2019-06-10 09:03Press releases

Klimatkompenserade flygpriser inkluderas nu hos Flygresor.se

Nu kan användarna på Sveriges största jämförelsesajt för flyg - Flygresor.se hitta klimatkompenserade resor direkt vid sökning. Flygresor.se kommer redan vid jämförelse av olika resor nu att visa när flygbolaget själva klimatkompenserar för passagerarna eller när en resebyrå ger möjlighet att köpa biljetter som är klimatkompenserade och där detta ingår i slutpriset. 

– Flygresor.se används av i princip alla vuxna i Sverige någon gång under ett år. Om vi ger hela Sveriges befolkning möjligheten att utöva sin konsumentmakt och välja bolag som bedriver ett seriöst klimatarbete eller ett alternativ där det enkelt går att få klimatkompensation inkluderat i priset för biljetten kan vi förhoppningsvis öka pressen på fler att ta ett större klimatansvar, säger Kristoffer Rengfors, marknadschef för Flygresor.se

För att så många som möjligt ska få upp ögonen för att det faktiskt går att välja ett klimatkompenserat flyg inkluderas funktionaliteten för detta i Flygresor.ses populära funktion "komplettpris", som sedan tidigare visar visar priser inklusive bagage för användarna. Priserna för klimatkompensation tas sedan med till bokningen och inkluderas i priset för flyget, vilket innebär att användarna inte längre behöver gå till en separat hemsida för att köpa klimatkompensation som en extratjänst.

– Om klimatkompenserade flygresor ska bli standard så måste vi gå före och se till att den verkliga kostnaden inkluderas direkt vid köpet. Det är också viktigt att den som ska boka sitt flyg får transperens även kring hur och vilka flygbolag som aktivt arbetar med klimatfrågor, säger Kristoffer Rengfors, marknadschef för Flygresor.se.

Två av de första resebyråerna som erbjuder fullt klimatkompenserade flygbiljetter till användarna på Flygresor.se är AoB och Flygcity.

– Vi på AOB är måna om att det ska vara enkelt för våra kunder. Vi tror att kunderna vill att kostnaden för klimatkompensation inkluderas transparent direkt i priset för att det ska bli enklare att köpa, säger Niklas Mattsson, vd på AOB travel.

I samband med den här lanseringen visar nu också Flygresor.se de fall där flygbolagen själva väljer att klimatkompensera för sina resenärer. I de fall där flygbolagen kan visa data som visar att klimatkompensation sker för resenärerna så tas det med i Flygresor.ses uträkning av utsläpp för flygresan. Ett sådant första exempel är flygbolaget BRA som klimatkompenserar för alla resenärer. 

Till grund för beräkningarna kring hur stor klimatpåverkan varje flygning har ligger den metod för klimatberäkning som Flygresor.se med hjälp av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm tog fram och uppmärksammades för redan 2016. I den beräkningen görs uträkningen på varje enskild rutt och flygbolag till skillnad från mer generaliserade beräkningar som annars är vanliga inom flygbranschen. Men Flygresor.ses metod tas faktorer som hur gamla plan ett flygbolag använder, på vilken höjd de flyger, antal mellanlandningar samt hur många passagerare som tas med per plan och ett antal andra viktiga faktorer som har stor påverkan på en flygnings utsläpp med. 

Hela rapporten ”Miljöklassning av flygresor - Hur människor kan motiveras flyga med minst miljöpåverkan”: https://www.flygresor.se/information#emissionAbout Etraveli Group

Founded in the year 2000, Etraveli Group was one of the first companies to offer online booking of flight tickets. In those days, we sent them out by regular mail. Today that would be very difficult as we now have almost 12 million customers per year. We are the leading online travel agency in the Nordic countries, the fastest growing in Europe and our presence across the web spans 50 countries. We constantly find new solutions to bring travelers together, and make the world smaller.

Contacts

Sofi Cederlöf
Marknadschef - Flygresor.se
Sofi Cederlöf