2024-12-20 06:30Pressmeddelande

6 av 10 svenskar kan tänka sig att avstå fyrverkerier – för djurens skull

Rädd katt som gömmer sig bakom en soffa.

Många djurägare vittnar om hur deras husdjur stressas av fyrverkerier och smällare under nyårsfirandet. Nu visar en färsk opinionsundersökning att 6 av 10 svenskar kan tänka sig att avstå från fyrverkerier – för att minska lidandet hos djuren.

Forskning visar att så väl tama som vilda djur far illa av fyrverkerierna. De blir stressade och får dödsångest och ibland slutar det med att de flyr i vild panik och skadas eller dör, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

I undersökningen, som gjordes av Verian på uppdrag av Djurskyddet Sverige, svarar 6 av 10 (63 procent) att de kan tänka sig att avstå från att skjuta fyrverkerier eftersom de kan påverka djur negativt. Drygt var fjärde svensk (28 procent) svarar att de redan i dag avstår från att skjuta fyrverkerier eftersom det kan påverka djur negativt.

– Allt fler kommuner begränsar privatpersoners möjlighet att avfyra fyrverkerier. Ofta tillåts det endast på vissa platser och tider i samband med tolvslaget på nyårsafton. Men dels följs inte reglerna och dels handlar det bara om tättbebyggda områden. Så lantbruksdjur och vilda djur saknar helt skydd, säger Åsa Hagelstedt.

År 2023 var det 188 av Sveriges 290 kommuner som hade infört någon form av lokala regleringar för användningen av fyrverkerier. Ofta handlar det om att det bara är tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan vissa klockslag, exempelvis under nyårsaftonen. Men i en kommunenkät, även den gjord på uppdrag av Djurskyddet Sverige, vittnar många kommuner om svårigheterna med efterlevnaden. Hela 7 av 10 tillfrågade kommunpolitiker svarar att de hellre vill se en skärpt reglering på nationell nivå.

– Det är tydligt att kommunerna upplever att nuvarande föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och ordningslagen inte är tillräcklig för att reglera användningen av fyrverkerier. Det behövs en skarpare reglering på nationell nivå och vår undersökning visar att det finns en opinion som stödjer det, säger Åsa Hagelstedt.

Förutom opinionsundersökningen och kommunenkäten lanserade Djurskyddet Sverige nyligen kampanjen "Levande bevis" som en del av en satsning för att väcka opinion i frågan och i förlängningen få igenom ett fyrverkeriförbud. Kampanjen samlar in konkreta vittnesmål om vilken negativ inverkan fyrverkerier har på djur. För varje inskickat vittnesmål skapas ett unikt "bevisnummer" tillsammans med en kort redogörelse för hur det enskilda djuret upplever fyrverkerier. Detta skapar en kraftfull dokumentation av de skador och det lidande fyrverkerier orsakar och ett viktigt underlag i dialogen med beslutsfattare i frågan om fyrverkerier.

Fakta:

Så regleras fyrverkerier

  • Användningen av fyrverkerier regleras i ordningslagen samt i föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
  • I Sverige måste du vara 18 år för att köpa eller använda utomhusfyrverkerier.
  • Det är olagligt att ge eller sälja utomhusfyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.
  • När det behövs tillstånd för att få avfyra fyrverkerier är det polisen som utfärdar sådana tillstånd. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i till exempel tätorter kan det behövas även då.
  • Varje kommun kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier.
  • Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt.
  • Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

Det säger forskningen om fyrverkerier och djur
Det har framför allt forskats på hundars och katters reaktioner på fyrverkerier. I en nyzeeländsk studie från 2010 rapporteras att 46 procent av alla katter och hundar är rädda för fyrverkerier. En studie vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att hundar får ökad hjärtfrekvens och förhöjda kortisolvärden i samband med fyrverkerier.

En nederländsk studie publicerad i Frontiers in Ecology and the Environment, visar att det i genomsnitt är 1 000 gånger fler fåglar i luften under nyårsnatten, med toppar ända upp till 100 000 gånger fler, än normalt. Effekten är som starkast inom en radie av 5 kilometer från fyrverkerierna, men ända upp till 10 kilometer är det åtminstone tio gånger fler fåglar i luften än vanligt. Fåglarna stannar också i luften länge. Det kan ta runt en timme innan de landar igen.

Fåglarna påverkas också under en lång tid efter fyrverkerierna. En studie publicerad 2022 visar att gäss blir så påverkade att de tvingas tillbringa tio procent längre tid till att leta efter mat i åtminstone elva dagar efter ett fyrverkeri.

Även hästägare har vittnat om svåra traumatiska upplevelser för sina djur. De höga ljuden kan orsaka allvarlig psykisk stress, fysiska skador och även dödsfall. Lantbrukare har rapporterat att får, grisar, kor och hästar aborterat sina foster av rädsla för fyrverkerierna.

 



Om Djurskyddet Sverige

Djurskyddet Sverige är med sina drygt 11 500 medlemmar en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi är en rikstäckande organisation med 42 anslutna djurskyddsföreningar. Organisationen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskyddet. Vår vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Vi jobbar för att alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att bli eller producera mat. Alla djur ska ha rätt att utföra sina naturliga beteenden och skyddas från lidande. När djur avlivas eller slaktas ska det ske fritt från rädsla och smärta. Djurskyddet Sverige är en partipolitiskt obunden organisation. Det innebär att organisationen inte är ekonomiskt knuten till ett parti och att den inte är bunden till beslut som som fattats av ett politiskt parti.


Kontaktpersoner

Åsa Hagelstedt
Generalsekreterare
Åsa Hagelstedt