2020-09-23 07:16Pressmeddelande

Falkenberg har landets åttonde bästa företagsklimat och Hallands bästa

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun är det åttonde bästa i landet och bäst i Halland, enligt organisationen Svenskt Näringslivs senaste ranking.

Av landets 290 kommuner placerar sig Falkenbergs kommun på plats åtta i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, som presenterades under onsdagen den 23 september. Även förra året låg Falkenbergs kommun på plats 8.

– Jag är blir väldigt stolt och glad över den här placeringen. Det vi ser är resultatet av ett långsiktigt arbete där kommunen, företagen och alla näringslivsorganisationer i kommunen har samarbetat och jobbat tillsammans, säger Jan Melkersson, chef för näringslivsavdelningen vid Falkenbergs kommun.

Falkenbergs kommun har de senaste åtta åren varit en av de 25 bästa kommunerna i landet.

Fortsatt arbete kring kompetensfrågan

Även om mycket är bra så finns det saker som kan förbättras. Näringslivet i Falkenbergs kommun pekar på svårigheterna med att rekrytera personer med rätt utbildning.

– Kompetensfrågan blir mer aktuell för varje år som går. Vi fortsätter vårt samarbete med skolan och organisationen Näringslivet Falkenberg för att få till fler möten mellan ungdomar och företagare. Även kontaktytorna mellan företag och utbildning behöver bli fler, säger Jan Melkersson.

Siktet inställt på att ha Västsveriges bästa företagsklimat

Att få ett gynnsamt företagsklimat i Falkenbergs kommun är prioriterat från politiskt håll. Målet är att Falkenbergs kommun ska ha Västsveriges starkaste näringsliv. Med Västsverige menar vi Hallands län och Västra Götalands län.

– Det här är en ambitionsökning där vi har med oss näringslivet. Som kommun vill vi ge bra förutsättningar för näringslivet - det är en förutsättning för välfärden, säger Per Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande.

För att nå målet jobbar Falkenbergs kommun på många olika sätt. Tillsammans med näringslivet vill kommunen skapa en bra dialog och hitta bra lösningar. Inom kommunorganisationen jobbar Falkenbergs kommun med att förbättra servicen till näringslivet utifrån fem utvecklingsområden, till exempel effektivare handläggningstider. Näringslivsavdelningen har under året tagit fram en guide som ska vara ett stöd för chefer och medarbetare i Falkenbergs kommun som har kontakt med näringslivet. Guiden bygger bland annat på kunskap från 100 företagsbesök.

– Det är viktigt att hela kommunorganisationen jobbar med näringslivsfrågor och har ett bra bemötande mot våra företag, säger Per Svensson.

Kontaktperson:

Jan Melkersson, chef för näringslivsavdelningen, Falkenbergs kommun, tele: 073 866 29 35
Per Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande, Falkenbergs kommun, tele: 070 355 61 41


Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".