2013-10-16 08:29Pressmeddelande

Byastuga i Västerbotten vinner Sverigetävling om hjärtstartare

Forsmark byastuga i Storumans kommun blir en hjärtsäker zon. Det är resultatet av Hjärt-Lungfondens bildtävling på Facebook där över 1 000 personer har nominerat och röstat på platser i hela landet som bör utrustas med hjärtstartare.

I dag, den 16 oktober, uppmärksammas ”Starta ett hjärta-dagen”, Restart a Heart Day, runt om i Europa. I samband med detta utser Hjärt-Lungfonden vinnaren i Facebooktävlingen om vilka platser i landet som bör utrustas med hjärtstartare.

– En hjärtstartare i närheten kan innebära skillnaden mellan liv och död. Om en besökare i eller i närheten av Forsmark byastugadrabbas av plötsligt hjärtstopp är chansen att överleva snart betydligt större, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

”Var vill du att det ska finnas hjärtstartare?” Så löd frågan som engagerade ett stort antal svenskar på Facebook. Bilder på platser att hjärtsäkra kom in från Piteå i norr till Malmö i söder. När Hjärt-Lungfonden avslutade tävlingen efter en månad hade över 1 000 röster lagts på de omkring 100 nominerade platserna.

– Tävlingsbidragen visar att det finns ett stort behov av hjärtstartare runt om i landet. Elgiganten i Kungens Kurva, lokstallet i Vansbro och en gymnastiksal i Borlänge är bara några exempel på platser som svenskarna vill hjärtsäkra, säger Staffan Josephson.

Två platser fick mer än 300 röster. Forsmark byastugai Storuman vann tävlingen med 397 röster. På andra plats kom en sidovagn tillhörande en motorcyklist i Alingsås som själv tidigare har drabbats av plötsligt hjärtstopp och nu vill kunna bidra till att rädda liv. Sidovagnen fick 331 röster.

Johanna Sundin, 39 år, arbetsterapeut och boende i Forsmark som nominerade det vinnande bidraget engagerade sig i tävlingen efter att hennes man drabbats av hjärtstopp i somras. Hon kommer själv att få placera ut en hjärtstartare utanför byastugan den 13 november och får även ta med sig fyra vänner på en kurs i hjärt-lungräddning.

Bildtävlingen på Facebook pågick mellan den 2 september och den 2 oktober. Tävlingen om hjärtstartare fick 3 767 unika besökare, 1 180 röster och 97 tävlingsbidrag. Tävlingen fick stor spridning och nådde mer än 300 000 personer.

Tävlingen är en del i kampanjen Hjärtsäkra Sverige som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

För mer information, kontaktaAnna Sjödin, pressansvarig Hjärt-Lungfonden, telefon 08-566 242 39, anna.sjodin@hjart-lungfonden.se

Tio-i-topp i Hjärt-Lungfondens tävling på Facebook:

1.  Forsmark byastuga, Storuman

2.  Manuel Gelada Fortos sidovagn, Alingsås

3.  Gymnastiksalen på Forsaängsskolan, Borlänge

4.  Assistancekårens bärgningsbil 133, Stockholm

5.  Föreningen Fyrhuset, Stavsnäs

6.  Lilla Edets Ridklubb/Bertilsgården i Göta

7.  Yttermalung, Malung-Sälen kommun

8.  Det nedlagda pappersbruket i Fengerfors

9.  RIA-stugan i Borlänge

10.  Söderhamns motorsällskaps klubbstuga på Enskärsoren i Söderhamns skärgård

Fakta om ”Starta ett hjärta-dagen”
Den europeiska ”Starta ett hjärta-dagen”, Restart a Heart Day, uppmärksammas i dag, den 16 oktober. Intitiativet kommer från det europeiska rådet för hjärt-lungräddning, European Resuscitation Council (ERC). I år är första gången som ”Starta ett hjärta-dagen” uppmärksammas.

Fakta om plötsligt hjärtstopp:
  • Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. I cirka 5 000 fall startas någon form av behandling och av dem överlever 500 personer. De senaste två åren har antalet överlevande ökat från 300 till 500. Hjärt-Lungfondens mål är att öka antalet överlevande till 1 200 inom en tioårsperiod.
  • Hjärtat stannar. Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat drabbas av elektriskt kaos som gör att det inte längre kan pumpa blod. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar därefter att andas.
  • Snabb insats räddar liv. Omedelbar hjärt-lungräddning, som håller igång blodcirkulationen, i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv.
  • Elektriska chocker. En hjärtstartare ger vid behov en elektrisk stöt för att få hjärtat att börja slå igen. Hjärtstartare kan användas utan förkunskaper eftersom den ger instruktioner till användaren.
  • Varje minut räknas. Insatser under de första tre minuterna är det bästa sättet att rädda liv. Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder, har 75 procents chans att överleva. Ju tidigare stöt desto större chans.
  • Många frågetecken. Åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar kan ligga bakom plötsligt hjärtstopp, men man behöver forska mer kring orsakerna och om varför vissa drabbas.
  • Symbol visar vägen. Den internationella symbolen för hjärtstartare ska finnas överallt där en hjärtstartare är placerad.

Så använder du en hjärtstartare:
1. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner.
2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg.
3. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna.
4. Om defibrillering rekommenderas: rör inte personen, tryck på knappen. Hjärtstartaren är halvautomatisk och ger fortlöpande instruktioner. Genom att analysera hjärtats tillstånd kan hjärtstartaren dela ut en elstöt om den känner av att det behövs.
5. Fortsätt med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken.

Bliwa Livförsäkring är ett svenskt kundägt försäkringsbolag som specialiserat sig på gruppförsäkringar för företag och organisationer. Bliwa erbjuder försäkringar för livet i form av ekonomisk trygghet vid olycksfall, sjukdom, dödsfall och arbetslöshet och hälsofrämjande stöd för att förebygga ohälsa. Bliwa är idag försäkringsgivare för cirka 11 000 företag, varav ett 30-tal av de 100 största, och 12 organisationer på den svenska arbetsmarknaden. Med över en miljon försäkrade är satsningar på hälsa i arbetslivet en god investering. Därför arbetar Bliwa bland annat för hjärtsäkra arbetsplatser. Läs mer på www.bliwa.se.


Om Bliwa

Bliwa är ett kundägt försäkringsbolag specialiserat på personförsäkringar. Vi erbjuder ekonomisk trygghet till anställda, medlemmar och deras familjer. Våra försäkringar ger pengar vid olyckor, sjukdom, arbetslöshet och dödsfall.


Kontaktpersoner

Daniel Olemyr
Kommunikationschef
Daniel Olemyr