvillkor. Se vidare på: www.focusnordic.se