2017-11-08 10:00Nyheter

Ung kille med bra maskin ger lyckad rekrytering

null

Snacka om klockrent yrkesval. 17-årige Sebastian Adamsson provade maskinföraryrket i pappans entreprenadföretag. Först lite, sedan mera och snart har han nu kört grävmaskin i två år. Fler unga borde få chansen på samma sätt!

– Det här är ett praktiskt yrke med stor frihet, säger Sebastian själv. Jag får vara utomhus, röra på mig och jag har kolleger som hjälper mig när jag behöver och till och med skjutsar mig till arbetsplatsen tills jag har eget körkort.

För Sebastian var det praktiska yrkesvalet att bli maskinförare det riktiga. Erfarenheterna från den första tiden i maskinen avgjorde fortsättningen för både honom själv och omgivningen. Nu vill hans kolleger inte vara utan honom. Han är skicklig med grävaren och karriären är ett faktum.

– Jag har jobbat med farsan sen jag var 15. Först bara ibland som hjälpreda med allt möjligt. Men så skaffade jag utbildningsintyg som maskinförare och fick prova…

Det blev alltså succé. Snart har han suttit i maskinförarstolen i två år.

Nu har han dessutom fått en helt ny maskin. Sedan oktober 2017 kör han en ny Hitachi. Det är en ZX135US-6, det vill säga en bandgrävare på drygt 15 ton som är kompaktbyggd med indragen bakdel. Maskinen har allt av senaste teknik och utrustning med rotator, grävsystem och snabbfästen.

– Sebastian har visat sig duktig nog att få ta ansvaret för vår senaste investering. För mig som pappa är det fantastiskt roligt att se hur det här yrkesvalet passar just honom, säger Jonas Adamsson, som äger företaget.

– Att göra den här typen av rekrytering till maskinföraryrket är inte bara en fråga för oss. Jag tycker fler unga killar och tjejer borde få chansen att både se och prova på det här yrket, så som Sebastian gjort. Jag tror yrket passar många unga som är praktiskt lagda. De flesta har en naturlig fallenhet för att manövrera moderna maskiner, säger han.

Så hoppar Sebastian in i Hitachin igen. Just vid fototillfället är han inhyrd med maskinen till ett dagvattenjobb i centrala Trollhättan.

FAKTA JONAS ADAMSSON ENTREPRENAD AB:

Företaget har sju anställda och en maskinpark bestående av band- och hjulgrävare, hjullastare, traktor, lastbil med släp och lastväxlare.

FAKTA HITACHI ZX135US-6:

Maskinvikt: 15.300 kg i grundutförande

Motor: 4-cylindrig Isuzu AR-4JJ1X på 3 liter

Motoreffekt: 78,5 kW (107 hk)

Max vridmoment: 375 Nm

Skopkapacitet: 0,19-0,66 kbm

BILDER:

0087.jpg: Sebastian Adamsson.

0138.jpg: På va-jobb i Trollhättan med nya Hitachimaskinen, en ZX135US-6.


Om Delvator AB

Delvator AB är generalagent för Hitachis entreprenadmaskiner i Sverige. Vi säljer Hitachis bandgrävare, hjulgrävare, minigrävare, giganter, tipptruckar, hjullastare, materialhanterare och andra specialmaskiner. Omsorgen om maskinägarnas totalekonomi finns uttryckligen inskriven i vår affärsidé. Tillsammans med Hitachis världsledande höga kvalitet är detta uttryck för målet att öka lönsamheten för dem som äger Delvatorsålda Hitachi. Delvator AB har huvudkontor i Eslöv, filialer i Härnösand och Stockholm samt ett rikstäckande nät av sälj- och servicebolag över hela Sverige.


Kontaktpersoner

Sussie Sörensson
Marknadsansvarig
Sussie Sörensson
Marknadsansvarig, Delvator AB
Jonas Coltén
VD
Jonas Coltén
VD Delvator AB