Välkommen till årets första nyhetsbrev.
2014 – Fokus på trygghet
Under 2014 kommer vi i City i Samverkan att sätta ett extra fokus på frågor kring trygghet och brottsförebyggande arbete. I samverkansgruppen Forum Plattan som initierats av Norrmalms stadsdelsnämnd ansvarar vi bland annat för att förverkliga tanken att öppna ett trygghetskontor vid Sergels Torg. Med en gemensam lokal skulle samarbetet mellan olika aktörer och organisationer kunna underlättas och effektiviseras – för att öka den faktiska och upplevda tryggheten kring torget.
Ett trygghetskontor kan fungera som en fast punkt för alla krafter som drar åt samma håll. En tanke är att våra egna Cityvärdar skulle kunna ta hand om skötseln av kontoret som genom tydlig skyltning – gärna synligt för alla passerande över ”Plattan” - kan annonsera att arbete för ett tryggare City pågår.
Under året planerar vi att utveckla arbetet för att stötta hemlösa och utsatta grupper i cityområdet. Inom projektet ”Stockholmsjul”, det vill säga i samband med julbelysningen, har vi drivit ett sidoprojekt kallat ”Stockholm värmer”. Tillsammans med Stadsmissionen och SOS Barnbyar har vi under julhelgerna samlat in pengar för att hjälpa utsatta människor och hemlösa. Ambitionen är att utvidga ”Stockholm värmer” till ett projekt som bedrivs året om. Vi återkommer med mer information.
I början av januari bjöd City i Samverkan tillsammans med ungdomsjouren och Klara Närpolis in företrädare för fastighetsägare och näringsidkare till ett gemensamt möte kring trygghet och sociala problem i City. Syftet var att sammanföra aktörer för att informera om hur polisen och ungdomsjouren arbetar för att hjälpa utsatta ungdomar i City. Initiativet uppskattades av representanterna för handlare och fastighetsägare kring Sergels Torg. Fortsättning följer.
Bättre utrustning för ett snyggare City
Snart kommer våra Cityvärdar att få tillgång till ett eget fordon för att kunna effektivisera arbetet med att hålla rent och snyggt i City. Vår egen pickup – en liten lätt lastbil - kommer att vara stationerad intill vårt kontor på Korgmakargränd, mellan Gamla Brogatan och Bryggargatan. Cityvärdarna kommer då, tillsammans med citystädarna, snabbt att kunna göra utryckningar för att åtgärda akut nedskräpning. Vid särskilda problem blir det möjligt att transportera material och utrustning för att till exempel hacka bort is och skotta snö.
De två fimpsugarna har också rullat på under vintern, nästan varje dag, vilket har bidragit till ett renare och snyggare City. Om du lägger märke till ett problem kopplat till nedskräpning, is eller snö och vill komma i kontakt med Cityvärdarna, ring följande nummer: 08 – 22 31 03.
Ny projektledare för cityvisionen
Christina Norén har utsetts att fungera som samordnare av stadens arbete med genomförande av Cityvisionen. Hon tar vid det arbete som utförts av Jan Hessel vid exploateringskontoret, som kring årsskiftet gick över till en anställning i Solna kommun. Christina Norén har en lång erfarenhet inom Stockholms stad, bland annat vid Exploateringskontoret och Fastighetskontoret och är utbildad civilingenjör från KTH.
Christina Norén har i januari träffat företrädare för aktörer i City och uppdaterar sig nu på det arbete som föregick stadens beslut om att utse Stockholms City till ett prioriterat stadsutvecklingsområde. För direkt kontakt: christina.noren@stockholm.se
Vårstäda Stockholm!
För åttonde året i rad genomför Stockholms stad och stiftelsen Håll Sverige Rent skräpplockardagar i Stockholm, den 5-9 maj. Förskole- och skolbarn, liksom Stockholm stads medarbetare, boende och frivilliga krafter vårstädar då stadens parker, torg och skolgårdar.
Den som vill vara med kan anmäla sig till: www.skrapplockardagarna.se, senast den 28 mars för att få säckar och handskar. När du är klar är det bara att ställa säckarna vid en papperskorg längs gatan som sedan hämtas i samband med ordinarie tömning av papperskorgar. Håll utkik efter städpatruller även i Stockholms City!
Uppskattad julbelysning
Stadens och fastighetsägarnas kraftfulla satsning på en julbelysning i världsklass gör inte bara City ljusare och vackrare. En intervjuundersökning som genomfördes under december ger också svart på vitt: projektet ”Stockholmsjul” som är det officiella namnet på satsningen lockar också besökare till City och ökar därmed omsättningen för handel, service och restauranger.
- Vi har genomfört inte mindre än 600 personliga intervjuer i olika delar av City, säger Arne Nedstam. 80 procent, det vill säga fyra av fem svarande, upplevde julbelysningen som attraktiv eller mycket attraktiv, vilket är ett gott betyg.
Särskilt intressant är att hälften av de svarande förklarat att julbelysningen har påverkat det egna valet av plats att handla på inför julen.
60 procent rekommenderar också ett Stockholmsbesök för att titta på julbelysningen, även om bara 12 procent kände till själva varumärket ”Stockholmsjul”. Inför framtida jular efterfrågar de svarande främst julmusik som ett sätt att öka julstämningen ytterligare.
Cityhandeln håller ställningarna
Handelsstatistiken vad gäller sällanköpshandeln i City under 2013 kan nu summeras. Den statistik som City i Samverkan tar fram månadsvis visar att handeln i City har utvecklats i en positiv riktning under året – med en ökning på 2 procent. Siffran kan jämföras med utvecklingen av sällanköpshandeln i hela riket som under 2013 bara ökade med 1 procent.
