För att City ska behålla sin marknadsandel på 19 % gällande sällanköp i länet krävs det att 40 000 kvm yta för handel och service tillskapas på sju år, men kan vi också effektivisera dagens ytor genom starka koncept, upplevelser och bättre service?
City i Samverkan har genomfört en omfattande kartläggning av handeln i City baserad på organisationens samlade erfarenhet och bearbetad statistik från SCB. Vi har gjort bedömningar av hur länets sällansköpsomsättning kommer att se ut de kommande åren.
Idag står City för 19 % av länets samlade sällanköpsvaruomsättning – samma andel som för sju år sedan. Med utgångspunkt i hur länets detaljhandel kommer att utvecklas behöver citys omsättning inom handel öka från dagens cirka 26 miljarder kronor till 31 miljarder den kommande sjuårsperioden, varav cirka 4 miljarder inom sällanköpsvaror, restauranger och caféer och 1 miljard inom dagligvaror och kommersiell service. Detta för att kunna behålla positionen i länet. Tillväxten är som störst inom sällanköpsvaror och restaurang, vilket ges av att City här har störst marknadsandel att försvara.
En del av denna tillväxt tillfaller befintliga ytor och en del tillkommande. Hur fördelningen sker beror bland annat på konkurrensspelet med övrig handel i länet: ju aktivare konkurrenterna är desto aktivare behöver City vara för att behålla sin position.
City har lyckats bibehålla sin position mycket tack vare tillkomsten av bland annat Mood, platsutveckling av Gallerian, Hamngatan, Sveavägen, Regeringsgatan och Centralen – vilket motsvarar ny yta i City på cirka 30 000 kvm.
Då konkurrensen den kommande sjuårsperioden hårdnar, bland annat genom tillkomsten av Mall of Scandinavia, behöver City vara ännu mer aktivt i att skapa rationell handelsyta framöver – motsvarande upp emot 40 000 kvm den kommande sjuårsperioden.
Hur stor del av kravet på ökad omsättning kan befintliga lokaler klara av med effektivare lokalytor? Är det möjligt att konkurrera med bättre service, koncept och tillgänglighet? Det är frågor som vi kommer ta upp i kommande nyhetsbrev.
City i Samverkan är Stockholm Citys organisation för offentlig-privat samverkan. Medlemmarna är Stockholms stad, fastighetsägare, handeln, samt enskilda företag och organisationer. Genom samverkan skapar City i Samverkan en attraktiv och händelserik citykärna, öppen för alla. Verksamheten är en verkställande organisation som initierar och samordnar projekt samt är en kunskapsresurs för Stockholm Citys aktörer. Visionen är att Stockholm City ska vara en av Europas attraktivaste destinationer.