2013-03-12 08:07Nyheter

Big Steve from England gillar biogas

null

Biogas Norr har tillsammans med Skellefteå kommun en matavfallskampanj riktat mot ungdomar. Det eftersom vi normalt inte når den målgruppen via Facebook eller våra nyhetsutskick. Big Steve from England har hjälpt till i kampanjen genom att göra tre filmer om biogas och matrester.
- Flera av de som kommenterat filmen är positiva till att de blir utbildade genom filmen och det är såklart väldigt roligt! säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare Biogas Norr.

Sedan en tid tillbaka har Biogas Norr tillsammans med Skellefteå kommun arbetat på en kampanj om matavfall och biogas som ska rikta sig till unga människor. Det eftersom det är en målgrupp vi normalt inte når och vi vill väcka intresset för tekniken, klimatet och miljön hos dem.

- Jag har sett att de som gillar Biogas Norr på Facebook är miljömedvetna medelålders personer och jag har funderat på hur vi ska nå de unga, som ju är de som är på väg in i arbetslivet. Jag skulle vilja att de förstår att det kan vara riktigt roligt med biogas, säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare Biogas Norr.

Kontakt togs med Big Steve from England. Två filmer är gjorda; "Draw my biofuel", som är specialgjord film för BioFuel Region och Skellefteå kommun, och filmen "Where did my poo go?".  

- När man läser kommentarerna till "Where did my poo go?" ser man att tittarna gillar utbildningsvärdet i den och vissa anser att det är en av de bättre filmer han gjort, vilket är hur kul som helst! säger Anna Säfvestad Albinsson.

Vad gjorde då att Big Steve nappade på det hela?

Idén med Big Steve from England har från början varit att visa upp bra saker och företeelser med norra Sverige för såväl skellefteåbor som för övriga världen och målgruppen är fram för allt unga människor.

- Vi har alltid velat sätta Skellefteå och norra Sverige på kartan för alla positiva saker som sker i vår region. Att jobba med biogasanläggningen har alltid funnits i våra tankar, redan sen starten av BIG STEVE-projektet för två år sedan har vi haft idén om att filma ute på anläggningen. När vi nu fick chansen hoppade vi på tåget direkt. Att få skelleftebor, och speciellt de yngre, att öppna sina sinnen och ögon till allt positivt regionen har att erbjuda har alltid varit ett högt prioriterat ämne, därför var denna satsning oundviklig, säger Filip Burman, producent av Big Steve from England. 

Samarbetet med BioFuel Region och Skellefteå kommun har också lärt dem själva massor om förnybara råvaror och ett mer klimatsmart tänk:

- Självklart har vi själva fått upp ögonen ännu mer när det kommer till Biogas och källsortering. Något jag själv inte visste före projektet startade var att vi faktiskt använder våran avföring för att producera biogasen och gödningsmedel. Kan ju inte undvika att tycka detta är ganska roligt, bussarna i Skellefteå rullar för att jag använder toalettstolen och inte sätter mig i skogen för mina behov, fortsätter Filip Burman.

-In England I didn't recycle at all. Here you almost feel guilty if you don't, but in a good way, it's really good and have open my eyes, and U actually want to recycle. And especially when it goes to a good cause. To actually go to the plant, kind of makes U even more interested in it and U feel that U want to contribute, säger Big Steve själv.

På torsdag kl 19 släpps den tredje och sista filmen i kampanjen på Big Steve from England´s youtubekanal.Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg