2013-08-07 10:00Pressmeddelande

Ny uppgift för hjulgrävaren: Siktröjning med energiuttag

null

För två år sedan provade Siljans Schakt AB i Orsa siktröjning efter bilvägar med röjningsaggregat monterad på Hitachi hjulgrävare. Försöket har blivit succé.

Nu är två Hitachi utrustade för röjning enligt Siljans nya standard för siktröjning. Röjningarna ger bättre och säkrare vägar och dessutom bioenergiråvara på köpet.

Metoden att siktröja vägkanter med Hitachi bygger på hjulgrävarens mobilitet och styrka. Siljans Schakt har monterat röjningsaggregat på två av sina fyra Hitachi ZX140WT-3.

Röjningsteknikens upphovsman är en av Siljans Schakts tidigare anställda, Mattias Knutsson. Hans erfarenhet och tester har lett till att företaget valt att utrusta grävarna med Bräcke-aggregat C16, som normalt sett monteras på skogsskördare.

Med anpassat fäste och grävarstickan kompletterad med en skogssticka med teleskopbom fungerar det minst lika bra på Hitachin.

– Vi har konstaterat att Hitachins hydraulik ger tillräcklig kraft till aggregatet och att man både kan flytta maskinen framåt samtidigt som man arbetar med aggregatet. Det ger hög effektivitet, berättar Siljans Schakts vd och ägare Jan Arnesson.

Maskinen kan avverka buskar, sly och träd upp till cirka 10 meter från vägkant.

Bracke-aggregatet har ackumulering och kan ta tillvara hela knippen av träd och sly. Allt från småbuskar upp till fullvuxna träd. Ackumuleringen gör att det avverkade materialet kan samlas ihop och läggs i högar i dikeskanten. Därefter kan det skotas ihop till lite större upplag och till sist flisas.

– Siktröjningen är främst en åtgärd för vägunderhåll. Bioenergin man utvinner samtidigt är att se som en bonus, säger Jan Arnesson.

Vissa tider av året går båda hjulgrävarna med sina aggregat på röjning i dubbla skift. Det är bara under vårvinter med hårda snövallar och under tjällossning som röjningsarbetet är svårare att genomföra.

Under snösäsongen kompletteras grävaren med spetsplog i schaktbladfästet. Därmed sker snöplogning och siktröjning i ett moment och med bara en maskin engagerad.

FAKTA: 

• Hitachi ZX140WT är den minsta av Hitachis hjulgrävare, med en maskinvikt på cirka 17 ton. Från i år säljs modellen i steg 5-utförande, med nyutvecklad Isuzu-motor som levererar mer kraft och snabbare acceleration, jämfört med föregående modeller. Även hydrauliken är utvecklad.

• Bracke C16 är ett skogsröjningsaggregat med ackumuleringsfunktion. Aggregatets kapmetod består av en självsträckande sågkedja som är monterad på en cirkulär klinga. Aggregatet använder samma hydraulcylindrar för ackumulering och gripfunktion.
• Siljans Schakt AB har sitt säte i Orsa och har drygt 40 årsanställda. Företaget omsätter cirka 70 miljoner kronor och maskinparken består av ungefär 40 enheter med bland annat grävare, dumprar, hjullastare och väghyvel. Verksamheten är mångsidig och omfattar anläggningsentreprenad inom exempelvis vägbyggnad, vindkraft, biotopvård och återvinning.

• För information om Hitachi hjulgrävare med Bracke-aggregat, välkommen att kontakta Delvators Torbjörn Jansson, tel 070-313 00 31.

BILDTEXTER:

70101-zx140wt-3.jpg / 70102-bracke.jpg

Hitachin med Bracke-aggregatet avverkar knippen av skog och buskar i vägkanten och lägger dem i högar för senare skotning och flisning. Resultatet blir en siktröjd väg som lättare torkar upp.

70103-hitachi-bracke.jpg

Siljans Schakt har två maskiner utrustade för siktröjning efter både skogsbilvägar och allmänna vägar. Hitachins styrka och hydraulik medger effektivt arbete med Bracke-aggregatet. På köpet produceras mycket energiråvara.

70104-siljans-schakt.jpg

Maskinföraren Jan-Erik Hagman (till höger) siktröjer skogsbilväg med hjulgrävaren.

Jan Arnesson, ägare av Siljans Schakt (till vänster) tror på detta som en ny nisch för företagets hjulgrävare.


Om Delvator AB

Delvator AB är generalagent för Hitachis entreprenadmaskiner i Sverige. Vi säljer Hitachis bandgrävare, hjulgrävare, minigrävare, giganter, tipptruckar, hjullastare, materialhanterare och andra specialmaskiner. Omsorgen om maskinägarnas totalekonomi finns uttryckligen inskriven i vår affärsidé. Tillsammans med Hitachis världsledande höga kvalitet är detta uttryck för målet att öka lönsamheten för dem som äger Delvatorsålda Hitachi. Delvator AB har huvudkontor i Eslöv, filialer i Härnösand och Stockholm samt ett rikstäckande nät av sälj- och servicebolag över hela Sverige.


Kontaktpersoner

Sussie Sörensson
Marknadsansvarig
Sussie Sörensson
Marknadsansvarig, Delvator AB
Jonas Coltén
VD
Jonas Coltén
VD Delvator AB