2020-09-24 10:55Pressmeddelande

Älvgårdens äldreboende evakueras

Med start i höst så kommer Älvgårdens äldreboende i Vessigebro att evakueras. Den besiktning som gjorts av fastigheten visar att den inte längre är lämplig att bedriva äldreomsorg i. För tillfället har kommunen dessutom en god tillgång på äldreboendeplatser, vilket gör en evakuering möjlig.

Den besiktning som gjorts av Älvgårdens äldreboende visar på stora brister i fastigheten. Bland annat så behöver taket läggas om, alla fönster och dörrar bytas ut och värme-, avlopps- och ventilationssystem ersättas. Med anledning av detta har nu socialchef Johan Klingborg tagit beslut om att evakuera boendet.

– Vi har länge vetat om att boendet brister både sett till boendemiljö och arbetsmiljö, men hittills har vi hittat tillfälliga lösningar på de problem som uppstått. Nu ser vi att vi behöver ta ett helhetsgrepp och vi kommer därför börja planera för en evakuering, säger Johan Klingborg.

Gynnsamt läge för att flytta de boende

Även om situationen inte är akut så är det nu ett gynnsamt läge för att påbörja en evakuering av de boende. Den nya delen av Solhaga äldreboende med 40 platser öppnar den 19 oktober och det nya demensboendet på Dals ängar öppnar i april 2021. Detta gör att tillgången på äldreboendeplatser för tillfället är god.

– Det är ett tudelat beslut att fatta. Å ena sidan vill vi kunna erbjuda våra boende och personal en så god boende- och arbetsmiljö som möjligt, vilket evakueringen möjliggör. Samtidigt vet vi hur omtyckt Älvgården och boendets medarbetare är. Men sett till besiktningsrapporten och att det i vanliga fall kan vara svårt att hitta nya platser för de äldre, så ser vi att det här är rätt väg att gå, säger Johan Klingborg.

Älvgårdens framtid inte avgjord

Vad som kommer hända med Älvgårdens äldreboende är ännu inte bestämt. Det är en politisk fråga med många frågeställningar som kommer att utredas vidare.

Kontaktperson:

Johan Klingborg, socialchef, Falkenbergs kommun, tel: 073-867 41 74


Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".


Kontaktpersoner

Kontaktcenter, Falkenbergs kommun
Kontaktcenter, Falkenbergs kommun
Det här är vår växel, be om att få tala med talespersonen i pressmeddelandet.