2014-09-11 13:56NYHETER

Nyhetsbrev från City i Samverkan, september 2014

null

Nyhetsbrev från City i Samverkan, september 2014

År 2014 kommer inte bara att gå till historien som ett supervalår. Aldrig tidigare har så många personer lagt ned så mycket tid och haft så modern utrustning till förfogande i Stockholms City, för att säkra en ren, snygg, trygg och välkomnande stadsmiljö.

Läs vidare i City i Samverkans nyhetsbrev - om sommarens städprojekt, kommande seminarier och stadsvandringar, aktuell citystatistik och nystartade trygghetsprojekt. 

Som alltid: har du en tanke kring hur Stockholms och Sveriges viktigaste "vardagsrum" kan göras ännu bättre: hör av dig till oss! Tillsammans bidrar vi till ett City i Världsklass.

Rekordsnyggt i City

Sommaren 2014 kan komma att gå till historien som både den varmaste och mest välstädade i huvudstadens moderna historia. Inte mindre än 7 cityvärdar, 13 plockstädare, 4 ordningsvakter, 2 fimpsugar och 1 städlastbil har rört sig i City för att hålla stadsmiljön ren och snygg. Ett viktigt inslag har varit de 10 ungdomar som under vardagarna i sex veckor har stöttat de ordinarie städarnas arbete. Ungdomarna har varit anställda av trafikkontoret, med arbetsledning från cityvärdarna.

Sommaren har varit toppen, säger Anton Mansour, cityvärd och städledare. Vi har haft en väldigt positiv stämning i vår rekordstora städgrupp i år. Särskilt de som har kört fimpsugen har fått många positiva tillrop från stockholmare och utländska besökare. Stadslivet har blomstrat och Stockholm har kunnat visa upp sig från sin bästa sida. Vårt mål är att göra stadsmiljön så inbjudande att folk tänker sig för både en och två gånger innan man slänger ifrån sig en tidning, en fimp eller en matförpackning.

Christopher van Dijk, tillfällig cityvärd, vill särskilt lyfta fram ett för året nytt projekt:

- Det kom upp en idé om att åtgärda den permanenta skadegörelsen. Under sommaren har vi tagit bort klottertaggar och klistermärken på husfasader, soptunnor, stuprännor samt vägskyltar. Vår fråga har varit: "Fungerar filosofin med nolltolerans av mindre skadegörelse i Stockholm city?" Svaret på frågan är faktiskt ja. När väl ett område är rengjort, blir det mycket mindre skadegörelse där, jämfört med andra områden där vi inte gjort rent. De som vandaliserar verkar ha lättare att förstöra redan skadegjorda ytor. De verkar också förstå att det inte är lönt att skadegöra, när deras "verk" blir borttagna inom kort tid."

Cityvärdarnas insatser kan också sammanfattas i siffror. Några exempel ur månadsrapporten för årets första sju månader:

Borttagning/rengöring av klistermärken/klotter: 1 920 st.

Besök i butiker:  1 623 st.

Borttagning av illegalt uppsatta affischer: 21 832 st.

Ladda ner ”Tyck till”

Ladda gärna ner Stockholm stads app ”Tyck till!”. Redan nu använder våra cityvärdar denna för att rapportera fel och brister i stadsmiljön direkt till Trafikkontoret. Trasigt rödljus eller överfull papperskorg, söndrig belysning eller hål i gatan? Skicka ett meddelande direkt till staden för åtgärd! Bli din egen cityvärd! Finns för Iphone och Android. Länk: http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Felanmalan-och-synpunkter/tycktillapp/

Höga betyg på stadsmiljön

Vartannat år i maj genomför City i Samverkan en attitydundersökning kring utvecklingen i City. 500 personer som bor i Stockholms län har betygsatt inte mindre än 21 olika funktioner, 16 gator och platser och 13 viktiga besöksmål. Undersökningen genomförs på plats mitt i City där intervjuarna slumpvis väljer ut intervjupersoner.

