2017-03-08 09:17Pressmeddelande

Vuxensyskon – ett unikt anhörigstödsprojekt som synliggör de osynliga

null

Vuxensyskon är ett nytt projekt som drivs av Bräcke diakoni. Arvsfonden har nu godkänt medel för tre år och möjliggjort den kommande uppstarten. Målet? Att uppmärksamma vuxna syskon till personer med funktionsnedsättning. En anhöriggrupp som varken syns i den offentliga debatten eller får något stöd.

Att vara bror eller syster till ett syskon med en sjukdom eller funktionsnedsättning är ett särskilt syskonskap med speciella förutsättningar och konsekvenser. Många vuxna syskon har upplevt en barndom som handlar om att alltid komma i ”andra hand”. Kärleken till syskonet med funktionsnedsättning hamnar i konflikt med svartsjuka och avund. Föräldrarnas tid och engagemang ägnas i första hand åt syskonet med funktionsnedsättning. Bräcke diakoni vill genom det nya projektet Vuxensyskon erbjuda fullt fokus på de syskonen.

- Många vuxna syskon lever med tankar och känslor som de upplever som tabu, berättar Elisabet Ljungström, projektutvecklare och initiativtagare till projektet.

Idag finns det en hel del stödgrupper för barn med syskon med funktionsnedsättning. Men inga för vuxna syskon.

- De senaste tio åren har syskon i yngre åldrar uppmärksammats. Vad gäller vuxna bröder och systrar har de hittills blivit väldigt lite synliggjorda, säger Elisabet Ljungström.

Arvsfonden har beviljat medel för tre år. Inom ramen för projektet kommer bland annat samtalsgrupper, studiecirklar, hemsida och utbildningskonferenser att genomföras. En stor satsning kommer vara framställningen av en teaterpjäs.

Samarbetspartners i projektet är RBU i Göteborg med omnejd, FUB riks, Autism & Asbergerförbundet, Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och Studieförbundet Vuxenskolan.

- Det skall bli väldigt roligt och spännande att tillsammans med de olika organisationerna bryta ny mark inom anhörigstödet, avslutar Elisabet Ljungström.


Kontaktperson
Elisabet Ljungström
Tel 0702-36 28 49
Elisabet.ljungstrom@brackediakoni.se

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Vi bedriver en bred non profit-verksamhet inom vård och omsorg, på flera olika håll i landet. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. 


Om Bräcke diakoni

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Med en bred verksamhet inom vård och omsorg driver vi bl a flera vårdcentraler, äldreboenden och rehabiliteringsverksamheter. Vi har också många verksamheter som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna med olika former av funktionsnedsättningar. Som delägare i Ersta Sköndal högskola har vi en nära koppling till forskning och utbildning. Som en politiskt och religiöst obunden stiftelse har vi inga ägare som ställer vinstkrav – all vinst återinvesteras i verksamheten. Det gör oss till ett spännande alternativ till både privat vinstdrivande- och offentlig vård och omsorg. Många av våra uppdrag kommer från kommuner och landsting, men vi startar gärna nya projekt och hittar kreativa lösningar tillsammans med andra. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. Bräcke diakoni startade i Göteborg 1923, med syfte att utbilda diakonissor, dåtidens sjuksköterskor. Idag finns vi i ett tiotal kommuner i södra Sverige, med totalt närmare 40 verksamheter, och vi fortsätter att växa och utvecklas.


Kontaktpersoner

Erik Andersson
Driftchef
Erik Andersson
Thomas Schneider
Utvecklingschef
Thomas Schneider
Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck