2014-05-08 13:10Pressmeddelande

Örnsköldsvikselever fick stipendium

Av 27 anmälda gymnasiearbeten har nu tre vunnit BioFuel Regions stipendium. Idag delades de ut på Södra Berget i Sundsvall och vinnarna var glada.
- Ja, det här var riktigt roligt, sa vinnarna i kör.

För tionde året i rad delades idag (torsdag 8 maj) BioFuel Regions stipendium, till gymnasieelever som skrivit gymnasiearbeten på temat ”Hållbar utveckling”, ut. Stipendierna är på 10 000 kr vardera att använda till att fördjupa sig i hållbar utveckling.

Örnsköldsvik vinnare i år

Samtliga stipendiater kommer i år från Örnsköldsvik och här presenteras de med motivering från juryn:

 • Vegankost – för ett hållbart samhälle - Karolina Forsén, Nolaskolan, Örnsköldsvik
  Juryns motivering: ”Utan pekpinnar och med trovärdighet ger detta arbete motiverande kunskaper om hur man genom näringsriktig vegankost kan bidra till ett hållbart samhälle. Intentionen att göra vegankost tillgänglig för alla uppnås genom intressant och välskriven text samt genom tydlig information och spännande och lättlagade recept som med säkerhet kommer att inspirera läsare till förändrade, hållbara matvanor.”
 • Handbok i att vara klimatsmart (Titel ”En miljösmart handbok”, iBook-format) – Ludwig Hägglund, Parkskolan Örnsköldsvik
  Juryns motivering: ”Alla behöver mer kunskap i hur man blir mer klimatsmart och det här arbetet har valt en ny kanal för att sprida den kunskapen. Bra innehåll och snygg layout borgar för att den här boken hittar sina läsare och därmed bidrar till en hållbar utveckling."

  Boken finns i iBook store att ladda ner, målgruppen för boken är från 17 år.

 • Läromedel om antibiotikaresistens – Elin Forsgren, Nolaskolan, Örnsköldsvik
  Juryns motivering: ”Med engagemang och nätverkande har det här arbetet spridit kunskap om ett högaktuellt ämne till en målgrupp som det tidigare saknats bra informationsmaterial för. Läromaterialet som tagits fram kommer att bidra till ett hållbart lärande under många år framåt.” Nästa vecka ska STRAMA (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) ha ett möte på Arlanda där Elin ska berätta om sitt arbete.

Det här läsåret anmäldes 27 gymnasiearbeten med totalt 50 deltagande elever från Norsjö, Umeå, Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall och Ånge. Av de anmälda arbetena lämnades 16 in för stipendiebedömning. De kriterier som juryn har tittat på är koppling till hållbar utveckling, eget engagemang, kunskapsinnehåll, kunskapsspridning och layout.

Juryn bestod i år av: Mathias Sundin, projektledare skolaktiviteter KNUT/BioFuel Region, Anna Hassani Nordqvist, miljösamordnare, Sundsvalls kommun, Jennie Söderström, kompetens & innovation, SP Processum Örnsköldsvik, Eva Willebrand, gymnasielärare, Liljaskolan Vännäs och Kristina Nord, gymnasielärare, Hjalmar Strömerskolan Strömsund.

Kontakt och mer information

Mathias Sundin, projektledare BioFuel Regions skolaktiviteter KNUT
mathias.sundin@biofuelregion.se
070-559 93 83Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg