2023-01-13 12:04Pressmeddelande

Cirkus lanserar ny scen för gränsöverskridande kultur

Den 12 februari är det premiär för Livemodern, en ny kulturscen på Cirkus i Stockholm, som ska utmana och väcka tankar.

Med start söndag 12 februari presenterar Livemodern en sprakande kavalkad av tänkvärda, utmanande och överraskande programpunkter. Innehållet består av allt från samtal och performance till konserter och shower. Syftet är att både roa och oroa med en värdegrund som tar ansvar. Livemodern står för en kultur som kan få vara samhällskritisk, normbrytande och gränslös.

– Cirkus har länge varit en plats med låga trösklar, ett brett utbud av underhållning och en diversifierad publik som älskar att besöka våra scener. Med Livemodern vill vi presentera något nytt och tänkvärt, men också ta vårt ansvar i ett kultursverige, säger Josefine Prihm, programchef Cirkus Venues.

Under våren intar ”Rörelsen – en politisk soaré med Pernilla Glaser” (Cirkus egna programinnehåll) och "Den Gyllene Grenen - en intellektuell talkshow med Sturmark & Larm" (ett samarbete mellan Cirkus och Fri Tanke Förlag) scenen. Dessutom välkomnar Livemodern ett gäng spännande artister för konserter och föreställningar. 

RÖRELSEN är en politisk soaré med ultra-engagerade forskare, aktivister och konstnärer på scen tillsammans med samtalsvärdinna Pernilla Glaser och husmusikern Staffan Hellstrand som gästas av artister som Moa Lignell, Iiris Viljanen, Anna Maria Espinosa och Johan Johansson. Datum: 19 feb, 12 mars, 2 april, 16 april, 23 april och 13 maj.

DANIEL BOYACIOGLU & LANDÆUS TRIO blandar sin akustiska jazz som möter rap, spoken word och pop med skarpsinniga och angelägna texter. Datum: 26 mars.

KABARET JIDDISCH bjuder på teatersånger, folksånger, drag, vaudeville och vad-du-vill om vartannat. Kabaret Jiddisch är några av Sveriges främsta uttolkare av judisk musik idag och vi kan förvänta oss en generös kväll där det mesta kan hända. Datum: 11 och 14 maj.

AWA MANNEH MED BLACKNUSS OCH SWINGFLY gör en hommage till R&B och soulsångerskans debutalbum ’Sounds Like Me’ som släpptes för 20 år sedan. Datum: 3 juni.

DEN GYLLENE GRENEN är en intellektuell talkshow där programledarna Christer Sturmark och Victoria Larm samtalar med namnkunniga författare, historiker, musiker. Den Gyllene Grenen hämtar inspiration från sekelskiftets soaréer/intellektuella salonger där konst, filosofi, vetenskap och kultur möts. Datum: 12 februari, 19 mars, 13 april, 6 maj.


12 februari, klockan 18.00: Den Gyllene Grenen - en intellektuell talkshow med Sturmark & Larm (i samarbete med Fri Tanke)

Medverkande: 
Nina Hemmingson, författare, serieskapare och satirtecknare
David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap  
Isabella Lundgren, artist, jazzsångerska och kompositör 
Christer Sturmark, vd för Fri Tanke och chefredaktör för Sans Magasin
Victoria Larm, författare

19 februari, kl. 18.00: Rörelsen – En Politisk soaré med Pernilla Glaser”

Medverkande:
Pernilla Glaser, samtalsvärdinna
Staffan Hellstrand, husmusiker
Shahab Ahmadian, ordförande för Män för jämställdhet
Erik Amnå, professor i statskunskap
Moa Lignell, gästartist


VAD
Livemodern, en ny kulturscen i Cirkus restaurang. 

NÄR
Den gyllene grenen premiär 12 februari (biljetter ute nu)
Rörelsen premiär 19 februari (biljetter ute nu)
Daniel Boyacioglu & Landæus Trio 26 mars
Kabaret Jiddisch 11 & 14 maj
Awa Manneh med Blacknuss & Swingfly 3 juni
Mer information och programpunkter kommer löpande.

VAR
Cirkus restaurang, Djurgårdsslätten 43 - 45

HUR
Biljetter säljs via cirkus.se. Du kan välja mellan menybiljett eller barplats.

 


Om Cirkus Arena & Restaurang

Historiska Cirkus på Djurgården i Stockholm vill vara ett tillhåll för roligheter, samkväm och oliktänkande. Vår ambition är att skapa extraordinära, udda och oväntade upplevelser, oavsett om du kommer hit för en konsert, en middag eller bara en kopp kaffe. Vår restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var. Hos oss ska du kunna känna dig som en del av vår gemenskap eller kunna vara i fred - ta med din förlängda familj eller komma själv. Hit kan du komma om du vill fly från verkligheten, uppleva något extra eller om du bara vill vara dig själv en stund. Cirkus invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett tillhåll för konserter, kongresser, TV-inspelningar och framförallt teater, musikaler och shower. Cirkus har huserat alltifrån världsstjärnor som Nick Cave, Simon & Garfunkel och Iggy Pop till succéshower som Chess och Mamma Mia. Idag är Cirkus norra europas största privatteater - en komplett anläggning med tre scener. Här ryms Cirkus stora scen i historisk miljö, med plats för 1 644 sittande gäster samt hypermoderna Nya Cirkus som tar upp till 784 personer i biosittning. Cirkus Arena & Restaurang har mingelutrymmen för flera hundra gäster och och en fantastisk festvåning med plats för drygt 100 personer.