2022-10-18 06:00Pressmeddelande

Inkomstskydd vid sjukdom avgörande för den som söker jobb

Varannan svensk anser att det är viktigt att arbetsgivare kan erbjuda ett skydd mot inkomstbortfall vid sjukdom när de väljer arbetsgivare. Det visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Bliwa. Undersökningen visar också att yngre åldersgrupper har mindre koll på om de omfattas av ett försäkringsskydd om de blir sjuka. Samtidigt visar unika data från Bliwa att unga kvinnor är särskilt utsatta vid långvarig sjukdom.

─ Långvarig sjukdom kan drabba alla och vad många kanske inte inser är att unga har ett dåligt skydd mot inkomstbortfall. För den som har ett dåligt försäkringsskydd kan konsekvenserna bli dramatiska, säger Victor Sundblad, produktchef på Bliwa.

Bliwas data visar att långvarig sjukdom är nästan lika vanligt bland yngre som bland äldre. Men i den yngre åldersgruppen (20–29) sticker kvinnorna ut. De utgör 43 procent av de försäkrade men står för 65 procent av sjukfallen. Det är också något vanligare att sjukfallen blir riktigt långa bland yngre kvinnor än bland yngre män. Andel riktigt långa fall i gruppen 20–39 år är 71 procent för kvinnor och 59 procent bland män.

Novusundersökningen visar också att det finns en betydande oro och en brist på kunskap kring det egna skyddet. Var femte vet inte om de har ett kompletterande skydd. Bristen på kunskap om det egna skyddet följer ett tydligt åldersmönster, ju yngre man är desto mindre kunskap har man.

Att erbjuda ett kompletterande skydd till den allmänna sjukförsäkringen blir allt vanligare men det kan också finnas en hel del arbetsgivare som tänker att detta inte är särskilt aktuellt för deras typ av anställda. Men hälften av svenskarna anser att det är viktigt med kompletterande skydd vid inkomstbortfall vid val av arbetsgivare. För unga kvinnor är det viktigare än för unga män.

– För oss är det väldigt viktigt att tillsammans med våra kunder se till att mildra oro och sprida kunskap om vilket försäkringsskydd som gäller och vad man eventuellt behöver komplettera med. Många människor har ett bra grundskydd via kollektivavtalet, men vi vet också att det finns grupper som behöver komplettera eller som står helt utan försäkringsskydd, säger Victor Sundblad.

Läs mer i rapporten: ”Skydd mot inkomstbortfall vid sjukdom viktig vid val av arbetsgivare

Kontaktpersoner
Daniel Olemyr, kommunikationschef, Bliwa, 073 - 639 59 00


Om undersökningen

Novusundersökningen har gjort på uppdrag av Bliwa. Syftet med undersökningen var att ta reda på i vilken mån målgruppen är försäkrad mot inkomstbortfall samt hur viktig en sådan försäkring anses vara. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Antal genomförda intervjuer 1023. Fältperiod 25–30 augusti 2022.


Om Bliwa

Vem vill du köpa försäkringar av? Det beror förstås på vad du vill försäkra. Men också på vilken typ av bolag du vill göra affärer med. Bliwa skiljer sig från många andra försäkringsbolag. Vi är specialiserade på personförsäkringar – vi betalar ut pengar vid olyckor, sjukdom, arbetslöshet och dödsfall. Vi jobbar alltså inte med saker, utan med människor. Och det här präglar oss som företag. Vi vill skapa försäkringar som gör skillnad – som bidrar till ett tryggare samhälle. Om du av någon anledning inte längre kan arbeta som vanligt, då fungerar våra försäkringar som ett komplement till samhällets skydd.