2021-03-11 11:56Pressmeddelande

Unikt samarbete ger munskydd till asylboende

Flera aktörer är starkare än en. Det är förklaringen till att 15 000 munskydd kan delas ut på Sveriges största asylboende imorgon.  

 

Bräcke diakoni är en av flera idéburna organisationer som är aktiva på asylboendet Restad gård i Vänersborg. Idag bor det cirka 500 asylsökande på området. De flesta har varit lång tid i Sverige eftersom asylprocessen tar flera år. Många av dem som bor där får avslag.

– Vi träffar människor som lever i en utsatthet som nästan inte går att förstå. Alla är i stort behov av hjälp, säger Eva Öfverman, Bräcke diakonis verksamhetschef på plats.

 

Nu pågår dessutom en pandemi som inte tar någon hänsyn. Trots att många på Restad gård bor trångt och har kollektivtrafik som sin enda väg ut från området har få råd att köpa munskydd.

 

– För barnfamiljer och ensamkommande som fått avslag och blivit av med sina ersättningar eller får en reducerad ersättning, för dem är smittskydd inte något de har råd att prioritera, oavsett vad Folkhälsomyndigheten säger. 

 

Efter att Bräcke diakoni sträckt ut en hand är nu ett samarbete mellan flera aktörer på väg att lösa situationen. Imorgon delas 15 000 munskydd ut på området. Munskydden levereras till Restad gård med hjälp av RRT, Rapid relief team och kommer att delas ut av både Bräcke diakonis anställda och av Röda korsets volontärer på plats.

 

Eva Öfverman uppskattar att munskydden kommer att räcka i ungefär två månader.

– Det här fixar inte allt. Men det gör stor skillnad. Både för människorna som bor här och för smittspridningen i samhället. Vi är oerhört tacksamma för att andra aktörer har varit intresserade av att lösa det här problemet tillsammans med oss.

 

Vill ni besöka Restad gård? Eller bara veta mer om Bräcke diakonis verksamhet där?

Kontakta oss gärna! 

 

Eva Öfverman, verksamhetschef

eva.ofwerman@brackediakoni.se

0702-80 01 24

 

Johanna Olsson, pressansvarig

johanna.olsson@brackediakoni.se

0703-20 08 31

 

 

 


Om Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. En snart hundraårig, idéburen stiftelse men också en innovativ välfärdsaktör. Vi drivs av viljan att göra skillnad, inte av att tjäna pengar. Det gör att vi kan tänka med både hjärta och hjärna. Vi finns här för dig och för dem du bryr dig om. Men också för att göra hela samhället medmänskligare.

Kontaktpersoner

Pressansvarig
Johanna Olsson