2018-02-06 14:42Pressmeddelande

Unikt stödprogram för familjer i Alingsås

null

Från och med 1 februari driver Bräcke diakoni ”Home-Start” på uppdrag av Alingsås kommun. Föräldrastödsprogrammet är en global företeelse men verksamheten i Alingsås är unik i sitt slag.

Föräldrastödsprogrammet Home-Start kommer ursprungligen från England men finns idag över hela världen. Syftet är att erbjuda familjer stöd och avlastning under en begränsad period. Home-Start drevs tidigare av Alingsås kommun men efter upphandling är det alltså Bräcke diakoni som fått förtroende att driva verksamheten vidare.

Home-Start är en helt unik verksamhet i Sverige och det är såklart spännande att få förtroende att förvalta konceptet. Med vår tidigare erfarenhet av stöd, omsorg och volontärinsatser passar verksamheten oss perfekt. Grundtanken med Home-Start är att en medmänniska hjälper en annan och det rimmar väl med Bräcke diakonis vision om ett medmänskligare samhälle, säger Maria Blad, koordinator på Bräcke diakoni.

Steg ett blir att fokusera på att hitta personer som önskar göra en volontärinsats som familjekontakt.

- Vi tror att det är många som vill bidra med sin kunskap och hjälpande händer för att en barnfamilj ska kunna klara av sin vardag, säger Maria.

Vem kan få hjälp?
Verksamheten finns till för familjer i Alingsås kommun som under en begränsad tidsperiod behöver stöd i sin vardag. Det kan vara familjer i sjukdom eller sorg, som har ett litet socialt nätverk eller av annan anledning önskar avlastning. I familjen ska finnas minst ett barn under sex år. Att få stöd av Home-Start är kostnadsfritt och efter avslutat stöd avidentifieras familjen.

Volontär familjekontakt
Frivilliga så kallade familjekontakter rekryteras, utbildas och handleds av Bräcke diakoni som också matchar familjer med en passande familjekontakt.

Vad kan familjekontakten hjälpa till med?
- Två till fyra timmars stöd/vecka under tre till tolv månader
- Vara en samtalspartner och ett bollplank
- Praktisk social hjälp
- En andningspaus i vardagen

Om Bräcke diakoni
Bräcke diakoni har arbetat med vård och omsorg ända sedan 1923. De är en idéburen stiftelse och drivs av en tanke om att göra skillnad, snarare än ekonomisk vinst. I Alingsås driver Bräcke diakoni sedan tidigare Vårdcentralen Centrum, äldreboendet Ginstgården, Primärvårdsrehab, Hemtjänst och Alzheimers café. 

Kontaktperson:
Maria Blad, koordinator, Bräcke diakoni
e-post: maria.blad@brackediakoni.se tel: 031-50 27 65

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Vi bedriver en bred non profit-verksamhet inom vård och omsorg, på flera olika håll i landet. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. 


Om Bräcke diakoni

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Med en bred verksamhet inom vård och omsorg driver vi bl a flera vårdcentraler, äldreboenden och rehabiliteringsverksamheter. Vi har också många verksamheter som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna med olika former av funktionsnedsättningar. Som delägare i Ersta Sköndal högskola har vi en nära koppling till forskning och utbildning. Som en politiskt och religiöst obunden stiftelse har vi inga ägare som ställer vinstkrav – all vinst återinvesteras i verksamheten. Det gör oss till ett spännande alternativ till både privat vinstdrivande- och offentlig vård och omsorg. Många av våra uppdrag kommer från kommuner och landsting, men vi startar gärna nya projekt och hittar kreativa lösningar tillsammans med andra. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. Bräcke diakoni startade i Göteborg 1923, med syfte att utbilda diakonissor, dåtidens sjuksköterskor. Idag finns vi i ett tiotal kommuner i södra Sverige, med totalt närmare 40 verksamheter, och vi fortsätter att växa och utvecklas.


Kontaktpersoner

Erik Andersson
Driftchef
Erik Andersson
Thomas Schneider
Utvecklingschef
Thomas Schneider
Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck