2019-03-19 07:16Pressmeddelande

Idéburet löser stadens utmaningar– öppna förskolan TilLiten växer

Illustration: Lovisa Blomberg

TilLiten – så heter Bräcke diakonis öppna förskola för familjer med barn som har en funktionsnedsättning. Mötesplatser som tidigare saknats helt i Göteborg, men som nu finns på tre platser.

Bräcke diakonis öppna förskola för barn som har en funktionsnedsättning startade först i Örgryte och i Lövgärdet. Men i början av året öppnade dörrarna till en tredje mötesplats – i Lundby. Politiker och tjänstemän i Göteborgs Stad bekräftar i sina kartläggningar att mötesplatser för dessa familjer behövs, men konstaterar också att de inte själva kommit igång med sina projekt. Därför har Bräcke diakonis satsning tagits emot väl, av både politiker och familjer. Och genom att nu öppna på en tredje plats, kan Bräcke diakoni erbjuda ännu fler familjer ett uppskattat stöd i vardagen.

– Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan uppleva att det blir en krock när de går till en ”vanlig” öppen förskola, eftersom att deras frågor och vardag ibland skiljer sig väldigt mycket från de andra föräldrarnas. Hos oss möter föräldrarna andra föräldrar som förstår dem och har tankar och frågor som liknar deras egna, säger projektledare Ulrika van den Berg.

TilLiten, som är en del av Arvsfondsprojektet Karamellpåsen, är en mötesplats för barn som är mellan noll och sex år gamla och deras föräldrar eller närstående. Leken anpassas efter barnets förmåga. På plats finns även personal med erfarenhet av habilitering och stödsamtal, för att vara en plats för hela familjen. TilLiten är öppen tre dagar i veckan och dagarna fördelas mellan de tre mötesplatserna. I Lövgärdet finns det alltid en kulturtolk med på alla träffar, som översätter inte bara språk utan även sammanhang och situationer, för att öka inkluderingen. Att besöka TilLiten är helt gratis, och ingen föranmälan behövs. Bland de föräldrar som besökt verksamheten hittills är responsen väldigt god, enligt Ulrika van den Berg.

– När vi pratar med föräldrarna så är de väldigt tacksamma och säger att TilLiten är ett otroligt uppskattat inslag i vardagen. Därför är vi så glada att vi nu kan ta emot ännu fler familjer.

 

Här finns öppna förskolan TilLiten

Tisdagar kl 9.30-12, Öppna förskolan Lundby, Fyrklöversgatan 58

Onsdagar kl 9:30-12, Lokal Kryddan, Vaniljgatan 27, Lövgärdets torg (bredvid apoteket) Fredagar kl 9:30-12, FUB, Lillatorpsgatan 10, Örgryte

Projektet drivs av Bräcke diakoni i samarbete med Göteborgs Kyrkliga Stadsmission, FUB Göteborg för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar i Göteborg med omnejd och Tidigt Föräldrastöd.

Kontakt
Ulrika van den Berg, Projektledare tel 031-50 26 10 ulrika.vandenberg@brackediakoni.se 
Lina Bjarnegård Carlsson, Projektmedarbetare tel 031-50 26 11 lina.b.carlsson@brackediakoni.se

Läs mer på www.brackediakoni.se/tillitenOm Bräcke diakoni

Vi är Bräcke diakoni. Mer än 90 år av idéburen vård och omsorg utan vinstsyfte, för dem som behöver det. Med visionen ”Ett medmänskligare samhälle” driver vi idag ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.