2019-11-01 06:30Pressmeddelande

Nu startar bygget av våra hyresbostäder - för integration i praktiken

Byggstart Lefflers parkByggstart Lefflers park

Göteborg har brist på hyresbostäder. Göteborg har brist på LSS-bostäder. Vi som idéburen stiftelse kan inte lösa hela problemet, men vi kan göra något. 6 november sätter vi spaden i marken för våra första hyreshus.

Men det är inte vilka hyreshus som helst. Här ska det gå att bo till rimliga hyror och vi vill underlätta för hyresgäster som vill vara med och förverkliga vår tanke om integration. Förutom hyreslägenheter kommer husen även rymma ett LSS-boende med sex platser för personer med funktionsnedsättningar och parken runt omkring ska göras mer tillgänglig för att skapa naturliga kopplingar till villaområdena intill.

- Vi vill bort från institutionskänslan som kan uppstå om det bara finns vård- och omsorgsverksamheter på ett ställe. Genom att bygga hyreshus kan vi skapa ett område som speglar samhället, där alla får plats, säger Helene Mellström, Direktor/VD för Bräcke diakoni.

Det är inte första gången stiftelsen agerar byggherre eller bryter ny mark. På 50-talet byggdes Östergården - ett boende för barn och unga med funktionsnedsättningar - ett för tiden banbrytande projekt. 1980 Invigdes Sveriges första hospice - Helhetsvården - här på Hisingen.

Men Lefflers park blir Bräcke diakonis största projekt hittills. 6 november sätter vi spaden i marken ihop med våra verksamheter som redan finns på området.

- Det känns nästan lite overkligt, men nu är vi framme vid den kanske roligaste delen av projektet, att få ta det allra första spadtaget och se Lefflers park växa fram, säger Helene Mellström.

Detta firar vi med kaffe, varm choklad, bullar och musik. Barn från förskolan håller i spadarna ihop med Helene som även håller tal.

Vår entreprenör Wästbygg har tjuvstartat med att fälla träd och förbereda parkeringen så redan nu är området en byggarbetsplats.

Program

När: 6 november
Plats: Korsningen Edvard Rhodes väg och Bräcke Östergårds väg.
Tid:
13.30 Mingel
13.45 Tal av Direktor/VD Helene Mellström
13.55 Första spadtaget
14.00 Musik och mer mingel


Hyresrätter och LSS-boende
  • Kvarteret Lefflers park kommer bestå av tre huskroppar om totalt 7 000 kvm.
  • Husen ligger i souterräng och byggs i tre våningsplan, plus souterrängsvåningen.
  • I husen planeras cirka 1 000 kvm verksamhetslokaler.
  • Totalt blir det 82 hyresrätter och ett LSS-boende med sex platser.
  • Första husen ska stå klara sommaren 2021

För byggnadstekniska frågor kontakta vår fastighetschef Gustaf Lindman: 031-50 25 15 gustaf.lindman@brackediakoni.se 


Om Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. Mer än 90 år av idéburen vård och omsorg utan vinstsyfte, för dem som behöver det. Med visionen ”Ett medmänskligare samhälle” driver vi idag ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.


Kontaktpersoner

Helene Mellström
VD/direktor
Helene Mellström