Arbetslösheten fortsätter att stiga enligt den senaste arbetskraftsundersökningen från SCB som publicerades idag. En ny rapport från Bliwa pekar på att en faktor bakom det kan handla om för höga krav från arbetsgivare. Rapporten visar att var femte svensk har tvekat inför att söka jobb det senaste året på grund av höga krav från arbetsgivare. Den grupp som tvekar mest är unga mellan 20 och 25 år. Där uppger nästan varannan att de har tvekat inför att söka jobb de senaste 12 månaderna på grund av att kraven har känts för höga.
- Med en arbetslöshet bland unga vuxna som ökar är utvecklingen oroväckande. Det verkar finnas ett gap när det gäller förväntningar och krav mellan arbetsgivare och de unga som söker arbete. Faran är att vi hamnar i ett moment 22 om dessa två perspektiv inte möts. Vi kan då riskera att cementera arbetslösheten bland de unga på en fortsatt hög nivå, säger Daniel Olemyr, kommunikationschef, Bliwa.
Rapporten visar att 45 procent av personer i åldrarna 20–25 år tvekat att söka jobb de senaste 12 månaderna på grund av att kraven har känts för höga. De största hindren som unga upplever är kraven på arbetslivserfarenhet (65 procent), kraven på kompetens (35 procent) och introduktion av AI och de kraven som medföljer på teknisk kompetens och/eller digitala färdigheter (20 procent).
- Mitt råd är faktiskt att uppmana till att söka ändå och tänka utanför boxen i sin ansökan. Samtidigt som jag kan förstå att det kan vara avskräckande att söka när kraven upplevs höga. Men många har säkert andra erfarenheter som praktik, skolarbeten eller fritidsintressen som ger relevanta färdigheter som matchar jobbet. Arbetsgivare söker i grunden en bra person, med rätt personliga egenskaper och rätt inställning. Så låt inte formella krav stå i vägen, säger Daniel Olemyr.
Om rapporten
Anställningsbarhetsrapporten är en ny rapport från Bliwa, där den första delen av rapporten fokuserar på unga och deras syn på sin anställningsbarhet. Rapporten undersöker varför unga tvekar att söka jobb och vilka faktorer som påverkar deras uppfattning om sin egen attraktivitet på arbetsmarknaden. Rapporten belyser både kompetens och personliga egenskaper som avgörande aspekter i jobbsökandet samt vilken betydelse höga krav från arbetsgivare har för ungas osäkerhet. Syftet är att identifiera eventuella hinder och skapa insikter som kan bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad där fler unga vågar ta steget att söka jobb.
Undersökningen, som ligger till grund för Anställningsbarhetsrapporten, är genomförd av Verian på uppdrag av Bliwa i den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. Målgruppen är hel- och deltidsarbetande samt de som är arbetssökande i åldern 20–65. Totalt samlades det in 4 535 svar under perioden 10 december 2024 - 12 januari 2025.
För ytterligare information, kontakta:
Daniel Olemyr, Kommunikationschef, Bliwa
daniel.olemyr@bliwa.se
073 – 639 59 00
Bliwa Livförsäkring bildades 2003 och är ett ömsesidigt specialistbolag som erbjuder personförsäkring genom gruppförsäkring. I samarbete med företag och organisationer försäkrar vi nära en miljon människor. Bliwa erbjuder försäkringar som ger ekonomisk trygghet vid olycksfall, sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet samt snabb tillgång till sjukvård när det behövs. I Bliwakoncernen ingår även det helägda dotterbolaget Bliwa Skadeförsäkring.