2021-07-01 08:14Materiały prasowe

Focus Nordic, Transcontinenta Group i Digit Access zawiązują partnerstwo. Cel - pozycja lidera w branży foto-wideo w Europie.

Gerrie Geijssen, CEO i właściciel  Transcontinenta Group, Melchior Lopez, CEO i właściciel Digit Access oraz Jonas Wernbo, CEO współwłaściciel Focus NordicGerrie Geijssen, CEO i właściciel Transcontinenta Group, Melchior Lopez, CEO i właściciel Digit Access oraz Jonas Wernbo, CEO współwłaściciel Focus Nordic

Trzech czołowych dystrybutorów sprzętu fotowideo: Focus Nordic, Transcontinenta Group i Digit Access zawiązało partnerstwo aby dalej rozwijać europejski rynek sprzętu fotowideo. Celem tej inicjatywy jest zajęcie pozycji lidera na rynku z korzyścią dla naszych wspólnych dostawców, klientów i konsumentów.

Firmy Focus Nordic, obecna na 28 rynkach w Skandynawii, krajach bałtyckich, Europie Środkowej i Wschodniej, oraz Transcontinenta Group, działająca w krajach Beneluksu, w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Irlandii, przejęły po jednej trzeciej udziałów w firmie Digit Access, która zaopatruje rynek francuski, hiszpański i portugalski.

Cieszymy się, że możemy nawiązać współpracę z dwoma najważniejszymi dystrybutorami sprzętu fotowideo i razem rozwijać europejski rynek akcesoriów do fotografowania i filmowania. Dzięki temu będziemy mogli przedstawić naszym dostawcom i klientom najbardziej dynamiczną ofertę produktów na rynku — mówi Melchior Lopez, dyrektor wykonawczy i właściciel firmy Digit Access.

Współpraca między tymi trzema dystrybutorami będzie koncentrować się na wspólnych markach z poszanowaniem dla marek i obszarów, w przypadku których kooperacja nie jest możliwa. Obsługa klienta, IT, marketing i logistyka to niektóre z obszarów, na których partnerzy będą wymieniać się najlepszymi praktykami i współpracować ze sobą.

Partnerstwo z firmami Transcontinenta Group i Digit Access umożliwi nam osiągnięcie celu, jakim jest zapewnianie użytkownikom końcowym wszystkiego, czego potrzebują, aby optymalnie wykorzystywać swój sprzęt fotograficzny, optyczny i wideo, oraz stanie się najlepszym partnerem dla naszych dostawców i klientów dzięki dodawaniu wartości do ich działalności — dodaje Jonas Wernbo, dyrektor wykonawczy i współwłaściciel firmy Focus Nordic.

Dzięki temu partnerstwu firmy Focus Nordic, Transcontinenta Group i Digit Access poczyniły ważny krok w kierunku dalszego rozwoju europejskiego rynku fotowideo. Z perspektywy klientów i konsumentów poprawi to ofertę produktów i usług na lokalnych rynkach, natomiast dla dostawców będzie wiązało się z wartością dodaną dla ich marek dzięki większemu doświadczeniu na rynkach lokalnych i poprawionej widoczności marki.

Wzrost i ekspansję w drodze współpracy mamy w genach. Ta wyjątkowa kooperacja z dwoma solidnymi partnerami, którzy podzielają naszą wizję szybko zmieniającego się europejskiego rynku fotowideo, nieuchronnie doprowadzi do lepszej reprezentacji naszych marek i wyższego poziomu usług świadczonych naszym klientom. Nie możemy się doczekać wzniesienia naszych trzech firm na wyższy poziom — podsumowuje Gerrie Geijssen, dyrektor generalny i właściciel firmy Transcontinenta Group.

Informacje o firmie Digit Access

Założona w 2004 roku przez Serge’a Karmanna i Melchiora Lopeza firma Digit Access oferuje pełny asortyment produktów przeznaczonych do fotografii cyfrowej i profesjonalnego filmowania takich marek jak Samyang, Zhiyun, Lexar, Peak Design, Polaroid, Benro, Starblitz i Laowa. Firma Digit Access jest obecna na rynku francuskim, hiszpańskim i portugalskim, może poszczycić się rocznymi obrotami na poziomie 11 milionów euro oraz 25 pracownikami. Oferuje swoim klientom dynamiczną obsługę sprzedaży i marketingu oraz dysponuje sprawnie działającym centrum logistycznym na południu Francji.

