2021-09-03 06:00Pressemelding

Cochlear™ lanserer Osia®-systemet – du har aldri hørt noe lignende

Cochlear Osia 2 systemCochlear Osia 2 system

  • Cochlear™ Osia®-systemet med revolusjonerende hørselsteknologi via digital piezoelektrisk stimulering*
  • Utviklet ved Cochlears utviklingsenhet i Mölnlycke i Sverige
  • For pasienter som har ulike skader i mellomøret, og for ensidig døve – lyden sendes med benledning direkte til sneglehuset

[Oslo, Norge] – 23 September 2021: Cochlear Limited (ASX: COH), verdensledende innen implanterbare hørselsløsninger, lanserer nå sitt nye og spennende Cochlear™ Osia®-system. Osia-systemet er det første implantatsystemet i sitt slag. Systemet bruker en vibrator via digital piezoelektrisk stimulering* for å omgå skadede områder i det naturlige hørselssystemet og sender lyd direkte til sneglehuset.

Det nye systemet utnytter vår naturlige evne til å lede lyd gjennom ben, noe som hjelper pasientene med å høre tale i krevende, støyende situasjoner der folk sier at de har størst problemer. Osia-systemet er egnet for pasienter med skader i mellomøret, kombinert hørselstap og ensidig døvhet.

Osia-systemet bruker innovativ teknologi som er spesielt utvalgt og designet for å fungere i og sammen med kroppen1. Dette produktet kalles Human Design™.

Systemet består av en implantatdel som opereres inn under huden bak øret, samt en ytre lydprosessor som holdes på plass med en magnet. Når operasjonssåret er leget (etter 4–5 uker), blir lydprosessoren programmert og aktivert. Da kan pasienten høre ved hjelp av systemet for første gang.

Lyden går via prosessoren til implantatet, som har en vibrator, og denne vibrasjonen går deretter, via kraniebenet, direkte til det indre øret. Pasienten får en naturlig, akustisk lyd.

Den kraftige forsterkningen i Osia-systemet muliggjør et tilpasningsområde opp til et hørselstap på 55dB. I studier har et stort dynamikkområde vist seg å forbedre pasientenes evne til å forstå tale i støy2, og det gir også ekstra kapasitet hvis pasientens hørselstap forverres over tid.

Lotta Vedholm, administrerende direktør i Cochlear Nordic, sier: 

«Osia-systemet ble utviklet ved å lytte til brukerne og klinikkene som bruker hørselsimplantatene våre hver dag. Hittil er vi blitt overveldet av den positive mottakelsen Osia-systemet har fått, både blant leger og pasienter. Det har vært utrolig å se forbedringen i brukernes liv når de kan høre bedre i situasjoner der vi vet at de sliter i dag.»

Den første operasjonen i Norge ble utført på St. Olavs Hospital i Trondheim. I løpet av høsten vil flere klinikker begynne å operere pasienter med den nye teknologien.

Albin (12) var den første i Sverige som fikk Osia-systemet, og han sier:

«Med Osia-systemet hører jeg mange flere lyder, og de er tydeligere. På skolen er jeg tryggere på at jeg har oppfattet spørsmålene riktig etter at jeg fikk Osia-systemet, og det gir meg mer selvtillit til å svare. Det jeg liker med Osia-lydprosessoren, er at den ser bra ut, at du kan velge farge og at du kan ha caps på deg».

 

*Piezoelektrisk stimulering innebærer at vibrasjoner genereres fra en tilført spenning til vibratoren, som består av piezoelektrisk materiale. Denne effekten brukes innenfor en rekke bruksområder som f.eks. mikrofoner, klokker, ultralydmaskiner og avanserte høyttalere. Fordelene med Piezo Power-vibratoren er følsomheten ved høye frekvenser, og at den er godt egnet for implantasjon der det stilles høye krav til kraft, størrelse og pålitelighet.

Referenser: 1. Land J. Comparison tech data Baha 6 Max, legacy and competition. Cochlear Bone Anchored Solutions AB, Sweden. 2020; D1762475. 2. Hoffman J. Subjective evaluation of clear rich and natural sound. Cochlear Bone Anchored Solutions AB, Sweden. 2020; D1788013.


Om Cochlear Norway

Cochlear er den globale lederen innen implanterbare hørselsløsninger. Selskapet har en global arbeidsstyrke på mer enn 4000 personer og investerer mer enn 180 millioner australske dollar i forskning og utvikling hvert år. Produktene inkluderer cochleaimplantater, benledningsimplantater og akustiske implantater, som helsepersonell bruker til å behandle ulike typer moderat til alvorlig hørselstap. Siden 1981 har Cochlear levert mer enn 600 000 implanterbare enheter og hjulpet folk i alle aldre i mer enn 180 land med å høre.

Kontaktpersoner

Karin Walfridsson
Marketing Manager
Karin Walfridsson