2023-09-11 07:00Pressemeddelelser

Behandling af høretab kan halvere risikoen for kognitiv svækkelse

  • Et nyt banebrydende studie har undersøgt, om hørebehandling kan nedsætte risikoen for kognitiv svækkelse hos ældre mennesker: ACHIEVE-studiet (Aging and Cognitive Health Evaluation in Elders).
  • Resultaterne blev præsenteret på et internationalt Alzheimermøde i juli 2023 (AAIC®) og offentliggjort samtidig i The Lancet.

Der er allerede data, der peger på sammenhængen mellem høretab og demens2. Nu er der for første gang offentliggjort et randomiseret forsøg med fokus på behandling af høretab for at reducere denne risiko. 977 deltagere i alderen 70-84 år med mildt til moderat høretab deltog i undersøgelsen. Det blev gennemført over 3 år på fire forskellige centre i USA.

Resultaterne

I den undergruppe, der også havde andre risikofaktorer for kognitiv svækkelse, reducerede aktiv behandling med høreapparater den kognitive svækkelse med 48 % sammenlignet med den gruppe, der ikke fik behandlet deres høretab. Der var dog ingen forskel i den samlede gruppe. Forklaringen på dette er, at de var sundere, og at opfølgningen sandsynligvis var for kort.

Ifølge Lotta Vedholm, CEO for Cochlear Nordic, er resultatet en milepæl i erkendelsen af, at høresundhed er mere end blot evnen til at høre. "Hvis du har flere risikofaktorer for at udvikle demens, har du stor gavn (48% reduceret risiko) af at minimere det, du faktisk kan påvirke - i dette tilfælde dit høretab. Hvis man aktivt tager vare på sin hørelse, hjælper det folk med at forblive socialt aktive, bevare deres mentale sundhed og være fysisk sikre. At tage hånd om høretab er et folkesundhedsproblem og bør være en prioritet for både politikere og sundhedspersonale, da det også har potentialet til at reducere risikoen for langvarig kognitiv svækkelse hos ældre mennesker med forskellige risikofaktorer."

Undersøgelsens forfattere konkluderer, at resultaterne styrker evidensen for at adressere de kendte modificerbare risikofaktorer for kognitiv svækkelse og demens. I fremtiden kan dette også potentielt reducere den stigende globale byrde af demens.

Høretab har en tendens til at forværres over tid; at vide, hvornår man skal starte den rigtige behandling, kan hjælpe folk med at deltage i de aktiviteter, de elsker, og bevare deres mentale skarphed. Mennesker, der lever med høretab, bør rådes til at få checket deres hørelse for at undgå potentielle konsekvenser.

Om ACHIEVE-undersøgelsen

ACHIEVE-undersøgelsen er en randomiseret undersøgelse af ældre voksne (70-84 år) med ubehandlet høretab og uden væsentlig kognitiv svækkelse. Undersøgelsen blev gennemført på fire forskellige steder i USA og omfattede i alt 977 deltagere. Deltagerne blev rekrutteret fra to studiepopulationer: 238 voksne, der deltog i ARIC-studiet (Atherosclerosis Risk in Communities), og 739 raske frivillige, der for nylig havde tilmeldt sig studiet.

I løbet af de tre år modtog interventionsgruppen med høreapparater, en "værktøjskasse" til selvmonitorering og løbende vejledning og rådgivning fra en audiolog. Kontrolgruppen blev rådgivet af en sundhedsspecialist om forebyggelse af kroniske sygdomme. Det primære slutmål var ændringen i neurokognitiv præstation over en treårig periode.

Resultaterne fra hele studiepopulationen viste ingen forskel mellem høreinterventions- og kontrolgrupperne. Men sammenligningen i ARIC-undergruppen viste, at kognitiv svækkelse var hele 48% mindre hos dem, der gennemgik høreintervention, sammenlignet med dem, der ikke fik høreapparater.

Forskerne bemærkede, at deltagerne i ARIC-undersøgelsen havde flere risikofaktorer for kognitiv tilbagegang, såsom lavere kognitive scorer ved baseline og en hurtigere kognitiv tilbagegang over tre år end de andre deltagere.

ACHIEVE-undersøgelsen blev ledet af Frank Lin, MD, PhD og Josef Coresh, MD, PhD ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health og blev finansieret af en bevilling fra National Institute on Aging, som er en del af U.S. National Institutes of Health. Undersøgelsen omfattede ikke personer med høreimplantater.

 

Referencer:

  1. Lin FR et al. Hearing intervention versus health education control to reduce cognitive decline in older adults with hearing loss in the USA (ACHIEVE): a multicentre, randomised controlled trial. The Lancet. [ePub ahead of print] DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)01406-X. Available at https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01406-X/fulltext
  2. Livingston G et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet 2020; 396: 423-446

 


Om Cochlear

Mennesker har altid været Cochlears inspiration, lige siden professor Graeme Clark gik i gang med at skabe det første multikanals-cochlea-implantat efter at have set sin far kæmpe med hørenedsættelse. Siden 1981 har Cochlear leveret mere end 700.000 enheder i mere end 180 lande, og derved hjulpet mennesker i alle aldre over hele verden til at høre. Som førende på verdensplan inden for implanterbare høreløsninger forbinder Cochlear mennesker med livets muligheder og byder dem velkommen til verdens største høreimplantatfællesskab. Cochlear har en global arbejdsstyrke på næsten 4.500 personer med en passion for fremskridt, som stræber efter at opfylde behovene hos mennesker, der lever med hørenedsættelse. Virksomheden skaber løbende fornyelse for at være på forkant med fremtidige behov og har investeret mere end 2 mia. AUD til dato i forskning og udvikling for at flytte grænserne for teknologi og hjælpe flere mennesker med at høre. www.cochlear.com


Kontakter

Karin Walfridsson
Marketing Manager
Karin Walfridsson