2019-09-04 06:57Pressmeddelande

Unikt samarbete inom demensvård har gett kortare utredningstider

För den som drabbas av en demenssjukdom ska det vara lätt att hitta rätt hjälp. Det är tanken bakom den unika vårdkedja kring demensvård som tagits fram av Bräcke diakoni i Alingsås.För den som drabbas av en demenssjukdom ska det vara lätt att hitta rätt hjälp. Det är tanken bakom den unika vårdkedja kring demensvård som tagits fram av Bräcke diakoni i Alingsås.

Det oklara rättsläget kring IOP-samarbetet kring ”en vårdkedja för demens” i Alingsås har uppmärksammats stort. I väntan på det rättsliga avgörandet djupdyker aktörer och forskare i vad samarbetet har gett hittills och vad det finns för lärdomar att dra.

Resultat i praktiken, aktuell forskning kring projektet och lärdomar inför framtiden diskuteras på ett seminarium på Arena Andra lång på fredag. Bland annat kommer forskaren Mattias Elg, Linköpings universitet som studerat projektet för Tillitsdelegationen berätta om sina resultat.

Enligt aktörerna själva har unika IOP-samarbetet mellan Alingsås kommun och Bräcke diakoni lett till att vårdtagare fångats upp tidigare och fått en diagnos men också snabbare omhändertagande därefter.

- Det vi har sett är att samarbetet mellan vårdcentral och kommun har lett till ett snabbare omhändertagande. Vi har skapat kontaktytor så att vårdtagarna snabbare får hjälp, säger Annika Fallqvist, vårdkoordinator för Bräcke diakoni.

Syftet med att koppla ihop vårdcentral, hemtjänst och äldreboende har varit att minimera antalet vårdkontakter. Samarbetet bygger på tillit och förtroende där vårdtagarnas behov varit styrande i stället för ekonomi. De anställda för de båda aktörerna delar med sig av sin kompetens och lär av varandra.

- Det är ofta vid övergångarna mellan vårdgivare som det fallerar. Vi har försökt brygga över de delarna genom att lära sig av varandra och använda varandras kunskaper. Det har varit helt ovärderligt, säger Annika Fallqvist.

Kerstin Frost, som är SAS, socialt ansvarig samordnare, i Alingsås kommun instämmer i resultaten. Hon hoppas att arbetssättet ska leva vidare och att fler ska börja använda det.

- Vi hoppas kunna sprida den här erfarenheten och få andra intresserade. Hoppas att det kanske inte bara sköterskenivåer samverkar utan även på fler nivåer mellan vårdgivarna, säger hon.

IOP-samarbetet har pågått i tre år och fortsätter trots den pågående rättsprocessen. Kammarrätten har bedömt att Alingsås kommun har gjort en otillåten upphandling av ett äldreboende och dömt ut kommunen till fem miljoner kronor i böter. Alingsås kommun har ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen och fått stöd av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Välkomna att lyssna och prata med aktörerna!

 
Delar ur programmet - en idérik dag om IOP
  • Resiliens i vårdkedjan kring personer med demenssjukdom - resultat från en forskningsstudie inom ramen för Tillitsdelegationen – Mattias Elg, Linköpings Universitet
  • Tillitsbaserad styrning och ledning 
  • Sektorsövergripande samverkan - exemplet IOP mellan Alingsås kommun och Bräcke diakoni – Louise Yngve, Alingsås kommun
  • Paneldebatt om forskningsresultaten samt arbetet med utvecklingen av den sammanhållna vårdkedjan

Dagen modereras av Thomas Schneider, utvecklingschef på Bräcke diakoni.  

När: Fredagen den 6 september mellan kl 10.00-14.00
Var: Arena: Första Lång, Första Långgatan 17 B, Göteborg

 

Vill du veta mer? Kontaka:

Annika Fallqvist, vårdkoordinator, Bräcke diakoni 
0322- 280181, annika.fallqvist@brackediakoni.se

Kerstin Frost, teamledare, socialt ansvarig samordnare (SAS), Alingsås kommun
0322-61 62 19, kerstin.frost@alingsas.se

 

Länkar:

https://www.brackediakoni.se/nyheter/iderik-dag-om-iop-vardkedjan-demens
https://www.brackediakoni.se/nyheter/fran-idekraft-sa-funkar-vardkedjan-demens

 



Om Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. Mer än 90 år av idéburen vård och omsorg utan vinstsyfte, för dem som behöver det. Med visionen ”Ett medmänskligare samhälle” driver vi idag ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.


Kontaktpersoner

Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck