2018-09-11 13:02NYHETER

Sergels Torg upplevs som säkrare, tryggare och renare

null

Under sommaren har City i Samverkan tillsammans med Norrmalms Stadsdelsförvaltning, Polisen och stadens olika förvaltningar öppnat ett Trygghetskontor och tillsammans genomfört målmedvetna och riktade insatser på Sergels Torg. Redan nu ser vi resultatet av arbetet där vårt upplevelseindex tydligt visar att besökarna upplever Sergels Torg som säkrare, tryggare och renare. Det goda resultatet ger förhoppning om att Trygghetskontoret kan bli en permanent utgångpunkt för det gemensamma arbetet.

Bakgrund

Under cirka 2 års tid har Norrmalms Stadsdelsförvaltning, Polisen och City i Samverkan träffats kontinuerligt och samverkat kring centrala City (Klaraområdet). Syftet har varit att förbättra säkerheten och tryggheten i området för besökare, boende och de som arbetar där. En stor del av fokus har legat på Sergels Torg eftersom platsen är själva navet i de problem som finns i Klaraområdet. Arbetet har drivits både strategiskt och operativt genom olika grupper och ett antal mål har kopplats till arbetet, bland annat att ”Sergels Torg ska upphöra att vara en öppen drogscen”.

Sommarens insatser

Under sommaren fick vi möjlighet att öppna ett Trygghetskontor, i direkt anslutning till Plattan, för att utifrån en gemensam lägesbild arbeta med dagliga insatser för att medvetet ta hand om Sergels Torg. Butiker och övriga verksamheter på Sergels Torg upplever att brottsligheten har minskat och tryggheten har ökat. Nu bekräftar även Upplevelseindex att flera funktioner har förbättrats under den här korta perioden.

Upplevelseindex

Upplevelseindex är en metod för att definiera totalupplevelsen av en plats och betyg sätts i en 4-gradig skala utifrån sex nyckelfunktioner (se tabell nedan). Undersökningen genomfördes i mitten på augusti och jämförs med betyg som sattes i motsvarande undersökning i juni 2017. Vid varje tillfälle intervjuades 200 besökare på Sergels Torg under dagtid, genom spontant urval. Se utförligare beskrivning av undersökningen i bifogad pdf.

Resultat uttryckt i snittbetyg:   aug 2018    juni 2017
Helt, rent och snyggt           2,9              2,4
Stadsmiljö           2,4              2,0
Innehåll           2,8              2,8
Säkert och tryggt           3,5              2,9
Tillgängligt           3,9              3,7
Helhetsupplevelse           2,9              2,6
Summa:         18,4            16,4

Betygsskala: 4= mycket bra, 3= bra, 2= mindre bra, 1= dåligt.

Betygen har förbättrats för alla funktioner förutom ”Innehåll” som ges oförändrat betyg. De funktioner som har fått störst betygsförbättring är Helt, rent och snyggt, Stadsmiljö och Säkert och tryggt – vilket stämmer bra med de extra insatser som har genomförts under sommaren. Även insatser av enklare grundläggande slag som exempelvis bord och stolar, har gett goda resultat enligt besökarnas uppfattning. Spontant noterar besökare att”det har blivit renare än förr” och ”det har blivit bättre möjligheter för vanligt folk att stanna till”. Samtidigt efterfrågas fortfarande fler sittplatser, mer blommor och grönska samt fler aktiviteter.

Platsorganisation

En lokal och platsspecifik samverkanskultur har under sommaren skapats mellan polis, ordningsvakter, socialtjänst och City i Samverkan. Aktörerna har fått en ökad förståelse för varandras uppdrag och professioner. Att dela lägesbild och operativt samverka på en daglig basis kring gemensamma mål, tillsammans med kontorets lokalisering mitt i händelsernas centrum, har varit avgörande för det goda resultatet.

Besökare, butiker, restauranger och andra verksamheter upplever att Sergels Torg är säkrare, tryggare och renare samt att helhetsupplevelsen är mer positiv. Om upplevelsen på Sergels Torg utvecklas i en positiv riktning kommer detta att ge effekter inte bara på platsen i sig, utan även på de sociala utmaningar som finns idag.

Nu är förhoppningen att vi kan utveckla samarbetet tillsammans och ta nästa steg för att ta hand om platsen långsiktigt. Platsorganisationen kan vidareutvecklas med en bredare samverkan, där fler aktörer ansluter sig till arbetet som stärker organisationens möjligheter att uppnå genomförandekraft med målet att Sergels Torg och dess närområde ska bli en trygg, inbjudande och händelserik mötesplats, öppen för alla.


Om City i Samverkan

City i Samverkan är Stockholm Citys organisation för offentlig-privat samverkan. Medlemmarna är Stockholms stad, fastighetsägare, handeln, samt enskilda företag och organisationer. Genom samverkan skapar City i Samverkan en attraktiv och händelserik citykärna, öppen för alla. Verksamheten är en verkställande organisation som initierar och samordnar projekt samt är en kunskapsresurs för Stockholm Citys aktörer. Visionen är att Stockholm City ska vara en av Europas attraktivaste destinationer.


KONTAKTPERSONER

Inger West
Projektledare Stockholmsjul
Inger West