2022-09-16 11:12Pressmeddelande

Lär dig mer om Ätran under Vattenveckan

Vykort av Tullbron i Falkenberg 1901Vykort av Tullbron i Falkenberg 1901

Ätran är en självklar del av kommunen – men kunskapen om vårt viktigaste vattendrag är låg. Det vill Falkenbergs kommun, Vivab, Falkenbergs Energi och FBG Falkenberg ändra på. Därför anordnar de gemensamt en vattenvecka.  

Veckan pågår mellan 27 september och 1 oktober. Syftet är att lyfta Ätrans betydelse för oss i kommunen både idag men också ur ett historiskt perspektiv. 

 – De flesta vet att vatten är det viktigaste livsmedlet vi har. Men det är också en rik livsmiljö för många djur och växter. Samtidigt får Ätran också känna av den påverkan som vårt samhälle ger året runt. Vattenveckan är ett evenemang för att lyfta Ätrans viktiga roller, säger Per Ola Svensson, Miljö- och hälsoskyddschef, Falkenbergs kommun.

Vattenvecka lyfter Ätran 

Tidigare år har kommunen anordnat flera vattendagar för att lyfta de spännande arbeten som finns där man kan arbeta med miljöfrågor på olika sätt. I år blir det en större satsning, då vi under en hel vecka för att prata med ungdomar om de olika arbeten och valen de kan göra efter sina studier, men även för att lyfta Ätrans historiska betydelse för alla invånare i kommunen.  

– Ätran är på många sätt betydelsefull för Falkenberg. Vi ser ju den som en fantastisk råvattentäkt som ger oss vårt fina dricksvatten, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på Vivab.

Aktiviteter under Vattenveckan 

Vi drar igång veckan på tisdagen den 27/ 9 klockan 14.00. Programmet innehåller bland annat 

  • föreläsningar på Argus 
  • rundvandringar i stan 
  • möjlighet till att testa på rodd 
  • utställningar på Argus 
  • guidad besök på Hertings gamla vattenverk  

Till vissa delar av programmet behöver man anmäla sig för att garanterat få en plats.  

Evenemanget hittar du på falkenberg.se.

Huvudarrangörer för Vattenveckan är Falkenbergs kommun, Vivab, Falkenbergs Energi och FBG Falkenberg. Det är även flera förningar i Falkenberg som är med och bidrar med programpunkter under veckan.  

Kontakt vid frågor om vattenveckan
Ingela Danielsson, kommunekolog
E-post: ingela.danielsson@falkenberg.se
Mobil: 070-734 50 41Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".

Kontaktpersoner

Kontaktcenter, Falkenbergs kommun
Det här är vår växel, be om att få tala med talespersonen i pressmeddelandet.
  • 0346 - 88 60 00