2023-05-31 07:00Pressmeddelande

Kungligt stipendium till unga tecknare

Stipendierna i teckningstävlingen Den tänkande handen för 2023 tilldelas Josef Alexanderson, Lina Göhle och William Jernberg. Stipendierna i teckningstävlingen Den tänkande handen för 2023 tilldelas Josef Alexanderson, Lina Göhle och William Jernberg.

Stipendierna i teckningstävlingen Den tänkande handen för 2023 tilldelas Josef Alexanderson, Lina Göhle och William Jernberg. De tre stipendiaterna belönas vardera med 100 000 kronor ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond instiftad med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. 

Juryn
utgjordes av H.K.H. Prins Carl Philip, Elisabeth Alsheimer Evenstedt, Ständig sekreterare vid Konstakademien, konstnärerna Annette Senneby, Leif Elggren och arkitekt Petra Gipp, ledamöter av Konstakademien.

Josef Alexanderson

Josef Alexanderson "Krön", 2023. Teckning med ljusdiod, dokumenterad i fotografi. Originalstorlek 50 x 60 cm.

Josef Alexanderson

Josef Alexanderson tecknar med kamera och ljusdioder. I en nattsvart natur fryser han en rad grafiskt dramatiska ögonblick där begränsningar och slump styr det konstnärliga utfallet. Men även om han laddar sina händer med teknik är det dess fysiska närvaro och tankens flöde som här skapar verkens kvalitet.

Lina Göhle,

Lina Göhle, "Around the corner", 2022 Digitalt/mixed media. Originalstorlek 21 x 14,8 cm.

Lina Göhle

I Lina Göhles bilder är ljuset bländande starkt, men samtidigt dämpat. Som från en högt stående midnattsol. Med största omsorg och känslighet styr hon skuggorna runt knuten, och vi är där. Huset med sina fyra sidor, den upplysta fronten står utfrätt mot sin mörka syster tecknad i djupröd ton. Djuren är förenklade som symboliska hällristningar, de är också där. Minne, verklighet, dröm. Rester av det gångna. Gå-gubben i skylten rusar över sitt ställe, men katten i gathörnet står stel inför sina val.

William Jernberg ,

William Jernberg , "Stigveden", 2023. Soft- och oljepastellkritor på duk. Originalstorlek 32 x 26 cm.

William Jernberg

William Jernbergs feta pastell täcker knappt duken. De lämnade ytorna skänker teckningarna en vilseledande abstrakt karaktär; för om betraktaren kisar framträder motiven figurativa, exakta, och med en ljusets perfektion. Naturens stillhet, en rotvälta, en enbuske, en skir vårsol genom en vintrig barrskog. Parallellt och lika fängslande: kritans spår, dess dans över dukens vävda textur, närvaron av den tänkande handen.

Pressbilder
Den tänkande handen

är en årligt återkommande teckningstävling och utställning för unga tecknare verksamma inom konst, arkitektur, tecknade serier, animation, mode, design, illustration, spelutveckling eller andra närliggande områden. Utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) och Kungl. Hovstaterna och har till syfte att visa hur deltagarna tillämpar teckning både som teknik och genre och vad det fria skapandet inom konstarten kan innebära.

I år inkom tävlingsbidrag från över 440 konstnärer och Konstakademiens urvalskommitté har nominerat tio av dessa som får visa sina verk i utställningen. De nominerade 2023 och deras verk presenteras i ett digitalt galleri under perioden 22 april till 22 juni 2023 på kungligaslotten.se.

Stipendiefonden

De tre stipendiaterna erhåller 100 000 kr var ur Elisabeth och Gustaf Douglas stipendiefond som instiftades 2016 med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Fonden förvaltas av Konstakademien. Utställningen arrangeras av Kungl. Hovstaterna.

H.M. Konungen vill genom Den tänkande handen uppmuntra unga konstnärer att utforska teckningskonstens möjligheter och följer därmed en tradition som startades av Kungens farfar Gustaf VI Adolf.

 


Om De Kungliga Slotten

500 år av kultur. Till de kungliga kulturarvet hör tio kungliga slott med museer och utställningar, kyrkor, parker och ett Hovstall. Ett levande kulturarv som ingår i Kungens dispositionsrätt och som vårdas och visas av Kungl. Hovstaterna.


Kontakt

Redaktör
Maria Ulander