2013-09-24 10:06Nyheter

Tryggare shopping när tio köpcentrum blir hjärtsäkra zoner

null

Varje år inträffar cirka 100 hjärtstopp i svenska köpcentrum. På söndag blir tio köpcentrum runt om i landet hjärtsäkra zoner som en del i kampanjen Hjärtsäkra Sverige. Med hjärtstartare på plats och personal som har utbildats i hjärt-lungräddning ökar säkerheten för miljontals besökare i Steen & Ströms gallerior.

– När någon råkar ut för plötsligt hjärtstopp räknas varje minut. Om fler gallerior installerar hjärtstartare och utbildar personalen ökar chansen att överleva för den som drabbas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Som en del av kampanjen Hjärtsäkra Sverige, initierad av Hjärt-Lungfonden i samarbete med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring, har Steen & Ströms gallerior fått Hjärt-Lungfondens kvalitetsstämpel Hjärtsäker zon. Bakgrunden är att företaget har installerat hjärtstartare i galleriorna och utbildat sin egen personal i hjärt-lungräddning.

– För oss är det självklart att hjärtsäkra våra köpcentrum för att kunderna ska känna sig så trygga som möjligt. Vi vill göra en positiv samhällsinsats och bidra till att rädda liv, säger Charles Larsson, Marketing Director för Steen & Ström.

Steen & Ström äger, driver och utvecklar köpcentrum i Sverige, Norge och Danmark. Bland företagets gallerior som blir hjärtsäkra zoner finns Emporia i Malmö, Marieberg Galleria i Örebro och Kupolen i Borlänge. Det är Steen & Ströms egen personal som har fått utbildning i hjärt-lungräddning. I flera av galleriorna erbjuds utbildning även till personalen i de butiker som hyr lokaler av Steen & Ström.

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. För att få igång ett hjärta som har stannat behövs hjärt-lungräddning och en hjärtstartare inom 180 sekunder. Hjärtstartare är självinstruerande och enkla att använda.

Hjärtsäkra Sverige är en kampanj som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

För mer information, kontakta
Anna Sjödin, pressansvarig Hjärt-Lungfonden, telefon 08-566 242 39, anna.sjodin@hjart-lungfonden.se

Charles Larsson, Marketing Director Steen & Ström, telefon 08-508 999 13, charles.larsson@steenstrom.com

Galleriorna som blir hjärtsäkra zoner

 • Allum, Partille
 • Emporia, Malmö
 • Etage, Trollhättan
 • Familia, Hyllinge
 • Galleria Boulevard, Kristianstad (öppnar under hösten 2014)
 • Kupolen, Borlänge
 • Marieberg Galleria, Örebro
 • Mirum Galleria, Norrköping
 • Mitt i City, Karlstad
 • Sollentuna Centrum, Sollentuna
 • Torp Köpcentrum, Uddevalla

Fakta om plötsligt hjärtstopp

500 överlever. Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. I cirka 5 000 fall startas någon form av behandling och av dem överlever 500 personer. De senaste två åren har antalet överlevande ökat från 300 till 500. Hjärt-Lungfondens mål är att öka antalet överlevande till 1 200 inom en tioårsperiod.

Hjärtat stannar. Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat drabbas av elektriskt kaos som gör att det inte längre kan pumpa blod. Den som drabbas blir omedelbart medvetslös och slutar därefter att andas.

Snabb insats räddar liv. Omedelbar hjärt-lungräddning, som håller igång blodcirkulationen, i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv.

Elektriska chocker. En hjärtstartare ger vid behov en elektrisk stöt för att få hjärtat att börja slå igen. Hjärtstartare kan användas utan förkunskaper eftersom den ger instruktioner till användaren.

Varje minut räknas. Insatser under de första tre minuterna är det bästa sättet att rädda liv. Den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder, har 75 procents chans att överleva. Ju tidigare stöt desto större chans.

Många frågetecken. Åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar kan ligga bakom plötsligt hjärtstopp, men man behöver forska mer kring orsakerna och om varför vissa drabbas.

Symbol visar vägen. Den internationella symbolen för hjärtstartare ska finnas överallt där en hjärtstartare är placerad.

Så använder du en hjärtstartare

1. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner.

2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg.

3. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna.

4. Om defibrillering rekommenderas: rör inte personen, tryck på knappen.*

5. Fortsätt med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken.

* Hjärtstartaren är halvautomatisk och ger fortlöpande instruktioner. Genom att analysera hjärtats tillstånd kan hjärtstartaren dela ut en elstöt om den känner av att det behövs.


Om Bliwa

Bliwa är ett kundägt försäkringsbolag specialiserat på personförsäkringar. Vi erbjuder ekonomisk trygghet till anställda, medlemmar och deras familjer. Våra försäkringar ger pengar vid olyckor, sjukdom, arbetslöshet och dödsfall.


Kontaktpersoner

Daniel Olemyr
Kommunikationschef
Daniel Olemyr