Wierzymy we wsłuchiwanie się w potrzeby naszych klientów. Wierzymy w to, że w naszych relacjach biznesowych najważniejsi powinni być ludzie — tak opisuje kulturę korporacyjną firmy Digit Access jej dyrektor wykonawczy i współwłaściciel, Melchior Lopez.

Informacje o firmie Focus Nordic

Firma Focus Nordic to jeden z czołowych dystrybutorów sprzętu fotograficznego, filmowego i optycznego w Europie. W jej portfolio można znaleźć ponad 60 marek, takich jak Tamron, Samyang, Panasonic, Zhiyun, Nanlite, Polaroid, Zeiss, Kodak, Focus Sport Optics i Focus I Love My Photos obecnych na 28 rynkach w Skandynawii oraz Europie Środkowej i Wschodniej. Została założona w 2010 roku po fuzji firm pochodzących ze Szwecji, Norwegii i Danii, a jej właścicielami są osoby prywatne. Focus Nordic może pochwalić się rocznymi obrotami na poziomie 60 milionów euro i ponad 70 pracownikami. Dzięki scentralizowanej siedzibie głównej w Szwecji odpowiedzialnej za logistykę, zarządzanie produktami, marketing, finanse i IT oraz wiedzy o rynkach lokalnych, którą dysponują nasze miejscowe zespoły sprzedażowe, firma Focus Nordic może obsługiwać wszystkie swoje rynki lokalnie w równie sprawny sposób, jak gdyby był to jeden rynek.

Od lat 50. XX wieku z pasją zajmujemy się fotografią, filmem i urządzeniami optycznymi. Obecnie z większym zaangażowaniem niż kiedykolwiek wcześniej dzielimy się wiedzą i rozwijamy branżę — twierdzi Jonas Wernbo, dyrektor generalny i współwłaściciel firmy Focus Nordic.

Informacje o firmie Transcontinenta Group

Transcontinenta Group to dystrybutor zapewniający wartość dodaną markom znanym na całym świecie, takim jak Leica, Hasselblad, Tamron, Bushnell, Samyang, Peak Design, ThinkTank, Polaroid, Zhiyun, Godox i Lexar, oferującym produkty z branży fotograficznej, wideo, optyki sportowej i łączności mobilnej. Ta założona w 1992 roku firma należy do osób prywatnych, a jej siedziba mieści się w Holandii. Dysponuje również biurami sprzedaży w Niemczech i Wielkiej Brytanii. Jej roczny obrót wynosi 55 milionów euro, a w firmie zatrudniono 76 oddanych specjalistów ds. sprzedaży, marketingu, zarządzania produktem, administracji, logistyki i obsługi klienta. Transcontinenta Group oferuje własne centrum logistyczne wyposażone w najnowocześniejsze rozwiązania IT.

Jesteśmy nowoczesną, dynamiczną firmą i niezawodnym partnerem biznesowym. Dotrzymywanie obietnic, uwzględnianie potrzeb naszych klientów i oferowanie najlepszych usług to nasza druga natura. Dzięki oddanemu zespołowi osobiście dbamy o to, aby nasi klienci odnosili sukcesy. Ponadto lubimy dzielić się naszą pasją utrwalania świata na obrazach — wyjaśnia dyrektor generalny i właściciel firmy Gerrie Geijssen.

O nas Focus Nordic – Poland

Focus Nordic jest największym dystrybutorem produktów foto wideo digital w tej części Europy. W naszej ofercie znajdziecie Państwo znane marki foto – video w tym aparaty, lornetki i akcesoria. Przewaga biznesowa Focus Nordic opiera się na sprawnej i bezpośredniej dystrybucji z naszego własnego magazynu co zapewnia efektywną sprzedaż na terenie całej Skandynawii i krajów bałtyckich. Dzięki naszemu potencjałowi a także skali składanych zamówień możemy zaproponować najlepsze ceny produktów i sprawną logistykę w każdej grupie asortymentowej. W Focus Nordic zwracamy szczególną uwagę na warunki pracy i ochronę socjalną realizowane u naszych dostawców z całego świata. Dzięki naszemu członkostwu w projekcie BSCI (Business Social Compliance Initiative – globalnej inicjatywie w zakresie monitorowania społecznego, wspierającej handlowców, importerów oraz wszystkie podmioty zaangażowane w poprawę warunków pracy w łańcuchu dostaw) wspieramy organizację w zakresie tworzenia kodeksu postępowania. Dzięki temu mamy pewność, że nasi dostawcy respektują prawa człowieka i działają zgodnie z przyjętymi regulacjami prawnymi i przepisami.

Rafał Karwacki
Marketing Manager Poland