2023-04-05 13:50Nyheter

"Rörelsen - en politisk soaré": kultur och samhälle på Livemodern

Rörelsen 16 aprilRörelsen 16 april

Den 16 april är det återigen dags för "Rörelsen - en politisk soaré" på Cirkus nya kulturscen Livemodern. Denna kväll gästas Rörelsen av Mats Malm, Nachla Libre och Joanna Sandell. Johan Johansson är kvällens gästartist.

Samtalet kretsar kring frågor om konst och kultur och vad det har för betydelse för ett gemensamt samhälle, och hur fler kan få ta plats i konst och kulturella uttryck. 

 Mats Malm är Svenska Akademiens ständige sekreterare. Han var tidigare professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet med särskilt fokus på den äldre litteraturen. I sin roll som professor startade han centrum för digital humaniora för att skapa en miljö där forskning kan bedrivas på nya sätt och med större tillgänglighet.  

Nachla Libre är författare, konstnär och en av initiativtagarna till Spoken word-kollektivet Revolution Poetry. Nachla var en av pionjärerna i att sätta svensk spoken word på kartan och lyfta in förortens uttryck till teaterscenerna. 

 Joanna Sandell är nytillträdd chef för Liljevalchs konsthall. Hon har tidigare varit chef på Botkyrka, Södertälje och Kalmar Konsthall. Joanna har i sina roller utforskat och utmanat vad ett museum är och hur det kan samspela med både det lokala och det globala. 

Johan Johansson har verkat som soloartist sedan 1988 och har gjort det mesta bland det bästa inom Svensk musik under fem decennier. Han har spelat och skrivit låtar med bl.a. KSMB, producerat artister som Stefan Sundström, Lars Winnerbäck, Kjell Höglund, Carl-Johan Vallgren, Ola Aurell, Dan Viktor, Ellinor Brolin och många andra.


OM RÖRELSEN
Rörelsen är en politisk soaré som går av stapeln på Cirkus nya kulturscen Livemodern. Det blir samtal under ledning av värdinnan Pernilla Glaser och musik från husmusikern Staffan Hellstrand med gästartister. Målet är att inspirera, engagera och uppmuntra till eftertanke och handling. Under våren kommer ultraengagerade gäster som t ex forskare, aktivister och konstnärer att ta plats på scen och dela med sig av hur de hittat sitt sätt att vara med och förändra världen. De diskuterar varför det kan vara både det tråkigaste och det härligaste att försöka göra skillnad tillsammans med andra, vad som hjälper eller förstör. Och hur vi kan komma närmare en bättre planet. 

Pernilla Glaser arbetar med samtal och kreativ samverkan i gränssnittet mellan konst, forskning och civilsamhälle. Hon är en ofta anlitad moderator med lång erfarenhet av att leda samtal om samhällsförändring.

Staffan Hellstrand äger en snart 30-årig karriär som soloartist. Det har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska hits, som 'Lilla Fågel Blå' men också kompromisslösa album med tydliga ställningstaganden. Varje kväll har han med sig en gästartist vars musik inspirerar.

Staffan säger: ”Att få sjunga mina sånger i ’Rörelsen’, med engagerande och intelligenta samtal om livsviktiga frågor som fond, ger både mig och mina sånger extra bränsle. Så mycket spännande möten i både musik och diskussioner”.

Vad: ”Rörelsen - en politisk soaré” med Pernilla Glaser och Staffan Hellstrand med gäster.
Var: Livemodern, Cirkus restaurang, Djurgårdsslätten 43 - 45
När: 16 april, 18.00. Insläpp 17.00.

Biljetter och mer information finns på Cirkus hemsida: Rörelsen 16 april

Du kan välja mellan middagsbiljett och barbiljett.

 


Om Cirkus Arena & Restaurang

Historiska Cirkus på Djurgården i Stockholm vill vara ett tillhåll för roligheter, samkväm och oliktänkande. Vår ambition är att skapa extraordinära, udda och oväntade upplevelser, oavsett om du kommer hit för en konsert, en middag eller bara en kopp kaffe. Vår restaurang är en kreativ och lekfull bistro inspirerad av det udda och oväntade som Cirkus en gång var. Hos oss ska du kunna känna dig som en del av vår gemenskap eller kunna vara i fred - ta med din förlängda familj eller komma själv. Hit kan du komma om du vill fly från verkligheten, uppleva något extra eller om du bara vill vara dig själv en stund. Cirkus invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Med åren har Cirkus blivit ett tillhåll för konserter, kongresser, TV-inspelningar och framförallt teater, musikaler och shower. Cirkus har huserat alltifrån världsstjärnor som Nick Cave, Simon & Garfunkel och Iggy Pop till succéshower som Chess och Mamma Mia. Idag är Cirkus norra europas största privatteater - en komplett anläggning med tre scener. Här ryms Cirkus stora scen i historisk miljö, med plats för 1 644 sittande gäster samt hypermoderna Nya Cirkus som tar upp till 784 personer i biosittning. Cirkus Arena & Restaurang har mingelutrymmen för flera hundra gäster och och en fantastisk festvåning med plats för drygt 100 personer.

Kontaktpersoner

PR Manager, Cirkus Venues
Anna Rosdahl