2022-12-13 07:31Pressmeddelande

Vinnare av kommunens priser inom kultur, idrott och hållbarhet 2022

En idrottare som lyfter tungt, ett företag som bygger hållbarhet en sten i taget och en kulturpristagare som kan hålla många bollar i luften – de får kommunens priser 2022.

Falkenbergs kommun vill uppmuntra och premiera personer, organisationer och föreningar som bor och är verksamma i kommunen och som gör skillnad. Med de årliga priserna vill Falkenbergs kommun uppmuntra till hållbar utveckling och engagemang inom kultur och idrott. Vinnaren i varje kategori får diplom och 20 000 kronor i prispengar. Prisutdelning sker på kommunfullmäktiges möte 20 december.

– Det har varit både roligt och svårt att välja pristagare. Det har varit många bra kandidater. Jag är verkligen imponerad av att det finns så duktiga människor i Falkenberg som vi kan vara stolta över. De sätter Falkenberg på kartan i både Sverige och världen, säger Kerstin Rosell (S), kommunfullmäktiges ordförande, som varit med i arbetet med alla priserna.­

Priserna för arkitekturpriset utses senare av bygglovsnämnden.

Pristagarna

Hållbarhetspriset: Tegelmöllan AB

Motivering: Tegelmöllan AB är först i Sverige med återbruksproduktion av tegel i stor skala. Med gedigen kunskap om material och konstruktion ligger de i framkant och erbjuder cirkulära lösningar åt en byggbransch i omställning. Tegelmöllan AB är ett föredöme inom hållbarhet och sätter Falkenberg på kartan med sin innovation inom tegelindustrin.

– Det är jätteroligt att vi fått priset. Hos oss tänker vi på hållbarhet hela tiden, varje dag. Jag vet att det vi gör har betydelse. Därför är det roligt att det uppmärksammas även lokalt. Gammalt tegel är ofta lika bra eller bättre än nytt tegel. Jämfört med nyproducerat tegel minskar vi koldioxidutsläppen med ungefär 96%, inklusive transporten och allt. Dessutom är gammalt tegel väldigt vackert, tycker jag, och många frågar efter det, Carl Hansson, projektledare på Tegelmöllan AB.

Kulturpristagare: Magnus Bengtsson, Magnus Cirkusskola

Motivering: Magnus Cirkusskola är en viktig plats för de barn som söker en kreativ fritidsaktivitet utöver det vanliga. Med professionalitet och stort hjärta skapar Magnus Bengtsson förutsättningar för varje barn att utvecklas inom cirkuskonsten.

– Det känns fantastiskt! Jag blev glad och överraskad. Dagen innan ni ringde hade jag uppvisning med våra barn- och ungdomsgrupper och det var görsnyggt. Jag njuter fortfarande av den känslan, det blev så bra. Jag har jobbat så hårt hela hösten med flera projekt. Och så fick jag veta att jag fått det här priset – så jag kände att ja, jag är värd det här priset. Det är ett kvitto på att jag lyckats, säger Magnus Bengtsson.

Idrottspristagare: Carl Johansson, som vunnit junior-VM-guld i styrkelyft

Motivering: Carl Johansson har med mental styrka, fysisk kraft, hårt arbete och högt satta mål vunnit JVM-guld i styrkelyft. Det är en prestation som imponerar och inspirerar.

– Att få priset är inte något jag förväntat mig. Jag har läst när andra har fått priset och tänkt att det vore häftigt. För mig handlar det inte så mycket just om själva vikterna jag lyfter. När jag var yngre var jag alltid oerhört osäker på mig själv och har sedan länge kämpat med mental ohälsa. För mig blev lyftandet ett sätt att fortsätta kämpa. Inte bara för att bli starkare fysiskt, utan mentalt också. Jag har lärt mig mycket från min elitkarriär. Det är fantastiskt att ha vunnit guldmedalj, men för mig betyder det också mycket att bli prisad även i ett sådant här sammanhang, säger Carl Johansson.

Politikerna utser vinnare

Georgia Ferris (KD), som suttit i kommittéerna för idrott och kultur, är glad och stolt över årets pristagare.

– Det går inte att bli annat än imponerad över Carl Johanssons prestation och medaljen i junior-VM. Det känns fint att få ge priset till någon som kämpat hårt med sin fysik men också med sin psykiskhälsa och att han delar med sig av de erfarenheterna. Jag hoppas att priset kan bidra till att han blir en förebild för fler falkenbergare, säger hon.

Årets kulturpristagare har också kämpat – men på ett annat sätt.

– Magnus Bengtsson är en person som hållit på länge och varit ett komplement för barn som vill röra sig men inte tävla. Han har ett stort engagemang för barn och unga och har en verksamhet där nyfikenhet, mod och fantasi får stor plats.

Rebecka Kristensson (S), ordförande i hållbarhetsutskottet, var med och valde ut årets hållbarhetspristagare:

– Det här är ett nytt företag i Falkenberg som jobbar med gammalt material. De utmärker sig inte bara i vår kommun utan i hela Sverige. Utöver att det gör stor skillnad för miljön att återanvända tegel, är det också vackert att en byggnad som rivits kan få ett nytt liv någon annanstans, säger hon.

Läs mer om kriterierna för priserna här.

Läs längre intervjuer med pristagarna på vår webbplats.

Hållbarhetspriset Carl Hansson

Kulturpriset Magnus Bengtsson

Idrottspriset Carl Johansson

Kulturpriskommittén

Kerstin Rosell (S) Georgia Ferris (KD), Dahn Persson (S), Lars Agbrant (M), Claes Bertil Claesson (C), Karl Gustaf Carlzon (S) och Lena Berglund (MP).

Idrottspriskommittén

Kerstin Rosell (S), Georgia Ferris (KD), Dahn Persson (S), Lars Agbrant (L), Anita Gidén (V), Simon Lilliestam (L) och Agnes Polak Ljung (M).

Hållbarhetspriskommittén

Kerstin Rosell (S), Ulrika Bertilsson (S), Charlotta Jonson (M), Bengt Hackberg (S) + Hållbarhetsutskottet: Rebecka Kristensson (S), Markus Dufwa (S), Markus Jörngren (MP), Kerstin Angel (C) och Rie Bolund (M).

Kontaktuppgifter:

Hållbarhetspriset: Carl Hansson, 070-607 16 49

Kulturpriset: Magnus Bengtsson, 070-582 79 03

Idrottspriset: Carl Johansson, 0761956420

Kerstin Rosell (S), kommunfullmäktiges ordförande: 070-550 82 73

Georgia Ferris (KD), idrott och kultur: 072-222 26 06

Rebecka Kristensson (S), ordförande hållbarhetsutskottet: 073-0887872


Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".