2023-05-17 06:10NYHETER

Aktuellt från City i Samverkan

Nyhetsbrev maj - Sergels torg och Monica Bruvik

Vårkänslor i city
Nu har våren och försommaren äntligen kommit till Stockholm city. Med det vaknar sommargågator, evenemang och uteserveringar till liv. Samtidigt hänger konjunkturläget som ett orosmoln över Sverige. Trots det kan vi inte se några större tecken på avmattning i vare sig i besöksflöden eller sällanköpsförsäljningen för Stockholm city. Den största utmaningen för många verksamheter är just nu ansträngda marginaler på grund av kostnadsökningar och inflation som hushållen inte kan täcka upp för med sänkta reallöneökningar. I detta läge har vi mer än någonsin att vinna på samverkan, för att se möjligheter i de kommande årens utmaningar.


Sommarbild Norra Bantorget

Nytt uppdrag för Norra Bantorget
I början av året fick City i Samverkan ett nytt projektledningsuppdrag för Norra Bantorgets intresseförening och eventbolag, vilket vi är mycket glada för. Norra Bantorgets Intresseförening har ett 25-tal medlemmar som är fastighetsägare, företag och organisationer i området med syfte att utveckla och aktivera området runt Norra Bantorget. I vårt uppdrag ingår samordning och projektledning av årets många aktiviteter och möten.


Så går det för city
City i Samverkan samlar statistik & analys om Stockholm city och våra undersökningar finns tillgängliga på hemsidan för våra medlemmar. Här kan ni ta del av undersökningarna i sin helhet.

STATISTIKSLÄPP

  • Besöksflöden i city: Enligt index Drottninggatan ligger flödena för årets första månader jämfört med 2019 (innan pandemin) på några få procent minus. Mars månad var något sämre, troligen på grund av dåligt väder, medan vi ser lite av en återhämtning under april. 

  • Handelsindex (mars) indikerar att sällanköpsomsättningen ökade 1% i mars jämfört med mars 2022. Första kvartalet (januari till mars) 2023 ligger vi +15% jämfört med 2022. Samma period jämfört med 2019 är det -4%. 

  • Handelsindex (feb) indikerar en stabil start på citys sällanköpsomsättning år 2023. Sällanköpsomsättningen ökade 11% i februari jämfört med februrari 2022. Omsättningen är 1% lägre än i februari 2019 men bör ändå betraktas som en hygglig start trots rådande konjunkturläge.

KOMMANDE STATISTIKSLÄPP

  • NKI (Nöjd Kund Index) Stockholm city 2023: Vilket betyg får city av stockholmarna år 2023? 

  • Handelsindex april (släpps maj): Hur gick det för sällanköpshandeln i april?

CiS Frukostseminarium om Citylogistik

Summering från seminarium om Citylogistik
I slutet på mars arrangerade City i Samverkan ett frukostseminarium på temat Citylogistik med en panel som diskuterade stadens kommande planer (Miljözon klass 3, Trafik- och gatumiljöplan för city och Reviderad godstrafikplan) och hur dessa kan komma att påverka citylogistiken. Här diskuterades hur vi säkerställer citys tillgänglighet och en varsam omställning till en mer hållbar stad. Seminariet skapade ett stort intresse för frågan och City i Samverkan har tagit dialogen vidare med flera berörda parter. Här kan du läsa mer om Stockholms stads planer gällande Miljözon klass 3. Hör gärna av dig om du har funderingar kring dessa områden. 


Utomhussäsongen är igång
Stockholms stad har invigt årets blomsterprogram, körsbärsträden i Kungsträdgården har visat sig från sin bästa sida och alla härliga sommargågator är invigda. Sergels torg har även i år ett digert sommarprogram med massor av spännande konst och kulturaktiviteter som du kan ta del av här.

Även Norra Bantorget bjuder in till aktiviteter. Den 23 maj startar årets gratisträning i parken. Passa på att komma ut och träna tillsammans med kollegorna tisdagar, onsdagar och torsdagar 11.30-12.20.
Den 1-3 juni är det dags för årets Folkfestival Norra Krogtorget där några av Norra Bantorgets restauranger och krogar bjuder in till spännande event, spelningar och tillfälliga smaker på menyn.
Läs mer här.


Kommande event och seminarier

24 maj, kl. 8.00-10:30: City i Samverkans årsmöte och rapportsläpp av NKI för Stockholm city 2023
Årsmötet inleds med en introduktion av City i Samverkans kommande fokus följt av ett rykande färskt rapportsläpp av stockholmarnas betyg på Stockholm city 2023. Därefter genomförs det formella årsmötet.
Varmt välkommen!

ANMÄL DIG HÄR


Hör gärna av dig om du har funderingar eller förbättringsförslag för hur vi kan skapa ett ännu härligare city!


Monica Bruvik, VD, City i Samverkan
monica.bruvik@cityisamverkan.se 


Om City i Samverkan

City i Samverkan är Stockholms cityorganisation som initierar och driver insikter och samverkan för att göra Stockholm City mer attraktivt för medlemmar, näringsliv, stockholmare och besökare. Våra medlemmar är Stockholms stad, fastighetsägare, branschorganisationer och andra företag som bidrar till citys utveckling. Tillsammans skapar vi en mer tilltalande och händelserik citykärna, öppen för alla.


KONTAKTPERSONER