- Samtidigt minskade omsättningen i City under december, förklarar Arne Nedstam som sammanställer City i Samverkans handelsindex. Jämfört med julhandeln 2012 minskade sällanköpshandeln faktiskt med 1 procent. I hela riket ökade samtidigt julhandeln med hela 3 procent, jämfört med 2012. En förklaring kan vara att Cityhandeln domineras av branscher som kläder, skor och sportartiklar. Dessa branscher backade också i resten av landet under december 2013.
Stort gångtrafikflöde längs Drottninggatan
I maj 2012 lät City i Samverkan sätta upp en elektronisk gångtrafikmätare vid Citys mest trafikerade gångstråk. Syftet är att kunna jämföra utvecklingen över tid och även kunna göra jämförelser med hur flödena i andra svenska städer utvecklas. Projektet ingår i ett samarbete som initierats av medlemmar i föreningen Svenska Stadskärnor. Liknande mätningar utförs också i ett flertal andra europeiska länder. Utrustningen är monterad vid Drottninggatan 55, intill hörnet av Bryggargatan.
Den första mätperioden visar att Sveriges mest befolkade (?) gågata har i genomsnitt 60 000 passerande per dag, med högre siffror under sommarmånaderna och under fredagar och lördagar. En jämförelse mellan 2012 och 2013 visar att flödena i år ökade under juni (+ 8,4 procent) och augusti (+ 4,7 procent). Under hösten 2013 minskade flödena dock med cirka 5 procent per månad, jämfört med 2012. Den största minskningen uppmättes under december 2013, då gångtrafiken gick ned med 7 procent jämfört med föregående år. Den största uppmätta mängden gående som uppmätts sedan mätningarna startade 2012 är 104 000 personer under en dag.
Trygghet i City
Extrainsatt frukostseminarium 18 februari
Våldsbrott, fickstölder, narkotikahandel, snatteri, krossade skyltfönster, knivslagsmål och hot mot butikspersonal. Detta är den verklighet som besökare, handlare och fastighetsägare konfronteras med i området kring Sergels Torg. Samtidigt tvingas Stockholmspolisen till kraftiga besparingar. Med bakgrund av detta arrangerar City i Samverkan ett extrainsatt frukostseminarium där företrädare för Polis, kultur och handel ger sin syn på trygghetssituationen i City
.
Plats: Stockholm Business Region, Drottninggatan 33, Ljusgården.
Tid: Tisdag 18 februari, 8.00 – 9.45.
Program
8.00. Mingel och frukostbuffé
8.15 Välkommen - Kort information från City i Samverkan.
8.20 Örjan Josefsson ICA Sergels Torg
8.30 Maths Eggeby Kulturhuset/Stadsteatern
8.40 Peter Enell Polisen i Stockholms län
9.00 Kort kaffepaus och mingel
9.05 Paneldiskussion kring lösningar
9.45 Seminariet avslutas.
De politiska partiernas syn på City
Frukostseminarium 21 februari
Hösten 2012 antog Stockholms kommunfullmäktige visionsdokumentet Ett city i världsklass. Stockholms City ska enligt visionen år 2030 vara en av norra Europas mest urbana miljöer, med ett utbud av kultur, handel, evenemang och upplevelser som saknar motstycke i övriga Skandinavien. Vid detta frukostseminarium ger företrädare för de politiska partierna sin syn på cityvisionen och diskuterar strategier och prioriteringar.
Plats: Stockholm Business Region, Drottninggatan 33, Ljusgården.
Tid: Fredagen den 21 februari, 8.00-9.45.
Program
8.00. Mingel och frukostbuffé
8.15 Välkommen. Samtalsledare: Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare.
8.20 Inledningsanföranden av representanter för de politiska partierna:
Ulla Hamilton, Trafik- och Arbetsmarknadsborgarråd, (M)
Björn Ljung, ledamot i stadsbyggnadsnämnden, (FP)
Ewa Samuelsson, biträdande socialborgarråd (KD)
Markus Berensson, biträdande borgarrådssekreterare (C)
Daniel Helldén, Oppositionsborgarråd (MP)
Maria Hannäs, ledamot i stadsbyggnadsnämnden (V)
Representant för socialdemokraterna
9.10. Kort kaffepaus och mingel
9.20. Paneldiskussion och publikfrågor
9.45 Seminariet avslutas.
Årets seminarier och konferenser
Under 2014 arrangerar City i Samverkan totalt fem frukostseminarier, två stadsvandringar och två konferenser. Datum och preliminärt innehåll är som följer. Tid för stadsvandringar meddelas senare.
Tisdag 18 februari extrainsatt frukostseminarium: Trygghet i city
Fredag 21 februari frukostseminarium: Citypolitik
Torsdag 24 april halvdagsseminarium: I besökarens öga
Fredag 13 juni frukostseminarium: Night time economy
Fredag 26 september frukostseminarium: Roligare stadsmiljö
Torsdag 23 oktober heldagsseminarium: Stadens Dag
Fredag 5 december frukostseminarium: Shopping som överraskar
City i Samverkan är Stockholm Citys organisation för offentlig-privat samverkan. Medlemmarna är Stockholms stad, fastighetsägare, handeln, samt enskilda företag och organisationer. Genom samverkan skapar City i Samverkan en attraktiv och händelserik citykärna, öppen för alla. Verksamheten är en verkställande organisation som initierar och samordnar projekt samt är en kunskapsresurs för Stockholm Citys aktörer. Visionen är att Stockholm City ska vara en av Europas attraktivaste destinationer.