2021-09-30 06:01Pressmeddelande

Dags att nominera till kommunens nya (och etablerade) priser

Nu är det dags att nominera dem som gjort något extra med koppling till Falkenberg. I år finns två priser i en helt ny kategori – arkitekturpriset. Dessutom har miljöpriset bytts ut mot ett ännu mer hållbart pris – hållbarhetspriset. Nu behöver vi hjälp att hitta värdiga vinnarkandidater.

Det nya priset inom arkitektur delas ut i två kategorier:

  • Arkitekturpris för nyproduktion
  • Arkitekturpris för god byggnadsvård

Anledningen till att vi delar ut priserna är att vi vill uppmuntra fler till att jobba med arkitektoniska värden och god byggnadsvård.

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma dem som byggt eller vårdat något utöver det vanliga – och som är till glädje i människors vardag, säger Yvonne Nilsson (S), ordförande i bygglovsnämnden.

Hållbarhetspris ersätter miljöpris

Nytt för i år är att miljöpriset har utökats till att bli ett hållbarhetspris. Det speglar bättre hur Falkenbergs kommun arbetar med miljöfrågor – som en del av hållbarhetsarbetet inom ramen för Agenda 2030.

– På så sätt kan vi fånga in de aspekter vi brukar prata om när det gäller hållbarhet: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Ofta går de hand i hand, säger Rebecka Kristensson (S), ordförande i hållbarhetsutskottet.

Med hållbarhetspriset hoppas vi också uppmuntra de viktiga initiativ som sker runt om i kommunen.

– Vi behöver jobba tillsammans för att förflytta kommunen i en hållbar riktning. Det är inte bara kommunens ansvar, eller företagens ansvar, eller föreningarna ansvar – det är här är något vi behöver göra tillsammans. Det avspeglas också i prisets kriterier, fortsätter Rebecka.

De övriga två priserna är kulturpriset och idrottspriset.

Nominera senast 20 oktober

Alla som vill kan nominera kandidater till något av de fem priserna. Vilka kriterierna är går att läsa på webbplatsen som finns för varje pris

 Den som vill nominera gör det genom att fylla i det formulär på prisets webbplatsen.

Sista dag att nominera är den 20 oktober.

Så utses vinnarna

För alla priserna utses vinnare i fackområdets nämnd.

Vinnarna av kultur- idrotts- och hållbarhetspriset vinner 10 000 kronor och presenteras på Kommunfullmäktige 21 december.

Arkitekturpriset är ett hedersomnämnande som vi kan dela ut årligen. Priset består av diplom och en unik plakett att sätta på byggnaden eller vid anläggningen. Priset delas ut till våren.

Kontakt:

Rebecka Kristensson (S), ordförande hållbarhetsutskottet, telefon: 0757-274065

Yvonne Nilsson (S), ordförande bygglovsnämnden, telefon: 076 – 948 43 29



Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".