2019-10-02 13:45Pressmeddelande

Vårdkedja får prövningstillstånd

I vårdkedjan ingår bland annat äldreboendet Ginstgården.Medarbetare och boende plockar rosor i trädgården på äldreboendet Ginstgården.

Bräcke diakonis och Alingsås kommuns vårdkedja för personer med demens ska prövas av högsta instans. I går beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att den kommer att ta upp målet. Det visar att det finns en otydlighet i nuvarande lagstiftning. Ett avgörande kan också förändra hela systemet för vård och omsorg i Sverige.

Domstolen kommer att titta på om överenskommelsen mellan Alingsås kommun och Bräcke diakoni om driften av bland annat ett äldreboende, som ingår i det idéburna offentliga partnerskapet (IOP) mellan stiftelsen och kommunen, omfattats av upphandlingslagstiftningen. Beslutet fattades på tisdagen.

– Vi är positiva till att frågan prövas och att Högsta förvaltningsdomstolen har beaktat Alingsås kommuns skrivelse. Det här stärker vår bild av det otydliga rättsläget, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef för äldreomsorg vid den idéburna organisationen Bräcke diakoni och initiativtagare till vårdkedjan i Alingsås.

Som jämlika aktörer i ett partnerskap har Bräcke diakoni hittat en modell för att snabbare hjälpa personer med demenssjukdom till rätt vård och omsorg. Det unika samarbetet mellan vårdcentral, äldreboende, hemtjänst, anhörigstöd, frivilliginsatser och förebyggande insatser har bland resulterat i halverade utredningstider.

– Vår bedömning är att det vi har åstadkommit i Alingsås varit väldigt svårt att göra i en traditionell upphandling, med samma positiva resultat. 

Arbetssättet i vårdkedjan ligger också helt i linje med nationella riktlinjer och överensstämmer med regeringens intentioner om att underlätta för idéburna organisationer att bedriva vård och omsorg.

– Vi hoppas nu att Högsta förvaltningsdomstolen gör en grundläggande utredning i sin prövning i målet, avslutar Maude Kardell Wahlbäck.

I väntan på juridiska och politiska beslut fortsätter arbetet i vårdkedjan.

Läs mer: Så funkar vårdkedjan för personer med demenssjukdom.

Har du frågor? Kontakta: Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef för äldreomsorg och hospice vid Bräcke diakoni: maude.kardell@brackediakoni.se, 031-50 25 31.



Om Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. Mer än 90 år av idéburen vård och omsorg utan vinstsyfte, för dem som behöver det. Med visionen ”Ett medmänskligare samhälle” driver vi idag ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.


Kontaktpersoner

Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck