2023-01-30 13:00Pressmeddelande

Cirkus nya scen Livemodern väcker tankar i samarbete med Fri Tanke

Den 12 februari är det dags för första upplagan av "Den gyllene grenen - en intellektuell talkshow med Sturmark & Larm". Samtalet äger rum på Cirkus nya kulturscen Livemodern och på scen står, förutom programledarna Christer Sturmark och Victoria Larm, även tre namnkunniga gäster. 

  • Nina Hemmingsson, författare, serieskapare och satirtecknare
  • David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap
  • Isabella Lundgren, artist, jazzsångerska och kompositör

Är människan i grunden ond eller god?
Är människan i grunden ond och socialiseras till godhet? Eller är hon god, och blir ond i destruktiva processer? Är godhet något vi väljer eller något vi är? Är det metafysiska manifestationer vi har att göra med, eller något som skapats av evolutionen?

Vi vet att människor under vissa omständigheter kan förmås att utföra ofattbart grymma handlingar, men också heroiska handlingar långt bortom egenintresset. Hur ska vi förstå människans väsen och natur, med avseende på det onda och det goda?

Den gyllene grenen
Den gyllene grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Namnet kommer från målningen The golden bough, som föreställer en scen ur Aeneiden, det romerska nationaleposet skrivet av Vergilius runt 29–19 före vår tideräkning. Titeln är också namnet på ett religionsvetenskapligt verk om mytologi från 1890 av den skotske antropologen James Frazer.

Victoria Larm har en bakgrund inom konstvetenskapen och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen Den nionde kretsen (Norstedts), den första romanen i serien Pestmasken.
Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken Konsten att tänka klart (Fri Tanke).

Vad: "Den gyllene grenen - en intellektuell talkshow med Sturmark & Larm"
Var: Cirkus restaurang, Djurgårdsslätten 43 - 45
När: 12 februari, 18.00. Insläpp 17.30 

Biljetter finns på Cirkus hemsida: www.cirkus.se Du kan välja mellan middagsbiljett och barbiljett.
Om Cirkus Arena & Restaurang

Historiska Cirkus på Djurgården i Stockholm vill vara ett tillhåll för roligheter, samkväm och oliktänkande. Vår ambition är att skapa extraordinära, udda och oväntade upplevelser, oavsett om du kommer hit för en konsert, en middag eller bara en kopp kaffe. Vår restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var. Hos oss ska du kunna känna dig som en del av vår gemenskap eller kunna vara i fred - ta med din förlängda familj eller komma själv. Hit kan du komma om du vill fly från verkligheten, uppleva något extra eller om du bara vill vara dig själv en stund. Cirkus invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett tillhåll för konserter, kongresser, TV-inspelningar och framförallt teater, musikaler och shower. Cirkus har huserat alltifrån världsstjärnor som Nick Cave, Simon & Garfunkel och Iggy Pop till succéshower som Chess och Mamma Mia. Idag är Cirkus norra europas största privatteater - en komplett anläggning med tre scener. Här ryms Cirkus stora scen i historisk miljö, med plats för 1 644 sittande gäster samt hypermoderna Nya Cirkus som tar upp till 784 personer i biosittning. Cirkus Arena & Restaurang har mingelutrymmen för flera hundra gäster och och en fantastisk festvåning med plats för drygt 100 personer.