2014-05-19 13:08Nyheter

Utökat investeringsstöd till biogasanläggningar

null

360 miljoner i landsbygdsprogrammet de kommande sju åren. Det vill regeringen satsa i sin nya vårändringsbudget. Lantbrukarna tycker det är bra, men även starkare politiska styrmedel efterlyses.

Förra veckan besökte en delegation från Centerpartiet och BioFuel Region lantbrukarna i Kulbäcksliden, som också har en egen biogasanläggning på sin gård. Syftet med besöket var att presentera ett nytt investeringsstöd för biogasproduktion, som regeringen och Centerpartiet föreslår i vårändringsbudgeten.

- Vi vill satsa 360 miljoner kronor i landsbygdsprogrammet de kommande sju åren för att stödja investeringar i biogasanläggningar, säger Ewa-May Carlsson, kommunalråd i Vindeln och nu även EU-kandidat för Centerpartiet.

Investeringsstödet som de vill införa kan sökas av företag som vill investera i en anläggning för produktion av biogas.

- Utöver det här stödet kommer även satsningen på förnybar energi i de regionala fonderna att femdubblas, säger Ewa-May Carlsson. Sedan tidigare har det beslutats om ett produktionsstöd som ger företag som producerar biogas från gödsel upp till 20 öre per kilowattimme. Det stödet kan man söka från och med hösten 2014.

Positivt med investeringsstöd

I Kulbäcksliden verkar bröderna Thomas och Mattias Nilsson med sitt lantbruk. För ett år sedan invigde de också sin egenbyggda biogasanläggning och gasen de producerar används till el och värme. De berättar att de producerar mer biogas än de hade räknat med, de kan sälja hälften av elen och värmen räcker såväl till ladugården som till tre villor.

När de får det nya investeringsstödet presenterat för sig reagerar de positivt. Men mest glada är de över produktionsstödet på 20 öre per kilowattimme biogas från gödsel.

- Det här kan verkligen sätta fart på nybyggnationerna! Och stödet på 20 öre per kilowattimme gör närmare 200 000 kr mer per år som vi kan använda för att vidareutveckla vår produktion. Klart det är viktigt! säger Thomas Nilsson.

Nilssons tycker att det känns bra att kunna producera sin egen energi, Ewa-May Karlsson tog upp krisen i Ukraina och rädslan för ett nytt kallt krig.

- Att en sådan här situation skulle komma tillbaka, trodde vi nog aldrig. Det är knivskarpt och jag har en otäck känsla i magen. Vill vi verkligen vara beroende av en stormakt som bevisligen använder energin som maktmedel? Vi måste fundera på egen produktion och småskalighet är viktigt här, tror jag, säger Ewa-May Karlsson.

Starka politiska styrmedel efterlyses

Att ta vara på de lokala resurserna genom biogasproduktion är viktigt, anser Anna Säfvestad Albinsson, projektledare för nätverket Biogas Norr. Hon säger att det kommer att skapa både tillväxt och nya arbeten. Men vad hon saknar är långsiktiga nationella politiska styrmedel.

- Det finns många visioner om bland annat en fossilfri fordonsflotta, men väldigt få styrmedel som ger konkreta resultat. Skattebefrielsen för biogas slutar gälla vid månadsskiftet om ett par veckor! Vi har fått löfte från regeringen om en förlängning till 2019, men Sverige har inte än sökt om det till EU. Det duger inte, ingen annan bransch skulle acceptera det, säger Anna Säfvestad Albinsson.

Thomas och Mattias Nilsson har siktet inställt på fordonsgas i framtiden.

- Om det går att förädla vår biogas till fordonsgas till ett bra pris för oss småproducenter skulle vi nog köra traktorn på egen gas, säger de.


Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg