2016-09-20 12:14Pressmeddelande

​Nya arbetssätt tätar luckor i äldreomsorgen – unikt IOP-samarbete mellan kommunen och Bräcke diakoni

null

Bräcke diakoni och Alingsås kommun blir först i Sverige. Tillsammans har de ingått ett idéburet offentligt partnerskap för att skapa en hel vårdkedja för personer med demenssjukdom, så att fler får rätt hjälp snabbare.

Att kommunen upphandlar vård och omsorg av andra aktörer är vanligt. Men Bräcke diakoni och Alingsås kommun satsar istället på att bryta ny mark. Nu ingår de ett partnerskap, ett så kallat IOP-avtal, för att tillsammans utveckla och förbättra vården och omsorgen för personer med demenssjukdom i kommunen.

Initiativet kommer från idéburna Bräcke diakoni, som redan driver demensboende, vårdcentral, primärvårdsrehabilitering och Alzheimers café i kommunen. Snart startas även hemtjänst upp.

I alla dessa verksamheter träffar man personer som har eller misstänks ha en demenssjukdom och kan genom det nya avtalet fånga upp och följa dem genom hela vårdkedjan. Fokus ligger på nya, innovativa arbetssätt och rekrytering av en ny tjänst som vårdkoordinator.

– I början av en sjukdom kan det vara svårt att hitta rätt hjälp och likadant vid olika brytpunkter då hälsan försämras. Nu vill vi utveckla nya arbetssätt för att minska de glapp som finns när ansvaret vilar på olika aktörer, berättar Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef på Bräcke diakoni.

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är något som blir allt vanligare, inom olika verksamhetsområden. Men det här är det första kända samarbetet i landet som vänder sig till personer med demenssjukdom. Avtalet startar upp den 1 oktober 2016 och varar till en början i tre år.

Planen är att forskare på Ersta Sköndal Bräcke högskola ska följa och utvärdera projektet, som också innehåller samarbete med olika ideella aktörer och volontärer.

– Allt kommer inte att vara på plats nu när avtalsperioden början. Vi ska processa fram detta tillsammans med kommunen och lära av varandra ytterligare, säger Maude Kardell Wahlbäck.

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Vi bedriver en bred non profit-verksamhet inom vård och omsorg, på flera olika håll i landet. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. 


Om Bräcke diakoni

”Ett medmänskligare samhälle” – det är Bräcke diakonis vision. Med en bred verksamhet inom vård och omsorg driver vi bl a flera vårdcentraler, äldreboenden och rehabiliteringsverksamheter. Vi har också många verksamheter som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna med olika former av funktionsnedsättningar. Som delägare i Ersta Sköndal högskola har vi en nära koppling till forskning och utbildning. Som en politiskt och religiöst obunden stiftelse har vi inga ägare som ställer vinstkrav – all vinst återinvesteras i verksamheten. Det gör oss till ett spännande alternativ till både privat vinstdrivande- och offentlig vård och omsorg. Många av våra uppdrag kommer från kommuner och landsting, men vi startar gärna nya projekt och hittar kreativa lösningar tillsammans med andra. Själva grundtanken är att vi och våra över 1000 medarbetare ska göra nytta där det behövs. Bräcke diakoni startade i Göteborg 1923, med syfte att utbilda diakonissor, dåtidens sjuksköterskor. Idag finns vi i ett tiotal kommuner i södra Sverige, med totalt närmare 40 verksamheter, och vi fortsätter att växa och utvecklas.


Kontaktpersoner

Erik Andersson
Driftchef
Erik Andersson
Thomas Schneider
Utvecklingschef
Thomas Schneider
Maude Kardell Wahlbäck
Välfärdsstrateg
Maude Kardell Wahlbäck