Årets undersökning visar att unga kvinnor är den största besökskategorin och att enbart 10 procent reser till City med bil. De flesta intervjuade besöker City dagligen, främst för att handla, medan en betydligt lägre andel reser till City för att arbeta. Samtliga 16 gator och platser får betyget ”godkänt”, liksom de viktiga besöksmålen. Biblioteksgatan får allra högst betyg på en fyrgradig skala medan Sergels Torg och Klarabergsgatan hamnar längst ned i rankingen. City som helhet får betyget 3,2 i den 4-gradiga skalan, d.v.s. bättre än bra. Via City i Samverkans hemsida kommer våra medlemmar inom kort att kunna ladda ner den kompletta redovisningen.

High Street Index på Drottninggatan

City i Samverkans digitala fotgängarmätare har nu varit på plats i ett och ett halvt år. Helt automatiskt registrerar den, timme för timme, antal passerande vid mätpunkten i korsningen Drottninggatan - Bryggargatan.

Lotta Hammar på City i Samverkan kommenterar: Vi kan se att flödena har ökat kraftigt under året utom i juli och augusti. Några enkla slutsatser är att gångtrafiken går upp när nya etableringar kommer på plats och att riktigt vackert sommarväder får människor att söka sig till andra platser än butiker. Den kompletta statistiken är tillgänglig för våra medlemmar via inloggning på vår hemsida fr.o.m. 18 september. Fram till dess kontakta Lotta Hammar för mer information.

Ökad handel i City

Handelsstatistiken för sällanköpshandeln i City visar en viss avmattning jämfört med utvecklingen i hela Sverige. Skillnaden kan förklaras av att branscher som möbler, järn, bygg och färg som går bra i hela riket ofta ligger på externa handelsplatser. Citys vanligaste branscher handlar mer om kläder, skor, sport, guld, leksaker, som har en svag utveckling i hela landet.

Tabellen nedan visar omsättningen under 2014, jämfört med 2013:

Månad  City  Riket

Januari  + 2  + 4

Februari    + 1  + 3

Mars  + 6  + 8

April   + 2  + 6

Maj  + 2  + 2

Juni  + 4  + 6

Juli  0  + 1

Lila flagga för ett bättre nattliv – nu i Stockholm!

Under hösten drar City i Samverkan igång ett samarbetsprojekt kopplat till begreppet Purple Flag. Purple Flag erbjuder verktyg för att stärka samarbetet kring trygghetsfrågor och kan stärka ett områdes profil – med målet om att attrahera besökare och att öka både upplevd trygghet och omsättning.

Vi börjar med att bjuda in ett 20-tal nyckelpersoner till en workshop på Stockholms Handelskammare den 20 oktober. Området som vi har valt att arbeta med är Stureplan och Birger Jarlsgatan. Målet är att erbjuda ett närmare samarbete för ett trivsammare och tryggare nattliv.

Purple Flag startades i Storbritannien och erbjuder en certifiering för att öka tryggheten under kvällar och nätter och stärka städers kvällsekonomi. Sedan lanseringen i oktober 2009 har 38 städer blivit certifierade och fått sin lila flagga. En av de första certifierade städerna var Dublin. Purple Flag - certifierade städer uppvisar i genomsnitt en tioprocentig ökning av antalet besökare, vilket leder till ökad omsättning i området.

Att ansöka om certifiering innebär ett samarbete mellan flera aktörer som gemensamt tar ställning för en tryggare stad eller plats. Vi återkommer med mer information efter vår inledande workshop. Målen i sammanfattning:

·  Välbefinnande – välkomnande, rent och säkert

·  Förflyttning – en säker ankomst, vistelse och hemresa

·  Dragningskraft – ett levande val och en rik blandning av underhållning och aktivitet

