2019-10-04 06:29Pressmeddelande

Nytt stöd för äldre anhöriga som vårdar sin partner

Bräcke diakoni vill underlätta vardagen för äldre anhöriga som vårdar sin partner. I ett unikt projekt finansierat av Arvsfonden ska nya metoder tas fram för att minska den psykiska ohälsan bland målgruppen. Målet är att utveckla anhörigstödet i hela landet. 

– Äldre anhöriga till äldre närstående med funktionsnedsättning är en målgrupp som inte syns och hörs så mycket i samhället och stödet till dem är eftersatt, trots att de gör stora viktiga insatser, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef för äldreomsorg och hospice vid Bräcke diakoni.

Kommunerna har enligt lag en skyldighet att erbjuda stöd till personer som ger vård eller stöd till närstående som är långvarigt sjuka, äldre eller som har en funktionsnedsättning. Men eftersom det inte specificeras i vilken grad, eller vilken sorts stöd, tillämpas lagen väldigt olika. Riksrevisionen har slagit fast att stödet som ges i dag är otillräckligt. 

När man är 65 år upphör mycket rehabiliteringsinsatser från landsting och kommun. Som partner får man då ta mycket av det dagliga vårdandet och sköta hela hushållet, samtidigt som man själv i många fall börjar få krämpor och nedsatta funktioner och inte får avlastning i den utsträckning man behöver det. Men det kan vara ett svårt beslut att fatta att ens livspartner inte kan bo hemma hela tiden utan behöver komma till exempelvis ett korttidsboende. Äktenskapslöftena – I nöd och lust - är starka, enligt Maude Kardell Wahlbäck:

– Det finns mycket skam och skuld förknippat med att inte orka. Man vill göra det bästa för sin maka/make/partner, samtidigt håller många på att duka under och känner sig väldigt ensamma och isolerade i sitt hem. Den här gruppen behöver ett bättre stöd än vad som finns idag.

 

Att kunna vara nära

Den förändrade relationen och rollerna kan också vara svår att hantera när den ena blir sjuk och den andra vårdare. Det är kanske inte lika lätt att visa ömhet och närhet som tidigare. Studier visar dessutom att det är ganska vanligt med våld i hemmet bland äldre. Irene Bråsth har själv vårdat sin man i hemmet.

– Det är en ständig sorg, det är det tyngsta tycker jag, att man blir annorlunda och hur man ska bemöta varandra. Man har ständigt dåligt samvete, känner aggression och tröttheten är stor.

Hon poängterar hur viktigt det är att få rätt stöd som anhörig och att få det tidigt. För henne har det varit viktigt att kunna dela sin berättelse med andra anhöriga för att orka.

 

Att prata om det svåra

I projektet ” I nöd och lust – Äldre anhöriga som stödjer och hjälper sina sköra äldre närstående” ligger fokus på att stärka de anhöriga och öka deras kraft och självtillit genom en rad olika insatser.

  • Det outsagda – utveckla verktyg och kunskap för att tala med anhöriga och sina närstående om svåra frågor som ofta blir opratade.
  • Beröring – Med stöd i forskning lära ut tekniker och få möjlighet till närhet genom att beröra varandra trots förändrad relation och nedsatta funktioner.
  • Våld – Studier visar att våld bland äldre är vanligt. Både från den vårdande och den närstående. Projektet ska sprida kunskap och stöd att förebygga detta.
  • Hälsofrämjande samtal – Utveckla en mall för hälsostödjande samtal för äldre anhöriga. Samtalen skall vara av fördjupade karaktär och ge strategier att hantera både sitt eget liv och bemötande av den närstående.

 

Ska förändra anhörigstödet nationellt

Metoderna och materialet som tas fram under de tre år som projektet pågår kommer att spridas brett för att senare kunna användas av många. Maude Kardell Wahlbäck tror att projektet kan komma att göra stor nytta.

– Det har funnits ett stort intresse i kommuner som ser att anhörigstödet behöver utvecklas och förstärkas och det är väldigt roligt att vi har fått med så många olika samverkanspartners, säger hon.

Samarbetspartners: Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA), Anhörigas riksförbund och SPF Seniorerna, Göteborgsdistriktet. 

 



Om Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. Mer än 90 år av idéburen vård och omsorg utan vinstsyfte, för dem som behöver det. Med visionen ”Ett medmänskligare samhälle” driver vi idag ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.


Kontaktpersoner

Helene Mellström
VD/direktor
Helene Mellström
Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck