Socialförvaltningen har hyrt aktivitetsbassängen på Klitterbadet sedan 2002. Personer med funktionsnedsättning har då badat avgiftsfritt under dessa 20,5 timmar. Nu har socialnämnden tagit beslut om att hyra bassängen även under 2024.
Socialnämnden har även tagit beslut om vilken målgrupp som ska ha tillgång till bassängen och vilka kriterier som gäller för att få tillgång till bad.
– Vi har sett över hur aktivitetsbassängen används och vi ser att det finns en stor grupp som inte känner till att möjligheten till bad finns. Nu vill vi säkerställa att alla inom den här målgruppen känner till det, säger verksamhetsutvecklare Camilla Gränsmark.
Socialförvaltningen kommer att utse en samordnare som hanterar schemaläggningen av bad i aktivitetsbassängen. Den som vill bada behöver anmäla sitt intresse för att få en badtid för 2024. Detta kommer man kunna göra via ett formulär som publiceras på kommunens webbplats efter sommaren. Sista datum för att anmäla sitt intresse för kommande år är 1 oktober.
Samordnaren gör sedan ett schema för badtiderna, fördelade på alla som anmält sitt intresse för perioden. Schemat gäller för ett år.
– Vi testar det här upplägget nu under 2024 och så får vi utvärdera det sen och se om det är något vi behöver ändra på, säger verksamhetsutvecklare Camilla Gränsmark.
– Vi kommer inte göra några individuella bedömningar om vem som får bada eller inte, utan vi litar på att verksamheten eller utföraren, tillsammans med brukaren, kan göra den bedömningen, tillägger hon.
Vissa personer med funktionsnedsättning har rätt till insatser enligt LSS. För att ha rätt till insatser enligt LSS måste personen tillhöra någon av de så kallade personkretsar som definieras i 1 § 1–3 LSS:
Personkrets 1: omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. 11 Inledning
Personkrets 2: omfattar personer med ett betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller en kroppslig sjukdom.
Personkrets 3: omfattar personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, förutsatt att de är stora och orsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".