·  Plats – en stimulerande destination och en levande plats

CITYTRÄFFAR – seminarier, stadsvandringar och frukostmingel

Cityfrukost på gång

Under hösten kommer vi att börja bjuda in till cityfrukostar på vårt kontor på Korgmakargränd. Tanken är att ordna en informell frukost mellan 8.00 och 9.00. med samtal kring gemensamma frågor. Till frukostarna bjuder vi in en intressant person med koppling till cityfrågor. Vi återkommer med inbjudan till alla morgonpigga stadsutvecklare inom kort. Ibland kan man klara av mer under en frukost än under en halv dag vid datorn…

26 september - Roligare stadsmiljö

Missa inte vårt kommande frukostseminarium fredagen den 26 september, klockan 8.00. på Handelskammarens nya adress, Brunnsgatan 2. Temat är ”Roligare stadsmiljö”. Vi får veta mer om den gula jättekaninen på stortorget i Örebro och Pinocchiostatyn i Borås och nya koncept för levande handelsplatser. Vi ser även på kulturens utvecklingsmöjligheter i stadskärnan och ställer frågan: går det att synliggöra allt spännande som händer i på mässan i Älvsjö, på Friends Arena i Solna eller i Globen och Tele2 Arena – inne i City? Se vidare komplett program på vår hemsida.

3 oktober - Stadsvandring i City

Som uppföljning till seminariet den 26 september arrangerar vi en stadsvandring på jakt efter möjligheter och överraskningar. Vi följer en i förväg snitslad bana, stannar till vid intressanta gathörn, torg, fasader och parker och diskuterar hur vi kan få en stadsmiljö som får besökaren på gott humör. Inbjudan går som tidigare ut till en begränsad krets cityaktörer – tjänstemän, politiker, fastighetsägare och handlare. Samling 9.00. på City i Samverkans lokal på Korgmakargränd för morgonkaffe. Avgång kl 9.30.

Hållplatser: Hötorget. Sergelgatan. Soltorget och Sergels Torg. Beridarebansgatan och Brunkebergs Torg. Gustaf Adolfs Torg. Södra Kungsträdgården. Blasieholmstorg. Berzelii Park.

Vandringen avslutas med gemensam lunch på Café Milano, nära Kungsträdgården.

22 oktober - Mingelträff på Scandic Grand Central

Vi hoppas verkligen att du och dina kollegor har anmält er till årets stadskonferens, Stadens Dag, den 23 oktober. Som uppvärmning är du även välkommen på mingelträff kvällen innan, onsdagen den 22 oktober.  Arrangörer är Centrumutvecklare.se, City i Samverkan och Svenska Stadskärnor. Programmet utgörs av dig själv och ett stort antal engagerade stadsutvecklare från hela landet.

23 oktober – Heldagskonferens på Musikaliska

Välkommen till heldagskonferensen Stadens Dag i Stockholm, ett samarbetsprojekt mellan City i Samverkan och Svenska Stadskärnor. För tredje året i rad träffas stadsutvecklare från hela landet och bjuds på insikter om bland annat stadsutveckling i våra nordiska grannländer, hur stadsfrågorna speglats i media under valåret 2014 och hur handel och restauranger kan öka attraktiviteten i bostadsområden och förorter. Under dagen genomförs även en ”stadsenkät live” och en avslutning signerad DN:s stadsutvecklingsskribent Viktor Barth-Kron: ”Vad ska vi med våra stadskärnor till, egentligen?”. Det går fortfarande att anmäla sig – maila direkt till lotta.hammar@cityisamverkan.se. För detaljerat program och kostnader, se vidare vår hemsida!Om City i Samverkan

City i Samverkan är Stockholm Citys organisation för offentlig-privat samverkan. Medlemmarna är Stockholms stad, fastighetsägare, handeln, samt enskilda företag och organisationer. Genom samverkan skapar City i Samverkan en attraktiv och händelserik citykärna, öppen för alla. Verksamheten är en verkställande organisation som initierar och samordnar projekt samt är en kunskapsresurs för Stockholm Citys aktörer. Visionen är att Stockholm City ska vara en av Europas attraktivaste destinationer.


KONTAKTPERSONER

Inger West
Projektledare Stockholmsjul
Inger West